Piața de smartphone-uri din Europa de Vest s-a confruntat cu o scădere continuă în T1 2023, scăzând cu 13%, până la 23,7 milioane de unități livrate, deoarece condițiile economice dificile au determinat o cerere mai scăzută a consumatorilor și cicluri de cumpărare extinse. Cu toate acestea, a apărut o licărire de speranță, cea mai recentă prognoză a lui Canalys care preconizează o revenire cu o creștere de 6% în 2024, semnalând o potențială revigorare a pieței.
Samsung a ocupat primul loc în T1 2023, cu o cotă de piață de 35%, în ciuda unei scăderi de 16% de la un an la altul. Modelele cele mai performante ale Samsung au fost modelele S23 Ultra, S23 și A14 recent lansate, împreună cu A53 și A33 de anul trecut.
„Samsung și-a mutat atenția în continuare către segmentul mid-to-high-end din Europa de Vest, motivat de generatoare de venituri mai bune, marje de profit mai mari și un potențial mai puternic pentru integrarea ecosistemelor”, a declarat Runar Bjørhovde, analist la Canalys.
„Conform estimărilor Canalys, în T1 2023, ASP-ul Samsung a crescut cu 11%, rezultând o scădere cu 6% a valorii totale a dispozitivelor livrate. Samsung a investit masiv în publicitate pentru mărci și produse, precum și în MDF-uri și inițiative de co-marketing cu operatorii și lanțurile de retail pentru a-și consolida prezența. Aceste investiții vizează, de asemenea, provocarea Apple, care și-a crescut cota de piață la 33%. Livrările Apple în acest trimestru au crescut cu 1% comparativ cu T1 2022, datorită vânzării de dispozitive iPhone 14 Pro și Pro Max. Potrivit cercetării Canalys Consumer Insights, Apple rămâne cel mai rezistent furnizor din Europa de Vest, susținut de cea mai loială bază de utilizatori din regiune, combinată cu o popularitate ridicată în rândul celor care comută.”
Xiaomi și-a apărat locul trei cu o cotă de piață de 15%, în ciuda unei scăderi de 17% de la an la an. Performanța Xiaomi a fost determinată de modelele sale Redmi și Redmi Note, Spania, Italia și Germania fiind piețele sale cheie. Xiaomi rămâne concentrat pe segmentul low-to-mid-range, ceea ce îl ajută să-și mențină poziția în clasament înaintea altor furnizori chinezi. Xiaomi s-a concentrat pe profitabilitate, cu o echipă de vânzări mai mică concentrată pe operatorii cheie și lanțurile de retail.
OPPO și TCL au completat primele cinci locuri, fiecare luând o cotă de piață de 3%, scăzând cu 53% și, respectiv, crescând cu 19% de la an la an.
„Situația pieței devine incredibil de competitivă dincolo de primii trei furnizori”, a spus Kieren Jessop, analist de cercetare la Canalys. „În primul trimestru al anului 2023, OPPO, TCL, Google Pixel, Motorola, HONOR și HMD Global au fost strâns poziționate, iar câteva dintre aceste mărci au ambiții și capital pentru a investi în regiune. Vor exista schimbări semnificative în clasament înainte de sfârșitul anului 2023.”
Datele Canalys indică o creștere a segmentului de preț de peste 800 USD, care acum reprezintă 41% din piață în T1 2023, o creștere de la 35%, așa cum a fost atins anul precedent. „Dominat de Apple și Samsung, acest segment necesită investiții masive și susținute pentru a pătrunde în top”, a adăugat Jessop. „Cu toate acestea, pentru a asigura o creștere pe termen scurt, este posibil ca furnizorii să fie nevoiți să răspundă segmentelor cu prețuri mai mici și să beneficieze de promoții puternice. În special, piața sub 400 USD prezintă o oportunitate mai accesibilă pentru furnizori.”
„Climatul economic recent a permis operatorilor să recâștige cota de canal la puțin peste 50%, recuperându-se după o scădere indusă de pandemie”, a menționat Bjørhovde. „Această renaștere se datorează mult planurilor de finanțare atractive și ofertelor combinate adaptate pentru o piață din ce în ce mai interesată de dispozitivele de gamă medie până la înaltă. Între timp, prețurile dispozitivelor din Europa de Vest au crescut semnificativ, cu 16% față de T1 2022 și 29% față de T1 2019, rezultând cel mai mare preț mediu de vânzare înregistrat vreodată în T1 2023.”
În plus, operatorii își extind acoperirea consumatorilor integrându-se în continuare în lanțurile de magazine cu amănuntul, oferind adesea pachete de abonament pentru dispozitive. Într-o structură de canale complicată, în care un lanț de magazine de vânzare cu amănuntul ar putea vinde un dispozitiv și un abonament ca pachet în numele unui operator, vânzătorii trebuie să promoveze relații strânse cu ambele părți pentru a se distinge și a sprijini diferențierea partenerilor lor în magazine. Pe măsură ce achizițiile de dispozitive devin din ce în ce mai complicate, furnizorii pricepuți pot valorifica aceste complexități prin crearea de parteneriate puternice pe tot canalul, sporindu-și atractivitatea pe piață.
Creșterea în 2024 va depinde de capacitatea vânzătorilor de a gestiona cu pricepere stocurile, de a minimiza costurile și de a optimiza rutele către piață. În plus, localizarea eforturilor de marketing și furnizarea de asistență solidă pentru clienți și canal va fi vitală.