Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a dat publicitatii un nou raport cu privire la evolutia conexiunilor de internet fix din Romania. Raportul complet ofera date despre evolutia telefonie mobile, traficul de internet mobil, cati romani mai folosesc un telefon fix si cati dintre conationali au abonamente de televiziune.
Datele statistice arata ca Romania ramane in continuare peste multe alte state cand vine vorba de vitezele de internet fix dar ne releva ca operatorii trebuie sa faca fata acum unui consum extrem de ridicat de trafic de internet.
„O veste buna din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a vazut, de altfel, și pe parcursul starii de urgența care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibra optica, au susținut cu succes cererea excepționala de trafic. Nicicând în istorie rețelele de comunicații electronice nu au avut un rol atât de important pentru sprijinirea funcționarii societații noastre, a nevoilor noastre sociale, educaționale, economice sau de alta natura, ca în aceste ultime doua luni”
Sorin Grindeanu, presedinte ANCOM
Datele ANCOM releva faptul ca numarul de conexiuni la internet fix a crescut cu 4% la finalul anului trecut, ajungand la 5,3 milioane de conexiuni. 3,9 milioane, adica 74%, reprezentau conexiuni de foarte mare viteza. Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodarii a fost de 64% la nivel național în anul 2019, în mediul urban fiind de 75%, iar în mediul rural de 49%. Asadar jumtate din gospodariile de la tara au conexiuni la internet fix in timp ce trei sferturi din locuintele de la oras sunt conectate la internet. Traficul mediu de internet fix/locuitor a fost de 29 GB/luna, cu 14% mai mult fața de anul precedent.
Lider detasat pe piata de conexiuni la internet fix in Romania este RCS-RDS cu o cota de piata de 53% in timp ce pe locul doi se afla Telekom Romania, ce avea o cota de piata de 21%. Ceilalti furnizori de pe piata din Romania însumeaza o cota de 26%.
Retelele de telefonie mobila au trecut si ele prin schimbari importante in anul 2019, conform datelor oferite de ANCOM numarul de conexiuni 4G a depasit 12 milioane, o crestere de 16% fata de anul precedent.
In Romania exista 9,9 milioane de conexiuni active la internet mobil. Un aspect la care merita sa ne indreptam atentia este cel legat de traficul de date mobile, traficul mediu de internet mobil/locuitor a fost de 3,7 GB/luna, cu 41% mai mult fața de anul precedent. Poate ca acesta este si principalul motiv pentru care operatorii si-au modificat ofertele de abonamente. În funcție de numarul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2019, Orange avea o cota de piața de 39%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 36%. (Telekom, Digi Mobil s.a).
In ceea ce priveste apelurile de voce prin intermediul retelelor mobile si trimiterea de SMS-uri, nivelurile sunt în ușoara scadere, pe fondul creșterii utilizarii aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale. In Romania avem 22,7 milioane de cartele SIM active de telefonie mobila, dintre care 58% pe baza de abonament și 42% pe baza de cartele preplatite. Traficul mediu de telefonie mobila efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 44 minute/luna, respectiv de 44 SMS-uri/luna. În funcție de numarul de cartele SIM active la sfârșitul anului 2019, Orange avea o cota de piața de 39%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 31%.
Raportul ANCOM releva faptul ca telefonia fixa este intr-un declin continuu, pe fondul evolutiei celorlalte servicii moderne. Desi nu sunt oferite date referitoare la numarul de conexiuni de telefonie fixa, ANCOM spune ca telefonia fixa continua sa scada: 8 minute/luna reprezinta traficul mediu efectuat de un locuitor de pe telefonul fix, în scadere anuala cu 17%. În funcție de numarul de abonați la telefonie fixa de la sfârșitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cota de piața de 40%, RCS&RDS 35%, ceilalți furnizori însumând 25%.
In momentul de fata sunt active 7,6 milioane de abonamente la servicii TV, prin cablu si satelit, din care 5,4 milioane erau abonamente prin cablu. În funcție de numarul de abonați de la sfârșitul anului 2019, RCS&RDS avea o cota de piața de 53%, Grupul Telekom 17% iar ceilalți furnizori însumeaza 30%.

Veniturile din sectorul telecom au crescut cu 3% în anul 2019, ajungând la 16,5 miliarde de lei, adica 3,5 miliarde de euro, mai arata raportul autoritatii. Segmentul de telefonie mobila a generat 39% din totalul veniturilor din piața, segmentul de internet fix și mobil a generat 30%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 17%. În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 71 lei per locuitor. În funcție de veniturile obținute în 2019, Orange avea o cota de piața de 26%, Grupul Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.