Primul pacient uman a primit duminică un implant de la compania Neuralink, un startup cu cipuri cerebrale, și se recuperează bine, a declarat fondatorul miliardar al companiei, Elon Musk.
„Rezultatele inițiale arată o detectare promițătoare a vârfurilor neuronale”, a declarat Musk într-o postare pe platforma de socializare X, luni.
Spike-urile reprezintă activitatea neuronilor, pe care Institutul Național de Sănătate îi descrie ca fiind celule care folosesc semnale electrice și chimice pentru a trimite informații în jurul creierului și în organism.
Administrația americană pentru alimente și medicamente a dat anul trecut companiei autorizația de a efectua primul său studiu pentru a testa implantul pe oameni, o etapă esențială în ambițiile companiei de a ajuta pacienții să depășească paralizia și o serie de afecțiuni neurologice.

În septembrie, Neuralink a declarat că a primit aprobarea pentru recrutarea pentru studiul pe oameni.
Studiul folosește un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfață creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenția de a se mișca, a declarat anterior Neuralink, adăugând că obiectivul său inițial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor.
Firele „ultrafine” ale implanturilor ajută la transmiterea semnalelor în creierul participanților, a declarat Neuralink. Primul produs de la Neuralink ar urma să se numească Telepathy, a declarat Musk într-o postare separată pe X. Studiul PRIME al startup-ului este un test pentru interfața sa creier-computer fără fir pentru a evalua siguranța implantului și a robotului chirurgical.
Compania s-a confruntat cu solicitări de control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță. Reuters a raportat la începutul acestei luni că societatea a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA (DOT) privind circulația materialelor periculoase.
Compania a fost evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari în iunie anul trecut, dar la sfârșitul lunii noiembrie, patru legislatori au cerut Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranța tehnologiei sale, după ce dosarele veterinare au arătat că problemele legate de implanturile pe maimuțe au inclus paralizie, convulsii și umflături cerebrale.
Musk a scris într-o postare pe rețelele de socializare la 10 septembrie că „nicio maimuță nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink”. El a adăugat că firma a ales maimuțe „terminale” pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.