Volumul de e-mailuri cu conținut spam a scăzut, la nivel mondial, în 2015, cu 11,48%, ajungând la 55,28% din traficul total de email-uri, reiese din Raportul Kaspersky Lab Security Bulletin, scrie Agerpres.
‘Scăderea semnificativă a acestora poate fi atribuită popularității în creștere a platformelor legale de publicitate pe rețelele de socializare, a serviciilor de reduceri etc.’, sunt de părere specialiștii producătorului de soluții de securitate.
Potrivit sursei citate, peste trei sferturi (79%) dintre toate email-urile trimise au fost sub 2 kb, ceea ce arată o scădere importantă a dimensiunilor unui email în campaniile de spam din ultimii ani. De asemenea, instituțiile financiare, precum băncile, sistemele de plată și magazinele online, au fost atacate cel mai frecvent cu e-mailuri de phishing (34,33%), înregistrând astfel o creștere cu 5,59%.
‘În 2015, infractorii cibernetici au continuat să trimită email-uri false de pe dispozitive mobile și notificări din aplicații, conținând programe malware sau mesaje publicitare. Noile metode includ răspândirea de malware în format .apk (fișiere Android) și .jar (arhive ZIP conținând un program în Java). În plus, infractorii cibernetici au mascat un troian criptat pentru dispozitive mobile în spatele unui fișier care conținea update-uri pentru Flash Player. După declanșare, imaginile, documentele și fișierele video cu malware-ul criptat de pe acel dispozitiv făceau ca utilizatorii să primească un mesaj în care li se solicită să plătească o taxă pentru decriptarea fișierelor’, notează Kaspersky.
Din datele colectate de către experții Kaspersky, rezultă faptul că, la nivel global, SUA rămân ce mai mare sursă de spam (15,2%), locul doi fiind ocupat de Rusia (6,15%), în timp ce China îi cedează Vietnamului a treia poziție (6,12%).
Conform statisticii, Germania a fost cea mai afectată victimă, cu 19,06% dintre atacurile cu spam (o creștere cu 9,84% față de 2014), urmată de Brazilia, care a înregistrat 7,64% (+4,09%) și Rusia — cu 6,03% atacuri cu spam, în 2015.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997. În prezent, peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii-client sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab.