Unitatea Alphabet Google Play Store de la Google este ținta unei investigații antitrust din UE, a declarat compania într-un dosar de reglementare, o mișcare care ar putea expune gigantul tehnologic american la încă o amendă de un miliard de euro.
În ultimul deceniu, Google a suportat 8,25 miliarde de euro (8,24 miliarde de dolari) în amenzi antitrust ale UE, în urma a trei investigații asupra practicilor sale de afaceri.
„În mai 2022, CE (Comisia Europeană) și CMA (Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie) au deschis fiecare o investigație oficială asupra practicilor de afaceri ale Google Play”, a declarat Google într-un dosar trimestrial de venituri din 25 octombrie.
Organismul de supraveghere antitrust al Uniunii Europene a refuzat să comenteze pe aceasta tema la solicitarea jurnalistilor.
Autoritățile de reglementare antitrust din UE investighează dacă amenințarea Google de a elimina aplicații din Magazinul Play dacă dezvoltatorii de aplicații folosesc alte opțiuni de plată în loc de propriul sistem de facturare i-a afectat pe dezvoltatori, au declarat pentru Reuters două persoane familiare cu problema..
Taxele percepute de Google și Apple pe magazinele lor de aplicații mobile au atras critici din partea dezvoltatorilor care spun că sunt excesive.

Separat, Google a anunțat joi că va face recurs la amenda antitrust a UE de 4,1 miliarde de euro la Curtea Supremă a Europei, după ce un tribunal inferior a respins contestația sa luna trecută.
Tribunalul din Luxemburg a susținut în linii mari decizia Comisiei din 2018, dar a redus amenda la 4,125 miliarde de euro de la 4,34 miliarde de euro.
Judecătorii au fost de acord cu organul de control al concurenței al Uniunii Europene că Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive mobile Android și operatorilor de rețele mobile pentru a consolida poziția dominantă a motorului său de căutare.
„Ne pregătim apelul. Termenul limită pentru instanță este 1 decembrie”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.
Compania poate face recurs numai în materie de drept la Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu sediul în Luxemburg.
Blocul își sporește puterea antitrust cu noi reguli tehnologice de referință care limitează gatekeepe-urile online, companii care controlează accesul la platformele și datele lor de acolo, pe care companiile vor trebui să le respecte în primul trimestru al anului 2024.