Au început toate site-urile de știri să ne asalteze cu informația că Facebook vrea să își schimbe numele, pentru că așa a decis fondatorul ei Mark Zuckerberg.
Ce nu se înțelege exact e că nu se schimbă numele rețelei sociale, ci al companiei… care e acum un gigant ce administrează mai multe produse și servicii. Facebook, deține atât rețeaua de socializare în sine, dar și produsele la fel de populare Messenger, WhatsaApp sau Instagram, printre altele.
Pentru cine nu știe, și Google a făcut un pas identic, atunci când a anunțaț că se va numi Alphabet Inc. Produsele sale populare se numesc și acum Google Search și tot așa. Schimbarea la Google a avut loc în 2015 iar pentru utlizatorul de rând nu s-a schimbat de fapt nimic.
Această mișcare legată de numele Facebook ar poziționa probabil aplicația emblematică drept unul dintre numeroasele produse ale unei companii-mamă care supraveghează mărci precum Instagram și WhatsApp. Google a adoptat o astfel de structură atunci când s-a reorganizat într-un holding numit Alphabet în 2015.
Facebook a spus că nu comentează „zvonuri sau speculații” ale presei cu privire la creearea de companii sau holdinguri. Este însp ușor de înțeles că Facebook nu dispare, și pentru utilizatorii de rând nu se va schimba nimic.
Dacă este adevărat, rebranding-ul ar avea sens, deoarece afacerea de bază de pe Facebook devine mai puțin importantă pentru grup. Compania încearcă să refacă o imagine pătată de controlul reglementar și legal al modului în care gestionează siguranța utilizatorilor și discursul de ură, au spus analiștii.
Facebook este sub control larg din partea parlamentarilor și autorităților de reglementare globale asupra practicilor sale de moderare a conținutului și a prejudiciilor legate de platformele sale dar și de documentele interne publicate de un denunțător, care stau la baza unei audieri a Senatului SUA.
Se zvonește că Zuckerberg vrea să anunțe planurile de crearea a unui nou holding la finalul acestei luni. Tot el vorbește despre crearea unui metavers, o lume digitală în care oamenii se pot deplasa între diferite dispozitive și pot comunica într-un mediu virtual, din luna iulie, iar grupul a investit puternic în realitate virtuală și realitate augmentată, dezvoltând hardware precum căștile VR Oculus și lucrul la tehnologii de ochelari AR dar și o brățară.
Până să ne aventurăm în proiecte SF, de reținut… numele Facebook nu dispare, iar rețeaua de socializare va rămâne în continuare locul în care ura, amenințările, discriminările, stirile false, defăimarea, minciuna și dezinformarea sunt la loc de cinste.