Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) s-a alăturat corului de îngrijorare cu privire la ChatGPT și alți chatbot-uri de inteligență artificială, solicitând agențiilor UE pentru protecția consumatorilor să investigheze tehnologia și potențialul prejudiciu adus persoanelor.
Popularitatea tot mai mare a ChatGPT de la Open AI susținut de Microsoft, care poate imita oamenii și poate crea text și imagini pe baza solicitărilor, i-a stimulat pe alții, cum ar fi Google Alphabet, divizia cloud a Amazon, AWS și Meta Platforms să anunța instrumente similare.
BEUC, grupul-umbrelă pentru 46 de organizații de consumatori din 32 de țări, și-a expus îngrijorările în scrisori separate la începutul acestei luni către rețeaua autorităților pentru siguranța consumatorilor (rețeaua CSN) și rețelei autorităților pentru protecția consumatorilor (rețeaua CPC).
Grupul de lobby a spus că conținutul produs de chatbot care pare adevărat și de încredere, dar este adesea incorect din punct de vedere faptic, poate induce în eroare consumatorii și poate duce, de asemenea, la publicitate înșelătoare. Se spune că consumatorii mai tineri și copiii sunt mai vulnerabili la astfel de riscuri.
„BEUC vă solicită așadar să investigați în mod urgent riscurile pe care aceste sisteme AI le prezintă consumatorilor, să identificați prezența lor pe piețele de consum și să explorați ce măsuri de remediere trebuie luate pentru a evita prejudiciul consumatorilor”, a scris Ursula Pachl, director general adjunct al BEUC în scrisoarea către rețeaua CPC și Comisiei Europene.
De asemenea, grupul a cerut Rețelei pentru Siguranța Consumatorului să înceapă un schimb de informații și o investigație privind riscurile de siguranță ale acestor produse.