După ani de viață în umbra Windows 7, 10 și 11, ziua morții sistemului de operare Windows 8.1 este aici. Microsoft nu mai oferă suport oficial pentru Windows 8.1, întrerupând toate actualizările tehnice, software și de securitate viitoare.
Și, pentru a întări și mai mult necesitatea renunțării la acest sistem de operare, orice software Microsoft 365 instalat pe computer (cum ar fi Office sau Mail) nu va mai primi actualizări de securitate.
Această lipsă de suport pentru Windows 8.1 face ca actualizarea la o versiune mai nouă de Windows să fie o prioritate uriașă. În mediul actual, lipsa actualizărilor regulate de securitate este un dezastru care așteaptă să se întâmple. Dacă computerul încă mai rulează Windows 8.1, acum este un risc masiv.
Din fericire, este ușor să treceți la Windows 10 sau 11. Și ar trebui să fie gratuit, datorită politicilor Microsoft privind actualizările gratuite. Actualizarea la Windows 10 ar trebui să fie simplă, deși Microsoft avertizează că „Majoritatea dispozitivelor Windows 8.1 sau Windows 8 nu vor îndeplini cerințele hardware pentru actualizarea la Windows 11”. Din fericire, Windows 10 va fi suportat în continuare până în 2025.

Pentru a vă asigura cea mai simplă experiență de actualizare, trebuie mai întâi să vă pregătiți computerul. Iată patru sugestii pentru ceea ce ar trebui să abordați acum:
De fiecare dată când vă încurcați cu sistemul de operare, fie că este vorba despre o reîmprospătare, un upgrade sau o ștergere completă, ar trebui să faceți copii de rezervă ale fișierelor. Niciodată nu poți prezice când lucrurile vor merge în lateral.
Dacă aveți o licență Pro pentru Windows 8.1 și ați criptat unitățile PC-ului dvs., asigurați-vă că știți unde se află copia dvs. a cheii Bitlocker. Și da, ar trebui să aveți deja una – crearea unei copii a cheii dvs. de criptare ar fi trebuit să aibă loc în timpul configurării. Va fi conectat la contul dvs. Microsoft, va fi salvat undeva ca fișier sau pe o imprimare. Creați și un al doilea exemplar, pentru asigurare.
Actualizarea la Windows 10 este destul de simplă – majoritatea computerelor acceptă asta, cu excepția cazului în care rulați pe hardware vechi (adică, mai mult de 20 de ani). Este posibil să nu funcționeze bine, dar sistemul de operare se va instala și va funcționa. Dar puteți verifica acest lucru comparând specificațiile computerului dvs. cu cerințele de sistem ale Microsoft. Pentru a obține aceste informații, apăsați tasta Windows + R, apoi introduceți msinfo32 pentru a deschide aplicația System Information. Dacă specificațiile dvs. îndeplinesc sau depășesc cerințele Microsoft, sunteți gata.
Deși multe aplicații Windows mai vechi funcționează în Windows 10 sau 11, nu toate funcționează. Acordați-vă ceva timp acum pentru a vedea dacă aplicațiile dvs. actuale se vor comporta în versiunile mai noi de Windows – verificați paginile produsului pentru software-ul (și versiunea) pe care îl executați și uitați-vă la discuțiile pe forumuri și Reddit despre experiențele lor de a trece la Windows 10 sau 11. (Căutați doar numele software-ului, versiunea și apoi „windows 10” sau „windows 11.”)
Dacă descoperiți probleme, veți putea descărca drivere mai noi sau software de înlocuire acum și veți evita surprizele neașteptate (și nedorite) în fluxul dvs. zilnic.