OpenAI își anunță mult așteptata intrare pe piața de căutare cu SearchGPT, un motor de căutare bazat pe inteligență artificială care oferă acces în timp real la informații de pe internet.
Motorul de căutare începe cu un câmp mare de text care întreabă utilizatorul „Ce căutați?”. În loc să returneze o listă simplă de linkuri, SearchGPT încearcă să organizeze și să interpreteze informațiile găsite.
De exemplu, în cazul festivalurilor de muzică, motorul de căutare rezumă descoperirile și apoi prezintă descrieri scurte ale evenimentelor, urmate de un link de atribuire.

În alt exemplu, SearchGPT explică când trebuie să plantezi roșiile și apoi detaliază diferite varietăți ale plantei. După ce apar rezultatele, poți pune întrebări suplimentare sau să accesezi linkuri relevante din bara laterală.
Există și o funcție numită „răspunsuri vizuale”, dar OpenAI nu a oferit detalii suplimentare înainte de publicare despre cum funcționează aceasta.
Deocamdată, SearchGPT este doar un „prototip”. Serviciul este alimentat de modelele GPT-4 și va fi disponibil inițial pentru 10.000 de utilizatori de test, spune Kayla Wood, purtătoare de cuvânt a OpenAI. Wood menționează că OpenAI colaborează cu parteneri terți și utilizează surse de conținut direct pentru a construi rezultatele căutărilor. Scopul este, în cele din urmă, de a integra funcțiile de căutare direct în ChatGPT.

Aceasta marchează începutul a ceea ce ar putea deveni o amenințare semnificativă pentru Google, care a grăbit integrarea funcțiilor AI în motorul său de căutare, temându-se că utilizatorii vor migra către produse concurente care oferă aceste instrumente mai întâi.
De asemenea, pune OpenAI în competiție directă cu startup-ul Perplexity, care se prezintă ca un motor AI de „răspunsuri”. Perplexity a fost recent criticat pentru o funcție de sumarizare AI despre care publisherii au spus că le-a copiat lucrările. OpenAI pare să fi luat notă de aceste reacții și afirmă că adoptă o abordare diferită.
Într-o postare pe blog, compania a subliniat că SearchGPT a fost dezvoltat în colaborare cu diferiți parteneri de știri, inclusiv organizații precum deținătorii The Wall Street Journal, The Associated Press și Vox Media. „Partenerii de știri ne-au oferit feedback valoros și continuăm să căutăm inputul lor”, spune Wood.
Publisherii vor avea o modalitate de a „gestiona modul în care apar în funcțiile de căutare OpenAI”, scrie compania. Ei pot opta să nu permită utilizarea conținutului lor pentru antrenarea modelelor OpenAI și totuși să fie vizibili în căutări.
„SearchGPT este proiectat pentru a ajuta utilizatorii să se conecteze cu publisherii prin citarea și legarea lor în mod proeminent în căutări”, potrivit postării pe blogul OpenAI. „Răspunsurile au atribuiri clare și directe, cu linkuri, astfel încât utilizatorii să știe de unde provine informația și să poată accesa rapid rezultate suplimentare într-o bară laterală cu linkuri sursă.”
Lansarea motorului său de căutare ca prototip ajută OpenAI în mai multe moduri. În primul rând, dacă rezultatele SearchGPT sunt extrem de incorecte — așa cum a fost cazul cu funcția de Overviews AI de la Google care ne-a spus să punem lipici pe pizza — este mai ușor să spui, ei bine, este un prototip! Există, de asemenea, posibilitatea de a face erori de atribuire sau poate de a copia articole întregi, așa cum a fost acuzat Perplexity.
Acest nou produs a fost șoptit de câteva luni, The Information raportând despre dezvoltarea sa în februarie, iar Bloomberg aducând mai multe detalii în mai. A fost raportat în aceeași perioadă că OpenAI a încercat agresiv să recruteze angajați Google pentru o echipă de căutare. De asemenea, unii utilizatori de pe X au observat un nou site web pe care OpenAI l-a dezvoltat, care sugera această mișcare.
OpenAI a adus treptat ChatGPT mai aproape de web-ul în timp real. Când a fost lansat GPT-3.5, modelul AI era deja cu câteva luni întârziat. În septembrie trecut, OpenAI a lansat o funcție prin care ChatGPT poate naviga pe internet, numită Browse with Bing, dar aceasta pare mult mai rudimentară decât SearchGPT.
Avansurile rapide ale OpenAI au adus milioane de utilizatori pentru ChatGPT, dar costurile companiei sunt în creștere. The Information a raportat săptămâna aceasta că costurile de antrenare și inferență ale AI ale OpenAI ar putea ajunge la 7 miliarde de dolari în acest an, cu milioane de utilizatori ai versiunii gratuite a ChatGPT care contribuie la creșterea costurilor de calcul.
SearchGPT va fi gratuit în timpul lansării inițiale, și având în vedere că funcția nu pare să aibă reclame în prezent, este evident că compania va trebui să găsească o modalitate de monetizare în curând.