Producătorul browserului Opera a fost acuzat ca promoveaza servicii de imprumut de bani in tari precum Kenya, India și Nigeria iar acest lucru ar încalca aparent normele Google în privința împrumuturilor pe termen scurt, a concluzionat un raport al firmei de cercetare și investiții Hindenburg Research.
Aparent browserul Opera risca sa fie eliminat de pe magazinul Google Play, veste ce a facut ca actiunile la bursa ale Opera sa scada cu 22% începând de miercuri. Insa, se pare ca exista si intentii ascunse ale firmei de cercetare ce a publicat raportul, Hindenburg avea să câștige bani, deoarece a pariat că prețul acțiunilor companiei ar scădea.
Raportul Hindenburg oferă exemple de aplicatii „de imprumut de bani pe termen scurt” ale Opera – OKash și OPesa în Kenya, CashBean în India și OPay în Nigeria – care oferă împrumuturi de bani de până la 15 zile. Raportul a citat și o declarație din noiembrie a directorului financiar al Opera, Frode Fleten Jacobsen, care a spus că durata medie a împrumuturilor oferite de companie a fost de aproximativ două săptămâni.
O astfel de practică ar putea încălca interdicția Google din octombrie, ca magazinul Google Play Store sa nu gazduiasca aplicații Android ce pot oferi imprumuturi de bani pe termen scurt.
Gigantul de căutare Google a spus că decizia a fost luată „pentru a proteja oamenii împotriva unor condiții de împrumut personal înșelătoare și exploatatoare”. În conformitate cu regulile, debitorii trebuie să aibă la dispozitie cel puțin 60 de zile pentru a-și rambursa împrumuturile, organismele de imprumut trebuie să prezinte în mod clar ratele dobânzilor și trebuie să ofere „un exemplu reprezentativ al costului total al împrumutului”, conform politicii de solicitare de împrumut personal publicata de Google.
Opera nu contestă faptul că imprumuta bani prin intermediul aplicațiilor sale. Compania și-a apărat activitatea de „microlending” ca „practică și utilă” în regiunile în care cărțile de credit pot fi o raritate. În noiembrie, Jacobsen a spus că Opera a împrumutat aproximativ 5 milioane de dolari în cel mai recent trimestru al său.
Mai mult, intr-o declaratie de presa, reprezentanii companiei au spus:
„Continuăm să oferim mai mult de 60 de zile ca opțiune de rambursare pentru utilizatori, după cum este necesar. Raportul celor de la Hindenburg conține numeroase erori, declarații nefondate și concluzii și interpretări înșelătoare privind activitatea și evenimentele legate de companie.
Opera
S-ar parea ca in momentul de fata exista un conflict deschis intre firma de cercetare ce a publicat raportul si cei de la Opera. Producatorul este aspru criticat pentru practicile sale de imprumut de bani, spre exemplu, in cazul serviciului OKash, „suma totală pe care un utilizator va trebui să o plătească [este] de două ori mai mare decât suma imprumutata”, chiar dacă debitorul rambursează mult mai devreme decât termnul de plata.