O femeie de 88 de ani din Marea Britanie a primit un implant cu un ochi bionic, o premieră, ce va ajuta pacienta la restabilirea parțială a vederii sale deteriorate.
Operația a avut loc Moorfields Eye Hospital și a implicat inserarea unui microcip de 2 mm lățime sub retină prin crearea chirurgicală a unei „trape” în care se sprijină cipul. Ochelarii speciali, care conțin o cameră conectată la un mic computer atașat la o brățară inteligentă, fac posibilă vederea.
„Sunt încântată să fiu prima persoană care primește acest implant”, a spus pacienta.
Femeia suferă de cea mai comună formă de degenerescență maculară uscată legată de vârstă (DMLA), iar implantul oferă speranța unei vederi restabilite parțial celor cu atrofie geografică (GA). Această afecțiune este progresivă și în prezent nu are tratament. Aproximativ 12% dintre cei cu vârsta peste 80 de ani vor fi afectați de AMD uscat, în timp ce GA afectează 6,7% dintre cei peste 80 de ani.

Implantul funcționează prin introducerea chirurgicală a unui microcip cu lățimea de 2 mm sub centrul retinei pacientului. Pacientul poartă apoi ochelari speciali, care conțin o cameră video care este conectată la un mic computer atașat la o brățară de pe încheitura mâinii.
Cipul captează videoclipul oferit de ochelari și, la rândul său, îl transmite computerului, care utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a procesa datele și a ghida focalizarea ochelarilor. Ochelarii proiectează apoi această imagine ca un fascicul infraroșu înapoi prin ochi către cip, care o transformă într-un semnal electric care călătorește înapoi prin celulele retinei și în creier. Creierul interpretează apoi acest semnal ca și cum ar fi viziune naturală.
Odată ce microcipul a fost implantat sub retina pacientului, acesta captează scene vizuale proiectate de ochelari și le transmite computerului. Algoritmii de inteligență artificială (AI) procesează acest lucru și instruiește ochelarii pe ce să se concentreze. Ochelarii proiectează apoi acea imagine ca un fascicul infraroșu prin ochi și în cip și o transformă într-un semnal electric care ajunge „în creier, unde este interpretat ca și cum ar fi o viziune naturală”.
Pacienta a spus că afecțiunea a împiedicat-o să se mai ocupe de grădinărit, să se joace diferite jocuri de interior și să picteze cu acuarele și a a adăugat că este încântată de perspectiva de a se bucura din nou de hobby-urile sale și speră cu adevărat că și mulți alții vor beneficia de pe urma unui implant bionic.