Meta Platforms a lansat săptămâna trecută o provocare directă către Twitter cu Threads, strângând milioane de utilizatori în câteva ore, încercând să profite de starea mult slăbită a rivalului său după o serie de decizii haotice din partea proprietarului Elon Musk.
Cei care s-au alăturat rapid noii platforme au inclus celebrități precum Kim Kardashian și Jennifer Lopez, precum și politicieni proeminenți din SUA, piața principală a aplicației. Threads, care se bazează pe conturile de Instagram, nu este disponibilă pentru utilizatorii din UE.
În timp ce Instagram este cunoscut pentru faptul că este mai vizual în experiența sa de utilizator, cele mai populare caracteristici ale sale fiind postările bazate pe fotografii și videoclipurile scurte (numite Reels), Threads va avea mai mult text.
În Europa, totuși, utilizatorii vor vedea lansarea sa doar odată ce Meta, compania-mamă din spatele Threads, Instagram și Facebook, intenționează să facă acest lucru. Purtătorul de cuvânt al Meta, Matt Pollard, a declarat pentru POLITICO că nu a făcut acest lucru „din cauza incertitudinii de reglementare viitoare”.
Pur și simplu, asta înseamnă că Meta așteaptă o oarecare claritate de la organismul european responsabil cu reglementarea unor astfel de aplicații. Un raport din Time Magazine menționează că se așteaptă o aprobare din partea Comisiei Europene, brațul executiv al Uniunii Europene, înainte ca Meta să poată lansa Threads în țările UE.
„Hai să facem asta. Bun venit la Threads”, a scris CEO-ul Meta Mark Zuckerberg în prima sa postare pe aplicație, împreună cu un emoji de foc. El a spus că aplicația a înregistrat 10 milioane de înscrieri în șapte ore.

De asemenea, a folosit Twitter, postând ub meme binecunoscutăcu Spiderman înfruntându-se cu Spiderman – într-un joc plin de umor la rivalitatea cu Musk și între cele două servicii.
Analiștii au spus că legăturile dintre Threads și Instagram i-ar putea oferi o bază de utilizatori încorporată și un aparat de publicitate. Acest lucru ar putea absorbi dolari publicitari de pe Twitter într-un moment în care noul său CEO încearcă să-și revigoreze afacerea aflată în dificultate.
În timp ce Threads s-a lansat ca o aplicație autonomă, utilizatorii se pot conecta folosind acreditările Instagram și pot urmări aceleași conturi, ceea ce poate face o completare ușoară la obiceiurile existente pentru cei peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar ai Instagram.
„Investitorii nu pot să nu fie puțin încântați de perspectiva că Meta are într-adevăr un „Twitter-Killer””, a declarat Danni Hewson, șeful analizei financiare la firma de investiții AJ Bell.
Alții au văzut lansarea Threads ca pe o oportunitate de a crea o versiune mai puțin toxică a Twitter.
„Fie ca această platformă să aibă vibrații bune, comunitate puternică, umor excelent și mai puțină hărțuire”, a spus Ocasio-Cortez în postarea sa.
La fel ca Twitter, aplicația conține postări scurte de text pe care utilizatorii le pot aprecia, reposta și la care pot răspunde, deși nu include nicio capacitate de mesaje directe. Postările pot avea până la 500 de caractere și includ linkuri, fotografii și videoclipuri de până la cinci minute, potrivit unei postări pe blogul Meta.

Mark Zuckerberg a prezentat aplicația de imitare a Twitter de la Meta, Threads, drept un refugiu „prietenos” pentru discursul public online, încadrându-l într-o distincție clară cu Twitter, mai adversar, care este deținut de miliardarul Elon Musk.
„Ne concentrăm cu siguranță pe bunătate și facem din acesta un loc prietenos”, a declarat CEO-ul Meta, Zuckerberg, miercuri, la scurt timp după lansarea serviciului.
Menținerea acelei viziuni idealiste pentru Threads – care a atras peste 70 de milioane de utilizatori în primele două zile – este o altă poveste.
Meta Platforms nu este un începător în gestionarea hoardelor de pe internet care dezvăluie furie și postează vorbe obscene. Compania a spus că va impune utilizatorilor noii aplicații Threads aceleași reguli pe care le menține pentru serviciul său de socializare de partajare a fotografiilor și videoclipurilor, Instagram.
Proprietarul Facebook și Instagram a îmbrățișat, de asemenea, în mod activ o abordare algoritmică pentru difuzarea conținutului, ceea ce îi oferă un control mai mare asupra tipului de conținut care se descurcă bine în timp ce încearcă să se orienteze mai mult către divertisment și departe de știri.
Twitter susține că Meta Platforms a furat secrete comerciale pentru a-și construi noul site de microblogging iar asta ar putea fi prima salvă într-o bătălie juridică dintre giganții rețelelor sociale, dar experții spun că Twitter ar trebui să depășească un obstacol mare dacă va da în judecată Meta.
Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, Twitter a susținut că Meta i-a folosit secretele comerciale pentru a-și dezvolta noua platformă de socializare, Threads, și a cerut să nu mai folosească informațiile. Twitter a spus că Meta a angajat zeci de foști angajați Twitter, mulți dintre care „au păstrat în mod necorespunzător” dispozitive și documente de la companie și a spus că Meta i-a desemnat „în mod deliberat” să lucreze pe Threads.
Nu este clar dacă va fi intentat vreun proces. Un purtător de cuvânt al Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea presei.
Purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a spus într-o postare de pe Threads că nimeni din echipa de ingineri a site-ului nu este un fost angajat al Twitter.
Experții juridici au spus că, în timp ce multe companii au acuzat concurenți care au angajat foști angajați și au un produs similar de furt de secrete comerciale, cazurile sunt greu de dovedit.
Meta Platforms plănuiește pe viitor să-și aducă instrumentele de conținut de marcă în Threads, a raportat marți Axios, citând o sursă familiarizată cu problema. Astfel de instrumente îi vor ajuta pe marketerii să colaboreze cu influencerii în parteneriate plătite pe platforma de socializare, în timp ce publicitatea nu este disponibilă.
Vestea vine după ce Threads, considerată pe scară largă un rival al Twitter-ului lui Elon Musk, a atins 100 de milioane de utilizatori într-un record de cinci zile. Threads este disponibil în peste 100 de țări atât în App Store de la Apple, cât și în Play Store de la Google.