Piața globală de PC-uri a încheiat 2022 pe minus, cu livrările globale totale de desktop-uri și notebook-uri în scădere cu 29%, până la 65,4 milioane de unități în T4.
Acest analiză despre livrările globale de PC-uri a celor de la Canalys reprezintă al patrulea trimestru consecutiv de scădere, deoarece cheltuielile din sezonul sărbătorilor au fost reduse pe fondul înrăutățirii mediului economic.
Acest lucru a fixat livrările totale globale de PC-uri pentru întregul an 2022 la 285,1 milioane de unități, o scădere cu 16% față de maximele din 2021, când toate segmentele de utilizatori finali au înregistrat un vârf de cerere.
Cu toate acestea, volumele de livrări rămân favorabile comparativ cu perioada pre-pandemie, cu un total de livrări din 2022 cu 7% mai mare decât în 2019.
Notebook-urile au suferit un declin mai mare, cu 30%, până la 51,4 milioane de unități în T4 2022 și 19%, până la 223,8 milioane de unități pentru întregul an. Desktop-urile s-au descurcat puțin mai bine, înregistrând o scădere de 24% la 14,1 milioane de unități în T4 și o scădere de 7% la 61,3 milioane de unități în 2022.

„Așa cum era de așteptat, piața globală de computere s-a confruntat cu alte incertitudini în T4 pentru a completa ceea ce a fost un 2022 dificil”, a declarat Ishan Dutt, analist senior, Canalys.
„Scăderea este deosebit de puternică, deoarece perioada corespunzătoare din 2021 a dus la livrări record de notebook-uri și desktop-uri. Vânzătorii și comercianții cu amănuntul și-au propus să stimuleze cheltuielile consumatorilor cu reduceri mari, dar, în ciuda unor buzunare de succes, acest lucru nu a fost suficient pentru a genera noi vânzări semnificative. Odată cu creșterea costurilor pentru energie și bunuri de bază pe piețe-cheie precum SUA și Europa, cheltuielile cu articole cu un preț mai mare, cum ar fi computerele, au trecut pe un loc din spate, deoarece consumatorii sunt pregătiți să întârzie reîmprospătarea.
Între timp, pe frontul comercial, atât bugetele din sectorul public, cât și cele din sectorul privat s-au confruntat cu o înăsprire pe fondul creșterii ratelor dobânzilor, încetinirii angajărilor și așteptărilor privind o recesiune la începutul anului viitor. Un sondaj din decembrie 2022 a aproximativ 250 de parteneri de canal a arătat că 60% dintre aceștia se așteaptă ca veniturile din afacerile lor de PC-uri să rămână stabile sau să scadă în 2023. Se preconizează că acest mediu provocator pentru industria PC-urilor va dura până în a doua jumătate a anului viitor.”

„În ciuda dificultăților pe termen scurt, perspectiva pe termen lung pentru PC-uri rămâne pozitivă”, a adăugat Dutt. „Livrările în 2022 au scăzut cu 16% și ne așteptăm la o contracție suplimentară în 2023, dar în ambii ani, volumele totale vor rămâne mai mari decât în era pre-pandemică din 2019. Odată ce întreprinderile și consumatorii scapă de furtuna financiară, ne așteptăm ca achizițiile întârziate să înceapă să stimuleze piața la sfârșitul anului 2023, un impulsul urmând să fie reluat în 2024. Acest lucru va fi susținut de o creștere a cererii de educație pe piețele majore, pe măsură ce dispozitivele instalate în timpul vârfului pandemiei ajung la sfârșitul ciclului de viață. Și chiar și în timpul recesiunii, vor exista domenii care pot oferi succes pentru industrie, cum ar fi jocurile, computerele conectate și munca hibridă, toate acestea fiind evidențiate de anunțuri la CES 2023.”

Lenovo și-a asigurat primul loc pe piața PC-urilor în T4 2022, cu livrări totalizând 15,5 milioane de unități, reprezentând o scădere de 29% de la an la an. A fost, de asemenea, cel mai mare furnizor de livrări pentru întregul an 2022, ajungând la 68,1 milioane de unități, deoarece a suferit o scădere de 17% față de 2021.
HP s-a clasat pe locul al doilea, înregistrând, de asemenea, o scădere a livrărilor cu 29% în T4, până la un total de 13,2 milioane de unități. Pentru întregul an 2022, livrările au scăzut cu 25%, până la 55,2 milioane de unități.
Pe locul al treilea, Dell a suferit cea mai mare scădere în rândul furnizorilor de top în T4, cu livrările globale de PC-uri în scădere cu 37%, până la 10,8 milioane de unități. Cu toate acestea, puterea sa în comerț la începutul anului 2022 a însemnat că livrările sale totale au scăzut cu 16%, până la 49,7 milioane de unități.

Apple s-a clasat pe locul patru atât în clasamentul T4, cât și în clasamentul întregului an, încheind 2022 cu 27,2 milioane de Mac-uri livrate, cu o scădere de 6%, în timp ce Asus a completat primele cinci cu o scădere modestă de 4% în comparație cu livrările sale din 2021.