Romania este intr-o continua dezvoltare! Daca in urma cu 15 ani industria IT avea mai putin de 10.000 de angajati, acum sunt de zece ori mai multi si produc anual profituri substantiale. In spatele cifrelor enorme incasate de marile companii de software si jocuri video se afla o poveste mult mai complexa decat cliseele care spun ca suntem cei mai buni la programare si ca ne-am transformat intr-un Silicon Valley al Europei de Est.
In orice caz, indiferent care sunt cliseele formate in jurul industriei IT din Romania, aceasta a ajuns una din principalele motoare ale economiei romanesti. Este o industrie cu un potential urias, care trebuie dezvoltat in continuare.
Nu este nevoie sa fii un expert in domeniu ca sa iti dai seama ca IT-ul romanesc are un ritm de dezvoltare accelerat. Din pacate insa, sistemul de educatie este depasit de cererea tot mai mare de specialisti IT, motiv pentru care marile companii se pot confrunta cu o reala provocare cauzata de lipsa specialistilor in domeniu.
Cu toate acestea, estimarile in ceea ce priveste profitul companiilor din industria IT sunt promitatoare, in urmatorii ani fiind preconizate cifre de afaceri de miliarde de euro.
Companiile IT de succes din Romania au fost construite prin ani de munca si perseverenta, contribuind astfel la dezvoltarea unei industrii de succes. Insa mai exista o componenta: investitiile straine. Mari companii precum Oracle, Accenture sau IBM si-au deschis filiale in Romania, iar impactul acestor investitii se vede cel mai bine in cifre.
Analistii economici de la Risco.ro au analizat profiturile obtinute de companii de renume prezente pe piata de la noi. Iata ce profit au Oracle Romania, Luxoft Professional Romania si Ubisoft:
Porivit unui articol publicat de recorder.ro anul trecut, previziunile spuneau ca sectorul IT ar putea ajunge la 6 miliarde de euro cifra de afaceri. Insa cea mai mare provocare a industriei este sa gaseasca forta de munca suficienta pentru a-si sustine potentialul de dezvoltare. Potrivit aceluiasi articol, sectorul IT ar avea nevoie de 12.000 de specialisti IT pe an, insa sistemul de educatie nu este pregatit sa sustina aceasta cerere.
In ciuda deficientei de specialisti, lucrurile par sa evolueze in Romania, companiile de profil facnd progrese de la an la an.
Dar cat de mult castiga companiile de profil de la noi ? Citeste continuarea pe www.risco.ro