Costul securizării pentru mediile din ce în mai complexe a crescut, ajungând pe locul doi în topul provocărilor cu care companiile se confruntă în 2021. Acest aspect este în creștere, anul trecut fiind pe locul trei, iar în 2018 pe locul al șaselea, potrivit celui mai recent raport realizat de Kaspersky – „IT Security Economics”. Cu digitalizarea, munca la distanță și creșterea utilizării cloud-ului, această complexitate poate afecta vizibilitatea organizațiilor asupra amenințărilor și a răspunsului la incidente.
În 2020, lockdown-urile naționale și munca la distanță au stimulat utilizarea tehnologiilor digitale în cadrul business-urilor. Potrivit unui studiu realizat de McKinsey & Company, companiile au accelerat digitalizarea interacțiunilor dintre clienți și lanțul de aprovizionare al acestora și au crescut ponderea produselor digitale sau a celor cu funcție digitală inclusă, în portofoliile lor. Acest lucru a necesitat adoptarea masivă a noilor servicii IT, precum și modificări ale infrastructurii IT.
Companiile au trebuit să securizeze toate aceste inovații, acest lucru devenind o adevărată provocare pentru aproape jumătate dintre ele (44%). Numai protecția datelor a fost o preocupare și mai mare, aceasta fiind pe primul loc de câțiva ani deja. Costul securizării mediilor complexe s-a dovedit a fi chiar mai important decât asigurarea conformității cu politicile de Securitate, care a rămas pe locul al doilea în ultimii doi ani.
Adoptarea cloud-ului a contribuit, de asemenea, la complexitatea infrastructurii IT. Potrivit studiului Kaspersky, în 2020-2021, utilizarea tuturor tipurilor de cloud, inclusiv a celor publice și private, a crescut la 88%, comparativ cu doar 72% în 2019. În plus, infrastructura de desktop virtual, care ar fi trebuit să ajute companiile să organizeze accesul la distanță la spațiile de lucru corporative pentru a lucra în siguranță de acasă, a crescut de la 82% la 86%.
Problema cu infrastructura complexă nu este doar faptul că face implementarea instrumentelor de securitate dificilă. Ea îngreunează și depistarea semnelor unui atac și răspunsul la acesta în timp util pentru a minimiza posibilele daune. De fapt, lipsa de vizibilitate asupra infrastructurii este cea mai comună provocare (41%) cu care se confruntă organizațiile atunci când se confruntă cu amenințări complexe.
Din fericire, problema stimulează investițiile. Aproape jumătate (47%) dintre companiile mari au indicat complexitatea crescută a infrastructurii IT drept principalul motiv pentru creșterea bugetului de securitate IT (comparativ cu 43% în 2020).
„Când vine vorba de securitatea cibernetică corporativă, problema nu este legată doar de amenințările în continuă evoluție. O infrastructură IT corporativă eterogenă și în continuă schimbare mărește și mai mult miza. Pe de o parte, complică chiar procesul de protecție; pe de altă parte, consecințele unui atac reușit pot fi mult mai dificil de remediat. Din fericire, industria securității cibernetice nu stă pe loc. Cele mai actuale informații privind amenințările și soluțiile de detectare și răspuns ar trebui să ajute organizațiile să își asume provocarea și să accepte orice inovații pentru dezvoltarea afacerii lor”,
spune Sergey Martsynkyan, VP, Corporate Product Marketing la Kaspersky.
Pentru a proteja infrastructura complexă, cu workload local dar și în cloud, VDI și muncă la distanță, organizațiile ar trebui să caute o soluție cu capacități puternice de detectare și răspuns. Soluția ar trebui să ofere vizibilitate amenințărilor la nivel endpoint, cu informații detaliate despre activități dăunătoare și variante de acțiuni de răspuns. Kaspersky Hybrid Cloud Security – care include Kaspersky Security for Virtualization Light Agent, dedicat protecției mediilor virtualizate și VDI – se integrează acum în Kaspersky Endpoint Detection and Response Optimum, Kaspersky Sandbox și Kaspersky Anti Targeted Attack Platform. Împreună cu securitatea la nivel endpoint, asigură o protecție esențială pentru orice nivel de complexitate a infrastructurii.