Scenariul achizitiei diviziei de mobile Nokia de catre Microsoft a fost vehiculat chiar din clipa în care Nokia a anunţat că Stephen Elop, fost director Business Division din cadrul Microsoft, va ocupa fotoliul executiv al companiei şi că viitoarea sa strategie pe piaţa smartphone va fi bazată pe platforma Windows Phone. De-a lungul celor doi ani şi jumătate care au trecut de atunci, cele două companii au avut un parteneriat strâns, însă acesta s-a încheiat prin achiziţia diviziei de telefonie mobilă din cadrul Nokia contra sumei de 5,44 miliarde de euro.
Vântul schimbărilor bătea deja pe coridoarele sediului din Redmond. După anunţarea unei schimbări radicale a organizării interne şi a plecării în termen de 12 luni a managerului Steve Ballmer, Microsoft a anunţat achiziţia diviziei Devices & Services din cadrul companiei Nokia contra sumei de 3,79 miliarde de euro, la care se adaugă şi 1,65 miliarde de euro pentru licenţierea portofoliului de brevete timp de 10 ani. Pentru a putea utiliza serviciile HERE, Microsoft a semnat separat şi un contract de licenţiere pentru următorii patru ani.
Tranzacţia, care urmează să fie finalizată undeva în cursul primului trimestru al anului viitor, va implica mutarea a 32.000 de angajaţi în cadrul infrastructurii Microsoft, incluzându-i şi pe cei 18.300 care sunt implicaţi direct în activitatea de producţie. Nokia va păstra divizia de cartografie NAVTEQ şi serviciile aferente HERE, finlandezii mai având în portofoliu divizia de echipamente de reţea şi cea de cercetare, dezvoltare şi licenţiere de tehnologii. Cariera de producător de telefoane mobile a finlandezilor se încheie însă aici, dezvoltarea viitoarelor modele urmând să se facă în cadrul Microsoft.
În urma acestei afaceri, Microsoft a preluat mărcile Asha şi Lumia. Microsoft va putea folosi numele Nokia pentru terminalele smartphone şi featurephone curente şi are dreptul să-l utilizeze în continuare pentru următorii zece ani, însă numai pentru modelele inferioare pe care le va produce.După 11 ani de la lansarea primului model S60, numele Nokia nu va mai figura pe un smartphone.
Stephen Elop a părăsit postul executiv din cadrul companiei Nokia, interimatul fiind asigurat de Risto Siilasmaa. Elop va prelua funcţia de manager Devices & Services din cadrul Nokia, acesta urmând să revină în cadrul Microsoft împreună cu întreaga divizie în momentul în care întreaga tranzacţie va fi finalizată.
Achiziţia este un pas extrem de curajos, dar totodată şi riscant, pentru Microsoft. Compania a reacţionat cu întârziere la ascensiunea rapidă a mobilităţii şi le-a permis celor de la Apple şi Google să atingă o poziţie dominantă, iar achiziţia Nokia le-ar permite să recupereze din handicap prin dezvoltarea unui ecosistem unic pentru telefoane mobile, tablete, PC-uri şi servicii baat pe propriile produse hardware.
În acelaşi timp, achiziţia este una foarte riscantă deoarece Microsoft nu a reuşit până acum să-şi construiască o imagine menită să-i aducă succesul pe piaţa consumer, aşa cum au reuşit Apple sau Samsung. Kin, prima încercare de sondare a pieţei telefoniei în numele propriu, a fost un eşec lamentabil, iar linia Surface nu o duce nici ea prea grozav. Ca orice companie de mare anvergură, Microsoft este greoaie, complicată şi precaută, iar succesul schimbărilor interne şi prestaţia înlocuitorului lui Steve Ballmer sunt aspecte cruciale. Cum vor evolua aceste aspecte, rămâne de văzut în lunile şi anii care vor urma.