Ministerul Apărării din Marea Britanie a achiziționat primul computer cuantic al guvernului, conform unui anunț publicat de BBC.
Calculatoarele cuantice pot face calcule foarte complexe extrem de rapid, iar creatorii lor spun că pot rezolva problemele pe care computerele obișnuite nu le pot rezolva.
Ministerul de Apărare va colabora cu compania britanică Orca Computing pentru a explora aplicații pentru tehnologia cuantică în apărare. Stephen Till, de la Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (DSTL) al Ministerului Apărării, a numit această achiziție un „moment definitoriu”.
Calculatoarele găsite în majoritatea caselor și locurilor noastre de muncă procesează datele în biți, care au o valoare binară fie zero, fie unu. Calculatoarele cuantice folosesc în schimb o unitate cu două stări pentru procesarea datelor numită qubit. Acest lucru poate reprezenta cifre precum unul sau zero simultan printr-un proces mecanic cuantic numit suprapunere, permițând computerelor cuantice să pună în punte cifrele binare și să facă față incertitudinii acolo unde computerele obișnuite nu pot. Experții și fizicienii în calcul cuantic spun că acest lucru înseamnă că problemele rezolvate de computerele medii pe o durată de ani de zile ar putea fi rezolvate în câteva minute.
Încercați să explicați avantajele și dezavantajele computerului cuantic la o petrecere și s-ar putea să nu rețineți atenția prietenilor dvs. prea mult timp. Este un concept foarte complex și funcționează într-un mod complet diferit de laptopul sau de telefonul din buzunar – sau chiar de supercomputerele gigantice care pot procesa cantități uluitoare de date într-o nanosecundă.
Promisiunea calculului cuantic este că va ajuta la rezolvarea problemelor pe care computerele standard nu le pot gestiona. Ideea este că va fi folosit în lupta împotriva schimbărilor climatice, în dezvoltarea de noi medicamente și a inteligenței artificiale îmbunătățite – și în acest caz, potențial pentru a sprijini armata.
La fel ca în primele zile ale computerelor standard, suntem în stadiul în care aceste mașini sunt foarte puține și foarte greoaie, nu în ultimul rând pentru că blocurile lor de construcție, qubiții, trebuie păstrate înghețate.
MInisterul Apărării din Marea Britanie a achiziționat un computer cuantic de la compania Orca care nu necesită acest lucru, ceea ce înseamnă că dispozitivul poate fi mult mai mic și puțin mai practic.
Richard Murray, directorul executiv al Orca Computing, spune că, în ciuda dezbaterii cu privire la realitățile și capacitățile calculului cuantic, munca companiei cu Ministerul Apărării este un „vot semnificativ de încredere”.
„Parteneriatul nostru cu Ministerul ne oferă tipul de interacțiune strânsă, lucrând cu hardware real, care ne va ajuta să descoperim împreună noi aplicații ale acestei noi tehnologii revoluționare.”
spune Murray

Ministerul va utiliza micul computer cuantic PT-1 al lui Orca, despre care compania spune că este primul de acest gen care poate funcționa la temperatura camerei, mai degrabă decât să necesite împrejurimi sub zero pentru a menține qubiții sensibili la căldură la rece.
Sistemul lui Orca folosește fotoni, sau unități individuale de lumină, pentru a optimiza sarcinile de învățare automată, cum ar fi analiza imaginilor și luarea deciziilor. Accesul la computerul cuantic al lui Orca va accelera înțelegerea de către Ministerul Apărării a tehnologiei.