Meta Platforms Inc., părintele Facebook, a soluționat un proces colectiv vechi de un deceniu privind utilizarea de către companie a „cookie-urilor” în 2010 și 2011, care a urmărit oamenii online chiar și după ce s-au deconectat de la platforma Facebook, anunță AP.
Ca parte a soluționării propuse, care trebuie totuși aprobată de un judecător, Meta a fost de acord să ștergă toate datele pe care le-a „colectat în mod greșit” în acea perioadă. Compania, care a înregistrat profituri de 39,37 miliarde de dolari în 2021, va plăti, de asemenea, 90 de milioane de dolari utilizatorilor care au depus o reclamație, după ce se vor deduce taxele avocaților.
„Ajungerea la o înțelegere în acest caz, care a durat mai bine de un deceniu, este în interesul comunității noastre și al acționarilor noștri și suntem bucuroși să trecem peste această problemă”,
a spus purtătorul de cuvânt al Meta, Drew Pusateri, într-o declarație.
Potrivit procesului, Facebook a obținut consimțământul oamenilor pentru a-i urmări în timp ce erau conectați la platforma sa, dar a promis că va opri urmărirea odată ce s-au deconectat. Dar procesul a susținut că Facebook a continuat să urmărească activitatea de navigare a utilizatorilor chiar și după ce aceștia s-au deconectat.
Cazul a fost depus prin instanțele inferioare din 2012 și anul trecut Curtea Supremă a refuzat să-l audieze. Pe atunci, pașii greșiți în privința confidențialității utilizatorilor erau printre cele mai mari probleme ale Facebook. În anii de după, totuși, problemele de dezinformare, discursul instigator la ură și amenințările la adresa democrației s-au adăugat la problemă.
Avocații cazului au spus că acordul este unul dintre cele mai mari 10 acorduri de confidențialitate a datelor din istoria SUA. Dar este o fracțiune din soluționarea Meta de 650 de milioane de dolari a unui proces de confidențialitate intentat anul trecut. În acel caz, procesul a susținut că Facebook a folosit etichetarea cu fotografii și alte date biometrice fără permisiunea utilizatorilor săi.