Meta a eliminat un număr impresionant de 63 000 de conturi Instagram care se aflau în spatele unor escrocherii de tip „sextortion” – sau încercări de a păcăli persoane, inclusiv minori, să își împărtășească pozele nud.
Conturile erau conduse de escroci din Nigeria, dar păreau să aparțină unor persoane reale.
„Deși investigația noastră a arătat că majoritatea tentativelor acestor escroci au fost nereușite și au vizat în principal adulți, am văzut că unii au încercat să vizeze și minori”, a declarat Meta într-o postare pe blog miercuri.
Schemele de sextortion implică adesea un escroc care pretinde a fi o persoană atractivă într-un profil de social media. Aceștia vor purta apoi conversații cu utilizatori care nu bănuiesc nimic pentru a-i păcăli să trimită o fotografie nud sau să efectueze un act sexual prin intermediul camerei lor video. Escrocii vor amenința apoi că vor trimite aceste imagini sau clipuri video prietenilor și familiei dacă victima nu plătește o răscumpărare.
Amenințarea de sextortion a ținut prima pagină a ziarelor în ultimii ani, deoarece escrocii se folosesc de băieți adolescenți, dintre care unii au murit prin sinucidere.
În afară de jocuri, escrocii folosesc platformele de social media, cum ar fi Instagram, pentru a ajunge la potențialele victime. În cazul Meta, compania a marcat automat conturile implicate în activități suspecte de sextortion. Meta nu a elaborat cu privire la „semnalele” pe care le utilizează pentru a identifica sextortioniștii, dar sistemul a ajutat compania să descopere o rețea de 20 de escroci care foloseau 2 500 de conturi Instagram.
„Majoritatea acestor conturi fuseseră deja detectate și dezactivate de sistemele noastre de aplicare a legii, iar această investigație ne-a permis să eliminăm conturile rămase și să înțelegem mai multe despre tehnicile utilizate pentru a îmbunătăți detecția noastră automată”, a declarat Meta.
Pe lângă cele 63 000 de conturi pe care le-a eliminat, compania a eliminat, de asemenea, „1 300 de conturi Facebook, 200 de pagini Facebook și 5 700 de grupuri Facebook, de asemenea cu sediul în Nigeria, care ofereau sfaturi pentru efectuarea de escrocherii”, inclusiv modalități de a popula conturile de social media frauduloase cu imagini de profil false.
„De la această întrerupere, sistemele noastre au identificat și blocat automat încercările acestor grupuri de a reveni și continuăm să consolidăm aceste sisteme pentru a le face cât mai eficiente posibil”, a adăugat compania.
Cu toate acestea, eforturile de stopare a amenințării sextortion sunt un joc de-a șoarecele și pisica, deoarece escrocii inventează în permanență noi modalități de a ocoli măsurile de protecție ale companiilor.
Prin urmare, utilizatorii rețelelor de socializare – în special minorii – ar trebui să fie vigilenți atunci când discută online cu persoane necunoscute.
Meta menționează, de asemenea, că va încerca în mod automat să ascundă mesajele de la persoanele suspectate de sextortionare, plasând DM-urile dubioase într-un folder „Hidden” din cadrul „Requests”.