O rețea extinsă de dezinformare de propagandă rusă a căutat să folosească sute de conturi false de rețele sociale și zeci de site-uri de știri false pentru a răspândi punctele de discuție ale Kremlinului despre invazia Ucrainei, a dezvăluit marți Meta.
Compania, care deține Facebook și Instagram, a declarat că a identificat și dezactivat rețeaua de propagandă rusă înainte de a reuși să câștige o audiență largă. Cu toate acestea, Facebook a spus că este cel mai mare și mai complex efort de propagandă rusesc pe care l-a găsit de la începutul invaziei.
Operațiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de știri legitime, inclusiv ziarul The Guardian din Regatul Unit și Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în loc de știrile reale raportate de acele instituții, site-urile false conțineau link-uri către propaganda rusă și dezinformare despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda către publicul din Germania, Italia, Franța, Marea Britanie și Ucraina.
Descoperirile au evidențiat atât promisiunea companiilor de rețele sociale de a-și supraveghea site-urile, cât și pericolul pe care dezinformarea continuă să îl prezinte.
„Video: Înscenarea falsă în Bucha a fost dezvăluită!” a susținut una dintre știrile false, care a dat vina pe Ucraina pentru măcelul a sute de ucraineni într-un oraș ocupat de ruși.
Conturile false de pe rețelele sociale au fost apoi folosite pentru a difuza link-uri către știrile false și alte postări și videoclipuri pro-ruse pe Facebook și Instagram, precum și pe platforme precum Telegram și Twitter. Rețeaua a fost activă pe tot parcursul verii.
„În câteva ocazii, conținutul operațiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor Rusiei în Europa și Asia”, a declarat David Agranovich, directorul de perturbare a amenințărilor Meta. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare și mai complexă operațiune de origine rusă pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an.”
Activitățile rețelei au fost observate pentru prima dată de reporterii de investigație din Germania. Când Meta și-a început investigația, a descoperit că multe dintre conturile false au fost deja eliminate de sistemele automate ale Facebook. Mii de oameni urmăreau paginile de Facebook ale rețelei când acestea au fost dezactivate în cursul acestui an.
Cercetătorii au spus că nu pot atribui direct rețeaua guvernului rus. Dar Agranovich a remarcat rolul jucat de diplomații ruși și a spus că operațiunea efectuată de rețeaua de propagandă rusă s-a bazat pe niște tactici sofisticate, inclusiv utilizarea mai multor limbi și site-uri web de impostori atent construite.
De când a început războiul în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online și teoriile conspirației în efortul de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina că a organizat atacuri, au dat vina războiului pe acuzații fără temei de dezvoltare a armelor biologice din SUA și au descris refugiații ucraineni drept criminali și violatori.
Platformele de socializare și guvernele europene au încercat să înăbușe propaganda și dezinformarea Kremlinului, doar pentru a vedea că Rusia își schimbă tactica.
Un mesaj trimis Ambasadei Rusiei din Washington, D.C., prin care se cere un răspuns la acțiunile recente ale lui Meta, nu a primit nici un răspuns.
Cercetătorii de la Meta Platforms Inc., care are sediul în Menlo Park, California, au dezvăluit, de asemenea, o rețea mult mai mică care își are originea în China și care a încercat să răspândească conținut politic dezbinător în S.U.A.
Operațiunea a atins doar un public mic din SUA, unele postări primind doar o singură interacțiune. Postările au părut, de asemenea, că sunt făcute de amatori, ele relevând clar că nu aparțin unor americani, datorită unor greșeli stângace în limba engleză și un obicei de a posta în timpul orelor de lucru în chineză.
În ciuda ineficienței sale, rețeaua este notabilă deoarece este prima identificată de Meta care i-a vizat pe americani cu mesaje politice înainte de alegerile intermediare din acest an. Postările chineze nu au susținut niciunul sau altul, dar păreau intenționate să stimuleze polarizarea.
„Deși a eșuat, este important pentru că este o nouă direcție” pentru operațiunile de dezinformare din China, a spus Ben Nimmo, care conduce informațiile globale despre amenințări pentru Meta.