Rezultatele financiare ale site-urilor ce oferă conținut video la cerere din primele luni ale acestui an nu sunt deloc îmbucurătoare. Netflix se alătură și ea planurilor de a apela la reclame pentru a oferi abonamente mai ieftine. Dar pentru a își spori veniturile compania spune că vrea să ceară mai mulți bani de la abonații care își partajează conturile cu rudele, de exemplu.
Într-un document către investitori, Netflix a anunțat că are 222 de milioane de „gospodării plătitoare”, dar estimează că serviciul este partajat cu peste 100 de milioane de „gospodării suplimentare”, dintre care 30 de milioane sunt în SUA și Canada. Asta indică faptul că există o mulțime de oameni care nu plătesc direct Netflix pentru capacitatea de a reda emisiunile preferate.
„Lucrăm la un mod de monetizare a partajării”, a declarat co-CEO-ul Netflix, Reed Hastings, într-un videoclip referitor la câștigurile din acest trimestru. „Știți că ne gândim la asta de câțiva ani. Dar de asemenea, atunci când creșteam rapid, nu era prioritatea la care să lucrăm. Și acum lucrăm foarte mult la asta. Amintiți-vă, acestea sunt peste 100 de milioane de gospodării care aleg deja să urmărească Netflix. Le place serviciul. Trebuie doar să fim plătiți într-o oarecare măsură de aceștia.”
Greg Peters, directorul operațional și directorul de produse Netflix, a detaliat planurile companiei:„Dacă ai o soră care locuiește într-un alt oraș și vrei să împărtășești Netflix cu ea, acest lucru este grozav”, a spus el. „Nu încercăm să oprim această partajare. Dar vă vom cere să plătiți puțin mai mult pentru a putea împărtăși cu ea serviciul, astfel încât ea să obțină beneficiul și valoarea serviciului, dar vom obține și valoarea veniturilor asociate cu acea vizionare.”
În acest moment, compania testează o nouă funcție în Chile, Costa Rica și Peru, unde abonații pot adăuga „conturi secundare” pentru până la două persoane în afara casei lor la prețuri reduse.

Lupta Netflix pentru a-și crește numărul de abonați a luat o întorsătură îngrozitoare în primul trimestru al anului 2022. Compania a raportat o pierdere de 200.000 de abonați la nivel global în comparație cu T4 și prognozează pierderi și mai mari care vor urma. Netflix estimează că ar putea pierde până la 2 milioane de abonați în al doilea trimestru.
Încetinirea înregistrărilor reflectă un peisaj de streaming mai competitiv: Netflix se luptă cu mai multe servicii rivale decât oricând, fiecare concurând pentru atenția și atenția consumatorilor. Concurența devine, de asemenea, mai ieftină, Disney Plus anunțând planuri de a oferi un nivel cu costuri mai mici, sponsorizat de anunțuri, mai târziu în acest an. Deci, nu este surprinzător faptul că creșterea Netflix a devenit mai progresivă în ultimii ani. În martie, compania a suspendat serviciul în Rusia după invazia Ucrainei.
După ani în care a respins solicitările pentru un nivel de streaming susținut de reclame, cofondatorul și co-CEO-ul Netflix, Reed Hastings, a declarat la apelul privind veniturile de marți că compania este „destul de deschisă să ofere prețuri mai mici cu publicitate, ca alegere a consumatorilor”.
Aparent, compania analizează acum opțiunea și „încearcă să-și dea seama în următorul an sau doi”. Hastings admite că introducerea unui nivel susținut de reclame pe Netflix ar fi o schimbare majoră în gândirea companiei, spunând că istoric a fost „împotriva complexității reclamei și un mare fan al simplității abonamentului”.
Hastings propune acum ideea unui nivel susținut de reclame pe Netflix ca fiind ceva care „are mult sens” pentru „consumatorii care ar dori să aibă un preț mai mic și care sunt toleranți la vizionarea de reclame”.
Netflix ar fi departe de a fi singura companie care va introduce un nivel susținut de anunțuri. Concurenți precum Hulu, Peacock și chiar HBO Max oferă în Statele Unite planuri de abonamente care permit consumatorilor să plătească mai puțin (sau, în cazul lui Peacock, nimic) în schimbul întreruperii ocazionale a emisiunilor lor cu clipuri publicitare. Disney a anunțat, de asemenea, că va adauga o opțiune susținută de reclame la Disney Plus până la sfârșitul anului.