Netflix a confirmat că în curând va elimina treptat cel mai ieftin plan fără reclame la nivel internațional – și este un anunț care îi înfuriază pe abonați.
Dezvăluit în raportul său de câștiguri pentru trimestrul 4 2023, pe care Netflix l-a publicat ieri (23 ianuarie), gigantul de streaming și-a declarat intenția de a „retrage” nivelul său de bază începând cu trimestrul 2 din 2024. Utilizatorii din SUA nu au mai putut să se înscrie la planul Basic din iulie 2023, dar Netflix intenționează acum să îl elimine ca opțiune în alte țări, utilizatorii din Marea Britanie și Canada fiind primii afectați.
Streamerul nu a stabilit o dată fermă pentru dispariția nivelului Basic în aceste țări și nici nu a dezvăluit care sunt următoarele țări care vor fi afectate.
Există un singur motiv pentru care Netflix renunță la cel mai ieftin nivel fără reclame: reclamele. Se aștepta ca planul cu reclame al Netflix, pe care l-a lansat în noiembrie 2022, să fie un eșec, analiștii sugerând că oamenii vor vota cu portofelul și vor refuza să se înscrie într-un plan care îi obligă să stea în pauze publicitare de patru minute pentru fiecare oră de streaming.
Cu toate acestea, Netflix și-a făcut criticii să-și înghită cuvintele. Netflix With Ads a mers din ce în ce mai bine, cu 15 milioane de persoane abonate în primul an de la debut (conform unui comunicat de presă al Netflix). La începutul acestei luni, Netflix a anunțat că această cifră a crescut cu opt milioane din noiembrie 2023 – un număr considerabil care a contribuit semnificativ la cele 13 milioane de utilizatori noi pe care i-a adăugat în trimestrul 4 2023. În total, baza actuală de fani a Netflix se ridică la 260 de milioane, 40% dintre noii utilizatori înscriindu-se la nivelul său bazat pe reclame.
Având în vedere că planul său cu reclame este atât de popular, decizia Netflix de a introduce un astfel de plan a dat roade – la propriu. Fluxurile sale de venituri nu au fost niciodată mai sănătoase, marjele sale de profit sunt în creștere, iar echipa sa executivă se bucură de strălucirea unei lucrări de pionierat bine făcute. De ce să fie inovatoare? Pentru că toți ceilalți furnizori importanți de streaming, inclusiv Disney Plus, Max și Prime Video, au urmat ulterior exemplul cu propriile lor planuri cu suport publicitar.
Având în vedere că planul său de reclame îi susține veniturile în mod semnificativ, nu este surprinzător să aflăm că Netflix intenționează să renunțe la cel mai ieftin nivel fără reclame și să facă din Netflix cu reclame opțiunea de abonament implicită pentru cei care au un buget limitat – și această îndepărtare de la planul său fără reclame este cea care îi înfuriază pe abonați.
Din punct de vedere comercial, decizia Netflix de a renunța la cel mai ieftin plan fără reclame are sens. Acționarii săi doresc ca aceasta să facă bani, astfel încât Netflix va convinge noii utilizatori să se înscrie la nivelurile sale mai scumpe (acestea fiind planurile Standard și Premium) sau la cel care este în prezent la mare căutare, și anume nivelul său bazat pe publicitate.
Totuși, cei care au acum un abonament Basic, nu își doresc să fie obligați să treacă la niciunul dintre cele de mai sus. Atlfel spus, nu au nevoie de un abonament mai scump și nici nu vor să vadă reclame.
În egală măsură, cei care au un abonament Basic nu văd rostul de a trece la nivelul Standard sau Premium dacă au chef să urmăresc, să zicem, unul dintre cele mai bune filme Netflix. Ei nu au nevoie să redea Netflix pe două dispozitive separate (unul dintre avantajele acestor niveluri) dacă sunt singurii care îl folosesc, și nici nu sunt interesați să descarce filme sau seriale pentru a le reda offline. Ei se uită la Netflix doar la ei acasă, așa că nu văd în aceasta din urmă un avantaj suplimentar. În ceea ce privește extraopțiunile planului Premium, audio spațial și/sau ultra HD pur și simplu nu sunt atragătoare.
Având în vedere că Netflix sugerează că va crește din nou prețurile în general – „ocazional, le vom cere membrilor noștri să plătească un pic mai mult pentru a reflecta aceste îmbunătățiri”, conform ultimului său raport de câștiguri – nivelul bazat pe reclame va fi oricum la fel de scump ca și cel de bază destul de curând.
Mulți utilizatori sunt de părere că ar trebui să ia exemplul altor utilizatori nemulțumiți și fie să-și anuleze abonamentul la Netflix, fie să pornească într-o călătorie de schimbare a abonamentelor pe parcursul anului 2024…
De precizat că în România Netflix, sau alte servicii de streaming rivale, nu vin cu abonamente cu reclame, iar cel mai ieftin abonament la Netflix la noi este de 5 euro.