Ucraina a fost lovită în ultimele ore de mai multe atacuri cibernetice, despre care guvernul său spune că sunt „la un nivel complet diferit”. Site-urile mai multor bănci și departamente guvernamentale ucrainene au devenit inaccesibile.
Atacurile au fost raportate de ieri, cu doar câteva ore înainte ca Rusia sa invadeze Ucraina și să declanșeze un război în statul european, cel mai grav din istoria modernă a umanității.
În același timp, a fost descoperit un nou atac „Wiper”, care distruge datele de pe mașinile infectate, fiind folosit împotriva organizațiilor ucrainene. Incidentul reprezintă al treilea val de atacuri împotriva Ucrainei din acest an și cel mai sofisticat până în prezent.
Cel mai recent atac a început miercuri după-amiază, când compania de conectivitate la internet NetBlocks a scris pe Twitter despre întreruperi, spunând că „incidentul pare în concordanță cu recentele atacuri DDoS”.
Atacurile distribuite de denial of service (DDoS) sunt concepute pentru a deconecta un site web, inundându-l cu cantități uriașe de solicitări până când acesta se blochează.
„Un alt atac DDoS în masă asupra statului nostru [a] început”,
a scris ministrul ucrainean al transformării digitale, Mykhailo Fedorov, pe Telegram.
Datele NetBlocks indică că valul de atacuri DDoS asupra Ucrainei a început miercuri după-amiază, intensificându-se în severitate pe parcursul zilei.
Siturile web militare și bancare ale Ucrainei au înregistrat o redresare mai rapidă, probabil datorită pregătirii și capacității sporite de a implementa măsuri de atenuare”.
a spus pentru BBC News un specialist in securitate
Miercuri seara, experții în securitate cibernetică de la ESET și Symantec au declarat apoi că au înregistrat o a doua formă de atacuri asupra sistemelor informatice din Ucraina folosind un malware sofisticat „ștergător”.
„Cercetătorii ESET au anunțat descoperirea unui nou malware de ștergere de date folosit în Ucraina, pe care l-au numit HermeticWiper. Telemetria ESET arată că malware-ul a fost instalat pe sute de mașini din țară.”,
a spus un purtător de cuvânt.
Echipa spune că software-ul rău intenționat a arătat un marcaj de timp al creării pentru 28 decembrie 2021, ceea ce sugerează că atacul ar fi putut fi planificat de atunci.

Săptămâna trecută, un atac similar a lăsat offline un număr mai mic de site-uri web din țară. Și autoritățile cibernetice din Marea Britanie și SUA au dat rapid vina pe acest atac asupra hackerilor ruși, la ordinele directe de la Kremlin. Dar Moscova a negat că a fost implicată – și nicio acuzațir oficială nu a fost adusă Rusiei pentru ultimele atacuri.
În ianuarie, guvernul ucrainean a acuzat Rusia că se află în spatele unui alt val DDoS și al unui val mai mic, mai puțin sofisticat, de atacuri „wiper”. Unele site-uri web afectate au fost înlocuite cu un avertisment către ucraineni să „se pregătească pentru ce e mai rău”. Accesul la majoritatea site-urilor a fost restabilit în câteva ore.