La aproape un an după ce a adăugat în Photoshop capacități de editare generativă bazate pe inteligență artificială, Adobe își îmbunătățește produsul principal cu și mai multă inteligență artificială.
Compania a anunțat că Photoshop primește capacitatea de a genera imagini cu ajutorul unor simple indicații de text direct în cadrul aplicației. Există, de asemenea, noi funcții care permit IA să se inspire din imagini de referință pentru a crea altele noi și să genereze fundaluri mai ușor. Instrumentele vor face mai ușoară utilizarea Photoshop atât pentru profesioniști, cât și pentru entuziaștii ocazionali care ar fi putut găsi curba de învățare a aplicației ca fiind abruptă, consideră Adobe.
„O pânză mare și goală poate fi uneori cea mai mare barieră”, a declarat Erin Boyce, director senior de marketing al Photoshop, pentru Engadget într-un interviu. „Acest lucru accelerează cu adevărat timpul de creație. Ideea de a duce ceva din mintea ta pe pânză nu a fost niciodată mai ușoară.”
Noua funcție se numește pur și simplu „Generate Image” și va fi disponibilă ca opțiune în Photoshop, alături de opțiunea tradițională care vă permite să importați imagini în aplicație.
O funcție existentă, bazată pe inteligență artificială, numită Generative Fill, care anterior vă permitea să adăugați, să extindeți sau să eliminați anumite părți ale unei imagini, a fost și ea actualizată. Aceasta permite acum utilizatorilor să adauge imagini generate de AI la o imagine existentă, care se îmbină perfect cu originalul.
Într-o demonstrațied un director Adobe a putut să încercuiască o imagine a unei farfurii goale de salată, de exemplu, și să ceară Photoshop să o umple cu o imagine de roșii generate de AI. De asemenea, a putut să genereze variații ale roșiilor și să aleagă una dintre ele pentru a face parte din imaginea finală. Într-un alt exemplu, executivul a înlocuit o chitară acustică ținută de un urs generat de AI cu mai multe versiuni de chitare electrice, doar folosind indicații text și fără a recurge la instrumentele complexe sau la pensule din Photoshop.
Aceste actualizări sunt alimentate de Firefly Image 3, cea mai recentă versiune a familiei de modele de inteligență artificială generativă de la Adobe, pe care compania a dezvăluit-o recent. Adobe a declarat că Firefly 3 produce imagini de o calitate mai bună decât modelele anterioare, oferă mai multe variații și înțelege mai bine indicațiile dumneavoastră. Compania susține că peste 7 miliarde de imagini au fost generate până în prezent cu ajutorul Firefly.
Adobe nu este singura companie care introduce funcții de inteligență artificială generativă în produsele sale. În ultimul an, companii, mari și mici, și-au modernizat produsele și serviciile cu ajutorul AI. Atât Google, cât și Microsoft, de exemplu, și-au îmbunătățit vacile lor de muls, Search și, respectiv, Office, cu funcții de inteligență artificială.
Mai recent, Meta a început să își introducă propriul chatbot cu AI în Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram. Dar, în timp ce este încă neclar cum vor decurge aceste pariuri, actualizările aduse de Adobe la Photoshop par mai utile din punct de vedere material pentru creatori. Compania a declarat că noile funcții de inteligență artificială ale Photoshop au determinat o creștere de 30% a abonamentelor la Photoshop.
Între timp, inteligența artificială generativă a fost în vizorul artiștilor, autorilor și al altor profesioniști din domeniul creativ, care spun că modelele fundamentale care alimentează tehnologia au fost antrenate pe suporturi cu drepturi de autor fără consimțământ sau compensație.
Companiile de inteligență artificială generativă se luptă în prezent cu procese intentate de zeci de artiști și autori. Adobe spune că Firefly a fost antrenat pe medii licențiate de la Adobe Stock, deoarece a fost conceput pentru a crea conținut pentru utilizare comercială, spre deosebire de concurenți precum Midjourney, ale căror modele sunt antrenate parțial prin extragerea ilegală de imagini de pe internet. Însă un raport recent al Bloomberg a arătat că și Firefly a fost antrenat, în parte, pe imagini generate de inteligența artificială de la aceiași rivali, inclusiv Midjourney (un purtător de cuvânt al Adobe a declarat pentru Bloomberg că mai puțin de 5 % din imaginile din datele de antrenament au provenit de la alți rivali AI).
Pentru a răspunde preocupărilor legate de utilizarea AI generativă pentru a crea dezinformare, Adobe a declarat că toate imaginile create în Photoshop cu ajutorul instrumentelor de AI generativă vor include automat în metadatele fișierului „Content Credentials”, care acționează ca niște „etichete nutriționale” digitale care indică faptul că o imagine a fost generată cu ajutorul AI, și care sunt inviolabile. Cu toate acestea, nu este încă o apărare perfectă împotriva utilizării abuzive a imaginilor, existând mai multe modalități de a ocoli metadatele și filigranele.
Noile caracteristici vor fi disponibile în versiune beta în Photoshop începând de astăzi și vor fi implementate pentru toată lumea în cursul acestui an. Între timp, vă puteți juca gratuit cu Firefly 3 pe site-ul Adobe.