Cântărețul și compozitorul Beatles Paul McCartney a declarat pentru BBC că inteligența artificială a fost folosită pentru a „extrage” și curăța vocea fostului coleg de trupă John Lennon dintr-o înregistrare veche, permițând folosirea acesteia într-o piesă viitoare.
„Este un lucru foarte interesant, știi. Este ceva pe care o abordăm cu toții în acest moment și încercăm să ne ocupăm de asta”, a spus McCartney pentru programul „Today” al BBC, când a fost întrebat despre AI.
McCartney a spus că regizorul „Stăpânul Inelelor” Peter Jackson – care în 2021 a lansat un documentar de opt ore intitulat „The Beatles: Get Back” cu imagini de arhivă colorate și curățate ale trupei – a reușit să „desprindă” vocea lui Lennon dintr-o casetă.”
AI a fost folosit pentru a identifica vocea lui Lennon ca fiind distinctă de instrumentale și interferența de fundal.
„Așa că, atunci când am început să facem ceea ce va fi ultimul disc al Beatles, a fost un demo pe care John îl avea la care am lucrat și tocmai l-am terminat. Va fi lansat anul acesta”, a spus McCartney.
„Am reușit să luăm vocea lui John și să o purtăm prin acest AI, astfel încât apoi să putem mixa înregistrarea așa cum ați face de obicei. Îți oferă un fel de libertate.”
BBC a spus că este de așteptat să fie o melodie a lui Lennon din 1978 numită „Now And Then”, pe care McCartney și-a exprimat în trecut dorința de a o „termina”. Lennon a fost ucis în 1980.
În turneul său recent, care a inclus un loc principal la festivalul de la Glastonbury, McCartney a interpretat melodii cu o piesă vocală a lui Lennon curată, precum și un videoclip cu artistul pe scenă cu el.
Experții din industrie au reflectat asupra potențialului pentru cele mai recente progrese tehnologice din industria muzicală, împreună cu etica recreării postum a artiștilor.
Björn Ulvaeus de la ABBA, a cărui spectacol „ABBA Voyage” folosește captarea mișcării și grafică avansată în timp real pentru ca trupa să cânte ca avataruri digitale învechite, a declarat anterior pentru CNBC că are îngrijorări cu privire la crearea „deep fake”.
„Există o latură bună și apoi o parte înfricoșătoare și va trebui doar să vedem unde duce asta”, a spus McCartney pentru BBC.