Așa cum era de așteptat, Apple a anunțat iPhone 11 Pro și Pro Max in cursul evenimentului sau anual de toamna. Acestea sunt alternativele mai avansate (și mai scumpe) ale modelului standard iPhone 11.
Apple a tinut sa precizeze ca e destul de serioasa cu privire la numele „Pro”. Sunt telefoane cu care utilizatorii isi pot face treaba, deși majoritatea îmbunătățirilor par să se concentreze în jurul camerei.
Dispozitivul are aceleași dimensiuni ca iPhone Xs și Xs Max – adică 5,8 și 6,5 inci -, dar este disponibil în finisaje din sticlă mată noi, incluzând un „ midnight green” . Apple spune că sticla este cea mai rezistenta de pe un smartphone. Pe partea din față, telefonul oferă un nou display „Super Retina XDR”, un panou OLED capabil să lumineze până la 1.200 nits și are o eficienta cu 15% mai mare.

Combinate cu un procesor mai eficient, modelele iPhone 11 Pro și 11 Pro Max oferă până la patru sau cinci ore mai mult de viață a bateriei față de predecesorii respectivi. Iar acum cele doua vin si cu un încărcător rapid, la 18 W.
Ca și în cazul iPhone-ului mai ieftin, principalele upgrade-uri par să fie în departamentul camerelor foto. Acum aveți o cameră cu unghi larg care se alătură teleobiectivului și camerei principale, care vă permit să capturați imagini din mai multe perspective; puteți captura chiar și imagini de la toate cele trei în același timp. Apple a introdus un nou mod mod monocrom cu rezolutii înalte, precum și un mod de noapte adecvat pentru a concura cu Google Pixel.

Aceste trei camere de pe spatele iPhone 11 Pro și Pro Max sunt cele mai mari riscuri ale Apple. Chiar si asa modelele lansate in acest sunt mai degraba incadrate in categoria fara riscuri. Pentru mulți oameni, iPhone-ul reprezintă standardul in ceea ce priveste designul unui smartphone dar și funcții de ultimă oră, precum deblocarea Face ID, despre care Apple spune că acum este mai rapida decât înainte.
Chiar si asa IPhone 11 Pro și 11 Pro Max sunt modele de telefoane unde totul este despre camerele foto. Brandurile concurente nu sunt străine de sistemul cu trei camere (sau chiar de patru!), dar aceasta marchează pentru prima dată cand Apple foloseste o asociere a unui obiectiv cu unghi larg, atât cu senzori de teleobiectiv cât și de unghi ultra-wide.
Ceea ce trebuie să știți cu adevărat este că Apple dorește să vă fie cât mai ușor să treceți de la obiectivul principal al camerei de 12 megapixeli la obiectivul cu unghi ultrawide de 13 megapixeli la senzorul de 12 megapixeli, lucru pe care îl faceți de pe ecranul principal al aplicatiei de camera.
Modul dedicat de noapte este un alt lucru care a devenit o caracteristică de bază în telefoanele premium. Este destinat să crească detaliile și să reducă zgomotul în condiții de iluminare scăzută.

Dar cea mai interesantă caracteristică, pe care nu avem inca prezentata la lansarea iPhone 11, este Deep Fusion, care preia cele mai bune funcții din nouă imagini diferite pe care iPhone le face automat. Folosește învățarea mașinilor pentru a combina aceste fotografii disparate într-o secundă, apoi servește o compilație cu detalii mai clare decât ai primi dacă ai ai face-o singur. Asta este teoria, oricum.
Mai multe schimbări au fost facute si in ceea ce priveste inregistrarea video. În afară de posibilitatea de a se schimba între perspective multiple în timp ce filmati – la 4K și 60fps nu mai puțin – Apple a îmbunătățit gama dinamică, afișând capturi de scene cu contrast ridicat, fără a exgaera prea multe evidențieri sau a strica umbrele. Între timp, camera selfie poate acum captura slow-mo, precum și imagini 4K la 60fps.

Mai mult decat atat, puteți efectua acum modificări video chiar din aplicația pentru camere, inclusiv rotire, decupare, reglarea expunerii sau aplicarea filtrelor. Și, desigur, iPhone-ul are și un ecosistem extins de aplicații pentru camere care adaugă funcții fără a degrada calitatea imaginii, așa cum se întâmplă pe unele dispozitive Android.
Ca și în cazul iPhone-ului mai ieftin, iPhone 11 Pro și Pro Max sunt alimentate de noul cip A13 Bionic al Apple. Apple spune că A13 include cel mai rapid procesor și GPU de pe orice smartphone. Este cu 20% mai rapid decât A12, care a depășit deja procesoarele pe telefoanele Android concurente.
IPhone 11 Pro și Pro Max vor avea preturi de pornire de la 999 USD, respectiv 1.099 dolari. Precomenzile încep vineri, 13 septembrie, iar telefoanele vor fi disponibile pe 20 septembrie.
Specificatii principalev iPhone 11 Pro
- Două dimensiuni pentru ecran: afișaje OLED de 5,8 și 6,5 inchi (ambele densități de pixeli de 458 ppi)
- Ecranul „Super Retina XDR” acceptă HDR 10 cu Dolby Vision (și sunet Dolby Atmos)
- Corpul telefonului: finisaj mat texturizat
- Capacități de stocare de 64 GB, 256 GB, 512 GB
- Trei camere pe partea din spate cu zoom optic 4x: senzor larg, ultrawide, telephoto (OIS pentru telefon și larg)
- Funcția viitoare a camerei numită Deep Fusion ce compune nouă imagini pentru a reduce zgomotul și detaliile amplificării
- Cu 4 ore mai multă durată a bateriei (Pro) și cu 5 ore mai multă durată a bateriei (Pro Max) decât modelele de anul trecut
- Deblocare mai rapidă a FaceID-ului
- Suport Wi-Fi 6, dar nu 5G
- Videoclipuri 4K atât pentru camerele frontale, cât și pentru cele din spate, cu video în mișcare lentă pentru camera selfie (denumită „slofies”)
- Efect de iluminare portret nou: monocrom
- iOS 13
- Adaptor de încărcare rapidă
- Culori: midnight green, space grey, argintiu, auriu