Platforma Meta, părintele Facebook, a declarat, marți, că va reduce 10.000 de locuri de muncă în acest an, ceea ce o face prima mare companie de tehnologie care a anunțat o a doua rundă de concedieri în masă, în timp ce industria se referă la o scădere economică profundă.
Acțiunile Meta au scăzut cu 6% după anunțul acesteia. Reducerile de locuri de muncă așteptate pe scară largă fac parte dintr-o restructurare care va face ca gigantul să elimine planuri de angajare pentru 5.000 de locuri vacante, va ucide proiecte cu prioritate inferioară și straturile „aplatizate” de management mediu.
Aceste concedieri vin după prima concediere în masă a companiei în toamnă, care a eliminat peste 11.000 de locuri de muncă, sau 13% din forța de muncă la acea vreme, după o extindere de angajare care a dublat numărul de angajați pe care îl avea din 2020.
Într -un mesaj către personal, directorul executiv Mark Zuckerberg a declarat că majoritatea reducerilor vor fi anunțate în aprilie și mai, deși în unele cazuri vor continua până la sfârșitul anului.
„Pentru cea mai mare parte a istoriei noastre, am înregistrat o creștere rapidă a veniturilor an de an și am avut resurse pentru a investi în multe produse noi. Dar anul trecut a fost un apel umilitor de trezire”, a scris Zuckerberg.
„Cred că ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca această nouă realitate economică să continue mulți ani.”
Zuckerberg a spus că intenționează să reducă și mai mult dimensiunea echipei de recrutare, ceea ce a fost deosebit de greu în concedieri de toamnă. Restructurarea grupului tehnologic ar urma să fie anunțată la sfârșitul lunii aprilie, iar reducerea grupurilor de afaceri va avea loc în mai.
Cu cea mai recentă mișcare, Meta se așteaptă ca cheltuielile din 2023 să se situeze între 86 miliarde și 92 de miliarde de dolari, mai mici decât estimările de 89 miliarde de dolari până la 95 de miliarde de dolari anterior.
Zuckerberg a spus că Meta va elimina mai multe straturi de management, va cere managerilor să devină contribuabili individuali și să le ofere mai puțin de 10 rapoarte directe, ceea ce la rândul său ar face organizația „mai flatată”.
Industria tehnologică a concediat aproape 290.000 de lucrători de la începutul anului 2022, aproximativ 40% dintre concedieri având loc în acest an.