Cel mai recent studiu al Canalys arată că livrările de smartphone-uri în Europa (cu excepția Rusiei) au scăzut cu 3% de la an la an, până la 37,8 milioane de unități în T4 2023.
Apple a revenit în fruntea clasamentului după șapte trimestre în urma Samsung, înregistrând o creștere de 1% de la an la an, la 12,4 milioane de unități.
Samsung a ocupat locul al doilea, cu o scădere de 12%, la 10,8 milioane de unități, compensată de livrările stabile ale seriei S și ale seriei A de gamă medie. În special, Samsung a fost cel mai mare furnizor pe tot parcursul anului 2023.
Xiaomi a apărat poziția a treia, în ciuda declinului de 10% la 6,0 milioane de unități, susținută de un impuls pozitiv în Europa Centrală și de Est.
Motorola și HONOR au completat top cinci, livrând 2,0 milioane și 1,1 milioane de dispozitive, cu rate de creștere extraordinare de 73% și, respectiv, 116% de la an la an.
„Smartphone-urile high-end au ocupat o cotă record pe piața europeană în T4 2023. Aproape 40% din livrările de smartphone-uri au avut un preț de 800 USD sau mai mare”, a declarat Runar Bjørhovde, analist la Canalys. „Dominația segmentului high-end a fost alimentată în principal de cererea puternică de iPhone 15 Pro, alături de volume consistente ale seriei Galaxy S și de o creștere a Google Pixel. Privind în viitor, Apple va urmări să valorifice ciclul iminent de reîmprospătare. Aceasta include explorarea de noi căi de acces pe piață pentru a le permite consumatorilor să cumpere iPhone-uri, cum ar fi abordarea de tip „bank-as-a-channel”, co-pilotată cu Santander în Spania. În cazul Samsung, seria S premium și dispozitivele pliabile rămân o prioritate, căutând să testeze un model de abonament bazat pe servicii.”

„Dincolo de primii trei, peisajul furnizorilor s-a schimbat drastic în 2023, cu o creștere puternică din partea câtorva furnizori selectați care au compensat declinul general al pieței”, a comentat Brandon Gurney, analist de cercetare la Canalys. „Motorola a fost furnizorul cu cea mai puternică creștere în 2023, concentrându-se pe asigurarea unor sloturi vizate de operatorii de rețele mobile din regiune pentru a crește pe parcursul anului. După Motorola, HONOR a intrat pentru prima dată în top cinci din Europa în trimestrul al patrulea, atingând o etapă cheie în dovedirea potențialului de piață pe măsură ce avansează spre o ofertă publică inițială.”
„Concurența a fost acerbă în ultimii ani, dar nu va face decât să se intensifice și mai mult în 2024”, a adăugat Gurney. „OPPO, vivo și realme urmăresc să recupereze cote de piață în urma soluționării litigiilor lor cu Nokia privind brevetele. HMD va încerca să își îmbunătățească poziția prin intermediul sub-brandului propriu lansat recent, vizând în mod specific consumatorii europeni și partenerii de canal. În plus, extinderea amprentei mărcilor Nothing și TRANSSION va alimenta și mai mult mediul concurențial, prezentând consumatorilor numeroase opțiuni excelente în următorii ani.”

„În 2024, o creștere de o singură cifră va reveni pe piața europeană de smartphone-uri, determinată de un ciclu iminent de reîmprospătare a dispozitivelor care au fost cumpărate în timpul pandemiei”, a adăugat Bjørhovde. „Pentru a profita de această oportunitate și pentru a se remarca, furnizorii trebuie să aplice o abordare holistică care să pună accentul pe inovație, fiabilitate, logistică backend, conformitate cu reglementările și un mesaj de marcă clar. Pe termen lung, vânzătorii se vor concentra mai mult asupra experienței utilizatorului de pe dispozitiv, cu AI în centru, punând accentul pe personalizare, interacțiunea cu ecosistemul, productivitate și divertisment. Integrarea AI în smartphone-uri va continua să avanseze în mod constant și servește în prezent drept o caracteristică pivotală bazată pe cercetare și dezvoltare, crucială pentru menținerea competitivității pe termen lung. Chiar și așa, furnizorii trebuie să se asigure că educă consumatorii în ceea ce privește maximizarea puterii funcțiilor AI de pe dispozitiv pentru a obține un randament puternic al investițiilor lor.”
