Cei mai mulţi producători de conţinut se plâng de diluarea veniturilor din cauza pirateriei online, dar o companie din SUA care distribuie conţinut video reuşeşte să profite de „piaţa neagră“ în folosul său.
Netflix este o mare platformă de distribuire filme, seriale şi show-uri de televiziune în Statele Unite ale Americii şi recent a ajuns şi în Olanda. Pe pământ european speră să se bucure de un la fel de mare succes, dar înainte de a investi foarte mult în titluri care poate nu s-ar vinde, compania s-a apucat să se documenteze. Astfel a ajuns să scurteze site-urile unde e popular conţinutul piratat, scrie TorrentFreak.
Kelly Merryman, vicepreşedinte Netflix responsabil de achiziţia de conţinut, consideră că ceea ce e popular pe platformele de file sharing, va fi popular şi pe reţeaua sa. Înainte de a debuta în Olanda, compania şi-a făcut temele pe reţelele de BitTorrent şi pe alte site-uri populare printre cei care nu cumpără conţinut. „Cu achiziţiile de serii, ne uităm la ce merge bine pe site-urile cu conţinut ilegal. Prison Break este extrem de popular“, a explicat Merryman.
De aceeaşi părere este şi Reed Hastings, directorul executiv al Netflix, care găseşte că astfel de site-uri pot crea cerere şi pentru ceea ce compania sa oferă. Hastings a mai spus că platforma sa are şi avantajul comodităţii. „Cu siguranţă Netflix e mai uşor de folosit decât să piratezi. Nu trebuie să te chinui cu fişiere, nu trebuie să le descarci şi să le muţi dintr-o parte în altă. Doar un click şi vizionezi“, a mai spus acesta.
În ciuda viziunii companiei, asta nu le garantează reducerea unui alt handicap: nu poate cumpăra atât de mult conţinut pe cât ar dori utilizatorii. Spre exemplu, „Games of Thrones“ nu a fost la dispoziţia Netflix, HBO nu a vândut drepturile oricât a oferit compania. Totuşi, Hastings susţine că astfel de servicii sunt benefice producătorilor, în Canada pirateria a scăzut cu 50% de când platforma a debutat în urmă cu trei ani.