Un nou raport de la Asociația Americană de Psihologie (APA) oferă părinților de adolescenți informații care sunt adesea greu de găsit: o listă actualizată și completă de recomandări pentru utilizarea rețelelor sociale.
În cele 10 recomandări ale APA sunt incluse sfaturi de bun simț, cum ar fi monitorizarea rezonabilă a utilizării rețelelor sociale, limitarea timpului petrecut astfel încât să nu interfereze cu somnul și exercițiile fizice și minimizarea utilizării pentru compararea socială, în special legată de conținutul legat de frumusețe și aspect.
Raportul subliniază, de asemenea, importanța examinării regulate a pre-adolescentilor și adolescenților pentru utilizarea „problematică” a rețelelor sociale, precum și a oferirii de formare de cunoaștere a rețelelor sociale pentru a-i ajuta să dezvolte abilități, cum ar fi să pună la îndoială acuratețea conținutului pe care îl văd și să înțeleagă tacticile de răspândire a dezinformării.
„Acest lucru este ceea ce trebuie să se întâmple, din partea tuturor, dacă vrem să menținem copiii în siguranță”, a declarat pentru Mashable dr. Mitch Prinstein, coautor al ghidurilor și director științific al APA.
Autorii scriu că, deși rețelele sociale nu sunt în mod inerent bune sau rele, pot aduce beneficii sau dăuna adolescenților, în funcție de modul în care le folosesc și de modul în care companiile de tehnologie își proiectează produsele. Ei avertizează că utilizarea rețelelor sociale ar trebui să reflecte, de asemenea, mediul de acasă al unui adolescent și maturitatea lor, inclusiv dezvoltarea intelectuală și emoțională și cât de bine pot înțelege riscurile.
Deși este dificil să se demonstreze o legătură directă, cauzală între utilizarea ecranului și efectele negative asupra sănătății mintale, autorii își bazează recomandările pe studii care, cu unele limitări, sugerează că există o legătură.
În special, recomandările se concentrează pe reducerea la minimum a expunerii la conținut periculos, inclusiv conținut care descrie comportament ilegal, autovătămare, rănirea altora și încurajarea alimentației dezordonate. În mod similar, adolescenții nu ar trebui să fie expuși la „ura cibernetică”, care include discriminarea online, prejudecățile, ura sau hărțuirea cibernetică îndreptate către un grup marginalizat, deoarece un astfel de conținut poate crește riscul de probleme de sănătate mintală, se arată în raport.
Autorii scriu că adolescenții ar trebui „învățați să recunoască rasismul structural online și să critice mesajele rasiste” ca un antidot împotriva suferinței psihologice după vizionarea online a evenimentelor traumatice legate de rasă.
Ei solicită, de asemenea, instruire în domeniul social media care „va maximiza șansele de utilizare echilibrată, sigură și semnificativă a rețelelor sociale”.
Deși autorii menționează rolul pe care alegerile de proiectare a produselor, cum ar fi notificările și algoritmii îl joacă în amplificarea anumitor tipuri de conținut și implicare, ei nu iau o poziție cu privire la reglementarea companiilor de social media, așa cum au făcut unii critici și politicieni.