36 de națiuni conduse de SUA au convenit să îmbunătățească măsurile de prevenire a ransomware, în special în ceea ce privește utilizarea de criptomonede pentru finanțarea unor astfel de activități.
Desfășurat la Casa Albă, summitul International Counter Ransomware Initiative a fost mult mai explicit cu privire la criptomonede decât a fost în timpul ședinței sale inaugurale din 2021, deoarece preocupările continuă să crească cu privire la ușurința cu care infractorii cibernetici pot obține monedele digitale.
Unul dintre principalele domenii de îngrijorare identificate de Counter Ransomware Initiative (CRI) a fost spălarea de criptomonede. Summit-ul a evidențiat planuri pentru a preveni acest lucru, inclusiv schimbul de informații despre portofelele cripto nefaste între agenții din întreaga lume, desfășurarea de ateliere despre cum să se îmbunătățească urmărirea blockchain și impunerea autentificării identității pentru tranzacțiile cripto.
Ca urmare a summit-ului, o serie de națiuni vor institui noi inițiative în cooperare între ele pentru a aborda problema globală a ransomware-ului.

În centrul procedurilor va fi înființat International Counter Ransomware Task Force (ICRTF). Australia va prelua conducerea la început, Centrul Regional de Apărare Cibernetică (RCDC) al Lituaniei testând o divize națională, raportând informațiile despre ransomware pe care le adună și împărtășind datele cu alte națiuni.
Între timp, în cursul anului viitor, CRI va fi ocupat să dezvolte un cadru pentru identificarea țintelor prioritare și alertarea diferitelor agenții de aplicare a legii, creând un set de instrumente pe care alte organizații să-l folosească atunci când investighează atacurile ransomware și creând canale între organismele private și publice pentru a partaja informații despre ransomware.
Ransomware-ul devine o tactică din ce în ce mai populară folosită de infractori pentru a stoarce victimele involuntare, frecvența atacurilor crescând într-un ritm alarmant în ultimii câțiva ani. Anul trecut, în special, a cunoscut o creștere uriașă, cu peste 600 de milioane de atacuri în întreaga lume în 2021, de peste două ori numărul anului precedent.