Meta Platforms și alte platforme online mari ar trebui să le ofere utilizatorilor opțiunea de a-și utiliza serviciile gratuit, fără publicitate direcționată, a declarat miercuri organismul de supraveghere a confidențialității din UE, răspunzând astfel serviciului plătit fără publicitate al companiei, care a declanșat critici.
Gigantul tehnologic american a lansat serviciul de abonament fără reclame pentru Facebook și Instagram în Europa în noiembrie anul trecut, afirmând că utilizatorii care își dau acordul pentru a fi urmăriți beneficiază de un serviciu gratuit care este finanțat din veniturile din publicitate.
Activiștii pentru protecția vieții private și grupurile de consumatori spun că astfel de practici ar putea încuraja și alte companii să le urmeze exemplul. Autoritățile naționale de reglementare în materie de confidențialitate din Țările de Jos, Norvegia și Germania au solicitat ulterior Comitetului european pentru protecția datelor (EDPB) un aviz privind validitatea unui astfel de consimțământ.
„În cazul în care operatorii aleg să perceapă o taxă pentru accesul la „alternativa echivalentă”, aceștia ar trebui să ia în considerare în mod semnificativ oferirea unei alternative suplimentare. Această alternativă gratuită ar trebui să fie fără publicitate comportamentală”, a declarat EDPB într-un comunicat.
Acesta a precizat că un exemplu ar putea fi o formă de publicitate în care sunt implicate mai puține sau deloc date cu caracter personal.
Autoritatea de supraveghere a declarat că o a treia opțiune este importantă, deoarece majoritatea utilizatorilor nu înțeleg pe deplin implicațiile alegerilor lor atunci când li se cere să aleagă între a plăti pentru un serviciu fără reclame sau a accepta să fie urmăriți în schimbul unui serviciu gratuit finanțat din venituri din publicitate.
Potrivit acesteia, companiile care oferă utilizatorilor doar o alegere binară pot încălca cerințele privind consimțământul valabil în conformitate cu normele UE privind protecția vieții private.
Gigantul tehnologic american s-a referit mai devreme miercuri la blogurile sale anterioare, în care a afirmat că „abonamentul fără reclame” este conform cu o hotărâre a unui tribunal al Uniunii Europene care susține astfel de modele ca modalitate prin care oamenii își dau consimțământul pentru procesarea datelor în scopul publicității direcționate.
„Salutăm faptul că EDPB a inițiat o discuție mai nuanțată despre ‘pay or okay’ și cel puțin a clarificat faptul că marile platforme nu pot folosi ‘pay or okay'”, a declarat într-o declarație președintele grupului de susținere NOYB, Max Schrems, referindu-se la alegerea de a plăti pentru confidențialitate sau de a consimți la colectarea de date.