Roboții pot fi acum acoperiți cu piele vie crescută din celule umane reale, pentru a le face să semene mai mult cu noi. Oamenii de știință au acoperit degetul unui robot cu piele umană, publicând un studiu în acest sens.
Pe măsură ce roboții își asumă din ce în ce mai multe roluri precum asistenți medicali, îngrijitori, profesori și alte locuri de muncă care implică contact personal strâns, este important să-i facem să pară mai umani, astfel încât să ne simțim confortabil să interacționăm cu ei,
spune Shoji Takeuchi de la Universitatea din Tokyo, Japonia.
În prezent, roboții sunt uneori acoperiți cu cauciuc siliconic pentru a le oferi un aspect cărnos, dar cauciucului îi lipsește textura pielii umane, spune el.
Pentru a face pielea cu aspect mai realist, Takeuchi și colegii săi au scăldat timp de trei zile un deget robot de plastic într-o supă de colagen și celule ale pielii umane numite fibroblaste. Colagenul și fibroblastele au aderat la deget și au format un strat asemănător cu dermul, care este al doilea strat de sus al pielii umane.
Apoi, au turnat ușor alte celule ale pielii umane numite keratinocite pe deget pentru a recrea stratul superior al pielii umane, numit epidermă.
Pielea rezultată, cu o grosime de 1,5 milimetri, a fost capabilă să se întindă și să se contracte în timp ce degetul se îndoia înapoi și înainte. În timp ce a făcut acest lucru, s-a șifonat ca pielea normală, spune Takeuchi. „Este mult mai realist decât siliconul.”
Pielea robotului putea fi, de asemenea, vindecată atunci când a fost tăiată prin altoirea unei foi de colagen pe rană. Cu toate acestea, pielea a început să se usuce după un timp, deoarece nu avea vase de sânge care să o umple cu umiditate.
În viitor, ar putea fi posibil să se încorporeze în piele vase de sânge artificiale pentru robot pentru a o menține hidratată, precum și glande sudoripare și foliculi de păr pentru a o face mai realistă, spune Takeuchi.
De asemenea, ar trebui să fie posibil să se facă diferite culori ale pielii prin adăugarea de melanocite, spune el.
Cercetătorii intenționează acum să încerce să acopere un întreg robot în pielea vie. „Dar din moment ce acest domeniu de cercetare are potențialul de a construi o nouă relație între oameni și roboți, trebuie să luăm în considerare cu atenție riscurile și beneficiile de a-l face prea realist”, spune Takeuchi.