Ericsson a lansat în cadrul CES 2016, unul dintre cele mai mari târguri de tehnologie la nivel global, trei noi soluții dedicate furnizorilor de servicii de comunicații și companiilor de utilități și pentru a acoperi cerințele unei piețe în care Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT) este în plină dezvoltare.
IoT se dezvoltă rapid și reprezintă un adevărat factor de transformare, contribuind din ce în ce mai mult la contopirea lumii fizice cu cea digitală. În ultimul Ericsson Mobility Report, se estimează că vor exista 28 de miliarde de dispozitive conectate până în 2021, mai mult de jumătate din acestea fiind conexiuni Machine-to-Machine (M2M) și IoT.
Mai mult decât atât, numeroase studii au identificat potențialul și valoarea IoT pentru societate, orașele inteligente, casele conectate și dispozitivele consumatorilor contribuind în mod principal la nivelul de valoare perceput. Lider în inovație în materie de soluții pentru orașe inteligente și case conectate, Ericsson a lansat în cadrul CES 2016 trei soluții IoT:
- Contorizare inteligentă ca serviciu
- Sistem de analiză a datelor despre utilizatori și IoT
- Software-ul de rețea 17A pentru susținerea conexiunilor și aplicațiilor IoT
Contorizarea inteligentă ca serviciu
IT&C devine din ce în ce mai important pentru companiile de utilități, pe măsură ce aceștia caută să își îmbunătățească eficiența operațiunilor și să găsească metode noi pentru a inova și îmbunătăți experiența consumatorilor. Contorizarea inteligentă ca serviciu permite outsourcing-ul complet al proceselor de business și beneficiază de experiența Ericsson în implementarea a 42 de milioane de contoare inteligente la nivel global. Avantajele contorizării inteligente includ un timp redus pentru pregătirea lansării pe piață, management superior al contoarelor și operațiunilor, dar și reducerea considerabilă a costurilor. Pe scurt, furnizorii de utilități vor beneficia de un cost scăzute, o complexitate redusă a operațiunilor datorată faptului că Ericsson va fi singurul punct de contact cu furnizorii de servicii IT, operatori telecom și companii de servicii de teren, totodată îmbunătățind calitatea generală a serviciilor.
Pentru consumatori, contoarele inteligente vor însemna facturi cu costuri exacte pentru utilități și posibilitatea de a-și controla cheltuielile. Acestea vor permite și unor servicii avansate de control automat și sigur al luminii și temperaturii în case.
Soluția va fi disponibilă comercial în trimestrul al doilea din 2016.
Sistem de analiză a datelor despre utilizatori și IoT
Creșterea exponențială a numărului de dispozitive conectate, atât din partea consumatorilor individuali, cât și din partea diverselor industrii, oferă operatorilor telecom oportunitatea de a-și valorifica bazele de date despre consumatori și IoT. Sistemul de analiză a datelor despre utilizatori și IoT dezvoltat de Ericsson va permite operatorilor să facă acest lucru în timp real, cu ajutorul unui motor de căutare și analiză încorporat în baza de date a utilizatorilor.
Această soluție extinde oferta Ericsson de servicii de consolidare a datelor despre utilizatori și funcționează atât pe dispozitive celulare, cât și pe cele non-celulare. Mai mult decât atât, sistemul poate prelua informații și din baze de date externe, generând într-un mediu securizat analize și aplicați IoT importante pentru mai multe industrii.
Ca rezultat, operatorii își pot eficientiza operațiunile interne și extinde afacerea atât către consumatori, cât și diverse industrii. În paralel, își pot extinde rolul în ecosistemul IoT peste pragul simplu de conectivitate, având astfel o poziție dominantă în piață.
Soluția va fi disponibilă comercial la finalul trimestrul al doilea din 2016.
Software-ul de rețea 17A pentru susținerea conexiunilor și aplicațiilor IoT
În septembrie 2015, Ericsson a anunțat o suită de îmbunătățiri software pentru a accelera dezvoltarea IoT, eliminând piedicile ce împiedică adopția acestuia în piață. Pentru a putea face față numărului din ce în ce mai mare de dispozitive IoT care vor avea o gamă largă de întrebuințări și cerințe, Ericsson va lansa software-ul de rețea „17A for Massive IoT” care va susține milioane de conexiuni și aplicații. Noul software de rețea va introduce IoT de bandă îngustă (narrowband IoT – NB-IoT) în infrastructura LTE existentă, permițând implementarea securizată și stabilă a unei conexiuni mobile la costuri totale mult mai scăzute.
Soluția va fi disponibilă comercial în trimestrul al patrulea din 2016.