Meta își reduce dimensiunea forței de muncă cu aproximativ 13% și concediază peste 11.000 dintre angajați săi, fiind primele disponibilizări în masă din istoria companiei.
Mark Zuckerberg a anunțat decizia într-un mesaj adresat angajaților, pe care Meta l-a distribuit în secțiunea Newsroom. Reducerile de locuri de muncă vor afecta fiecare organizație din companie, deși unele vor fi afectate mai mult decât altele.
Pe lângă reducerea considerabilă a dimensiunii echipei sale, compania reduce și cheltuielile discreționare și prelungește înghețarea angajărilor până în primul trimestru al anului 2023. Și, deoarece intenționează să angajeze mult mai puțini oameni anul viitor, echipa de recrutare va fi „afectată în mod disproporționat” de concedieri.
Zuckerberg spune că vrea să-și asume responsabilitatea pentru modul în care Meta a ajuns în această poziție. Aparent, el a luat decizia de a crește semnificativ investițiile Meta în urma unei creșteri excepțional de mare a veniturilor în apogeul pandemiei, deoarece utilizatorii au cheltuit mai mult pe comerțul electronic.
„Mulți oameni au prezis că aceasta va fi o accelerare permanentă care va continua chiar și după încheierea pandemiei”, a explicat el. Pariul lui nu a dat însă roade, iar revenirea comerțului electronic la tendințele pre-pandemie, precum și recesiunea economică, au dus la venituri mai mici decât se aștepta. Ca atare, Meta a ales să se concentreze pe zonele sale prioritare de creștere, inclusiv pe reclamele și platformele sale de afaceri și, bineînțeles, pe viziunea sa pe termen lung pentru metavers.
CEO-ul spune că angajații vor primi în curând un e-mail despre disponibilizări. În SUA, Meta va acorda membrilor personalului afectat o indemnizație de concediere în valoare de 16 săptămâni din baza lor plus două săptămâni suplimentare pentru fiecare an de serviciu, fără plafon. De asemenea, va acoperi costurile asistenței medicale pentru angajații afectați și familiile acestora timp de șase luni. Compania promite să-i ajute să-și găsească noi locuri de muncă utilizând un furnizor extern care le va oferi acces la liste de locuri de muncă nepublicate, precum și să îi sprijine pe angajații cu viză cu o echipă dedicată de specialiști în imigrație. Sprijinul va fi similar pentru cei din alte țări, cu diferențe care iau în considerare legile locale de muncă.

Meta spune că a eliminat deja accesul la sistem pentru cei deja concediați, având în vedere cantitatea de informații sensibile la care au acces. Adresele lor de e-mail vor rămâne totuși active pe tot parcursul zilei, astfel încât colegii lor să nu fie nevoiți să ghicească cine mai este prin preajmă. În schimb, Twitter a interzis accesul oamenilor la e-mailurile lor chiar înainte să știe că au fost disponibilizați și nu era clar cine mai lucra acolo în primele zile după începerea reducerilor de locuri de muncă.
Rețeaua de socializare deținută de Elon Musk a anunțat disponibilizările în masă, care u redus forța de muncă la jumătate, într-un e-mail semnat „Twitter”. Apoi, angajații au fost lăsați să aștepte un e-mail care să le decidă soarta: dacă primeau unul pe e-mailul de la serviciu, ei aveau un loc de muncă. Dar dacă mailul era trimis pe e-mailul lor personal, au fost concediați. Potrivit unui raport Bloomberg, Twitter le-a cerut acum unor angajați să se întoarcă după ce și-au dat seama că i-a concediat accidental sau că abilitățile lor sunt esențiale în construirea funcțiilor pe care Musk și le dorește.
Știrile despre concedierile iminente au fost raportate pentru prima dată de The Wall Street Journal, care a raportat, de asemenea, că echipele de recrutare și de afaceri ale lui Meta vor fi afectate în mod deosebit de puternic.
Mark Zuckerberg a făcut aluzie la reducerile de persona. de ceva timp. În timpul celui mai recent apel al companiei privind veniturile, CEO-ul a spus că Meta ar putea deveni „o organizație puțin mai mică” până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, el a instruit managerii să identifice persoane pentru disponibilizări și le-a spus angajaților că „în mod realist, probabil că există o o mulțime de oameni de la companie care nu ar trebui să fie aici.” Compania a oprit deja angajările noi și a întrerupt unele proiecte în cadrul Reality Labs.
Meta a pierdut miliarde de dolari din investițiile sale în metavers, Reality Labs pierzând mai mult de 10 miliarde de dolari în 2021. Compania a spus că se așteaptă să piardă „semnificativ” mai mult în 2023. Veniturile din reclame ale Facebook au primit, de asemenea, un impact semnificativ datorită modificărilor Apple la abilitățile de urmărire a anunțurilor din aplicații.
Deși Meta și Twitter reduc un număr semnificativ de locuri de muncă, nu sunt singurele mari companii de tehnologie care concediază lucrători în ultimele luni. Snap și-a concediat aproximativ 20% din forța de muncă în timpul verii, de asemenea.