O instanta germana spune ca este ilegal ca Facebook sa le ceara utilizatorilor numele real

Now Reading
O instanta germana spune ca este ilegal ca Facebook sa le ceara utilizatorilor numele real


Desi poate parea oarecum irelevant, intrucat reteaua de socializare Facebook este plina de conturi false sau de utilizatori care folosesc alte nume sau porecle, o insanta de judecata din Germania a decis ca politica companiei Facebook de a le solicita numele real utilizatorilor atunci cand isi creeaza un cont este ilegala.

Inca de la lansarea sa Facebook le-a cerut utilizatorilor sa se inscrie folosind numele ral, iar in timp le-a permis sa isi foloseasca si un pseudonim pentru a fi afisat in locul numelui real. O instanță germană a decis că politica privind numele real al Facebook este ilegală și că utilizatorilor trebuie să li se permită să se înregistreze pentru serviciu sub pseudonime, pentru a se conforma unei legi privind confidențialitatea, veche de zece ani. Hotărârea a fost luna trecută, dar care a fost anunțată acum, vine de la Tribunalul regional din Berlin și a fost detaliată astăzi de către Federația Organizațiilor Germane de Consumatori (abreviată din limba germană ca VZBV), care a depus procesul împotriva Facebook.

Facebook declară că va contesta hotărârea, dar și că va face modificări pentru a respecta legile privind confidențialitatea cetatenilor Uniunii Europene care vor intra în vigoare în iunie, potrivit Reuters. “Lucrăm din greu pentru a ne asigura că orientările noastre sunt clare și ușor de înțeles și că serviciile oferite de Facebook sunt în deplină conformitate cu legea”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Potrivit VZBV, instanța a constatat că politica folosirii numelui real a Facebook a fost “o modalitate ascunsă” de a obține consimțământul utilizatorilor de a-și împărtăși numele, care este una din multele informații pe care instanța a declarat că Facebook nu le-a obținut în mod corespunzător cerand permisiunea. Curtea a mai spus că Facebook nu a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege în mod implicit alte setări implicite, cum ar fi partajarea locației lor în chat-uri, și s-a pronunțat împotriva clauzelor care au permis Facebookului să utilizeze informații cum ar fi imaginile de profil pentru scopuri “comerciale, sponsorizate sau Continut Asemanator.”


VZBV notează că nu a câștigat cu toate capetele de acuzare. Facebook s-a prevalat pe o plângere care sustinea ca a fost înșelătorie să spunem că serviciul era gratuit, deoarece, VZBV a sustinut ca consumatorii plătesc “cu datele lor”. De asemenea, a pierdut și alte capete de acuzare ce vizau probleme de confidențialitate, pe care VZBV intenționează să le adreseze.

Dat fiind că hotărârea vine de la o instanță regională și că ambele părți intenționează să facă apel, este puțin probabil ca unele dintre aceste decizii să fie definitive. Dar este încă o veste proastă pentru Facebook – și o veste bună pentru utilizatori – că un grup de avocati ce militeaza pentru drepturile consumatorilor obtine un succes, deoarece hotararea este una împotriva politicilor generoase de partajare a rețelelor sociale, care sunt adesea mai degrabă un beneficiu pentru companie decât pentru utilizatorii care folosesc serviciul.

Facebook a avut de furca cu țările europene și legile UE privind confidențialitatea în ultimii ani. Legile tind să fie mult mai stricte decât cele cu care se confruntă în SUA. În timp ce compania ar putea să modifice anumite reguli de confidențialitate pe baza unei țări, lupta europeană pentru consumatori ar putea, în cele din urmă, să sporească viața privată a utilizatorilor la nivel global.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA