Din ce în ce mai multe site-uri web folosesc utilizatorii pentru mineritul de tip cryptocurrency în browser. În loc să arate anunțuri intruzive, site-urile se folosesc în schimb de puterea CPU-ului utilizatorului pentru a rezolva problemele matematice, care apoi sunt folosite pentru a crea monede digitale valoroase.
Acesta este numit „criptojacking”, și nu este deosebit de avantajos pentru utilizatorii care descopera ca laptopurile sau PC-urile devin inexplicabil de lente.
Din fericire, cea mai recentă versiune a browser-ului Opera vine cu protecție integrată împotriva criptojacking-ului. Opera 50 folosește lista No Coin, care este actualizată regulat pe măsură ce apar noi scripturi miniere.
Pentru a-l activa, pur și simplu activați pluginul built-in adblocker din browser situat in sectiunea preferințe. Dacă doriți să vedeți anunțuri (unele site-uri au o vedere clară asupra adblocking-ului), dar doriți să vă protejați împotriva criptojacking-ului, bifați pur și simplu caseta „No Coin”.
Într-o declarație, Krystian Kolondra, șeful Desktop Browser la Opera, a declarat:
„Suntem fani ai criptomonedelor, dar pur și simplu nu acceptăm că site-urile web sa foloseasca calculatoarele oamenilor pentru a-și creea monedele fără știrea sau consimțământul lor. Cu noua versiune Opera 50, vrem să intram in 2018 oferind oamenilor un mod simplu de a-și redobândi controlul asupra computerelor lor”.
Vestea nu putea veni intr-un moment mai bun, cryptojacking-ul este deja o tendință îngrijorătoare. Un studiu realizat de AdGuard, publicat în noiembrie 2017, a constatat că 33 000 de site-uri au folosit scripturile miniere de cripto-monedă ca o tactică de monetizare. AdGuard estimează că aceste site-uri sunt folosite de aproximativ un miliard de oameni în fiecare lună.
Din pacate situatia se înrăutățește. AdGuard a analizat cele mai populare 100.000 de site-uri web (conform firmei de analiză Alexa) și a descoperit că numărul de site-uri care folosesc criptojacking este în creștere cu 31% pe lună.
Opera devine astfel primul browser care abordeaza problema prin adăugarea de protecții criptojacker încorporate, dar cu siguranta acesta este doar inceputul.
Începând cu data de 15 februarie, Google Chrome va veni cu un plugin de blocare de anunțuri integrat. Acest lucru a fost, în mare măsură, un răspuns la consumatorii nemulțumiți pe scară largă de starea industriei de publicitate online. Pe măsură ce publicul larg devine mai conștient de criptojacking, vă puteți aștepta ca aceștia (și alți dezvoltatori de browsere) să urmeze exemplul.
Opera 50 este disponibilă de astăzi și o puteți descărca de aici.