TikTok se confruntă cu noi procese intentate de 13 state americane și Districtul Columbia, acuzând populara platformă de socializare de prejudicierea tinerilor și de eșecul în a-i proteja.
Aceste acțiuni legale, depuse marți în New York, California, Districtul Columbia și alte 11 state, extind bătălia TikTok cu reglementatorii din SUA și vizează noi sancțiuni financiare împotriva companiei.
Statele reclamă că TikTok folosește un software intenționat adictiv, conceput pentru a-i menține pe copii cât mai mult timp pe platformă și că face afirmații false despre eficiența moderării conținutului.
„TikTok cultivă dependența de social media pentru a-și spori profiturile corporative,” a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta, într-o declarație. „TikTok vizează intenționat copiii, deoarece știe că aceștia nu au capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conținutului adictiv.”
Se susține că TikTok își maximizează timpul petrecut de utilizatori pe aplicație pentru a le viza reclamele. „Tinerii se confruntă cu probleme de sănătate mintală din cauza platformelor de social media adictive precum TikTok,” a afirmat procurorul general al New York-ului, Letitia James.
TikTok a declarat marți că nu este de acord cu aceste acuzații, afirmând că „multe dintre ele sunt inexacte și înșelătoare,” și că este dezamăgit că statele au ales să depună plângere „în loc să colaboreze cu noi pentru soluții constructive la provocările din industrie.” Compania a adăugat că oferă caracteristici de siguranță, inclusiv limite de timp pe ecran prestabilite și setări de confidențialitate pentru minorii sub 16 ani.
Acuzații Grave și Context Legal
Procurorul general al Washington-ului, Brian Schwalb, a susținut că TikTok operează un business de transmitere a banilor fără licență prin funcțiile sale de live streaming și monedă virtuală. „Platforma TikTok este periculoasă prin design. Este un produs intenționat adictiv, creat pentru a-i face pe tineri dependenți de ecrane,” a spus Schwalb într-un interviu.
În cadrul procesului din Washington, TikTok este acuzat că facilitează exploatarea sexuală a utilizatorilor minori, afirmând că funcțiile sale de live streaming și moneda virtuală „funcționează ca un club de striptease virtual fără restricții de vârstă.” Statele Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont și Washington s-au alăturat, de asemenea, acestor acțiuni legale.
În martie 2022, opt state, inclusiv California și Massachusetts, au lansat o investigație la nivel național cu privire la impactul TikTok asupra tinerilor. De asemenea, în august, Ministerul Justiției din SUA a dat în judecată TikTok pentru că nu a protejat confidențialitatea copiilor pe aplicație. Alte state, cum ar fi Utah și Texas, au intentat anterior procese pentru eșecul TikTok de a proteja copiii de daune.
Compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance, se confruntă, de asemenea, cu o lege în SUA care ar putea duce la interzicerea aplicației în Statele Unite.