Piața mondială de securitate cibernetică a crescut cu 12,5% de la an la an în T1 2023, până la 18,6 miliarde USD, depășind restul sectorului tehnologic, în ciuda înrăutățirii condițiilor macroeconomice.
Palo Alto Networks a crescut cu 23,6% în T1, extinzându-și cota de piață de lider la 8,7%. Fortinet și-a majorat și ea cota, cu 26,2%, până la 7,0%. Cisco a pierdut teren, crescând cu doar 1,4% pe măsură ce și-a eliminat comenzile de firewall restante, dar achizițiile și lansările de noi platforme îi vor spori performanța. CrowdStrike a crescut cu 39,9% pentru a trece pe poziţia a patra înaintea Check Point, care a crescut cu 4,2%. Okta (+26,4%) și Microsoft (+32,3%) au câștigat și ele pondere.
„Clienții au prioritizat cheltuielile pentru proiectele cele mai urgente și cele care au oferit cel mai mare profit. Ciclurile de vânzări mai lungi, întârzierile și reducerea dimensiunilor proiectelor au crescut, în timp ce programele de reîmprospătare hardware au fost împinse în trimestrele viitoare”, a declarat Matthew Ball, analist șef la Canalys.
Rezultatele au fost în conformitate cu cele mai bune prognoze ale Canalys. Securitatea identității (+14,3%) a rămas o prioritate ridicată, precum și securizarea lucrătorilor hibrizi, ceea ce a condus investițiile în SSE în domeniul securității web și e-mail (+16,0%).

Creșterea a fost cea mai rapidă în rândul clienților mai mari, în ciuda controlului sporit al tuturor cheltuielilor. Vânzările către companiile clienților finali cu peste 500 de angajați (mari) au crescut cu 13,3%. S-a înregistrat o creștere de 13,5% pentru companiile cu 100 până la 499 de angajați (medii).
Palo Alto Networks a fost furnizorul numărul unu pentru companiile mari și mijlocii. Între timp, vânzările de securitate cibernetică către companii cu 10 până la 99 de angajați (mici) au crescut cu 7,5%, iar către afaceri cu 1 până la 9 angajați (micro) cu 4,3%. Furnizorii de securitate endpoint, inclusiv Trend Micro, Trellix și alți furnizori regionali, au continuat să genereze majoritatea cheltuielilor cu întreprinderile mici și micro-întreprinderi.
Primii 12 furnizori de securitate cibernetică au reprezentat 48,6% din cheltuielile totale ale clienților în timpul trimestrului. Restul pieței a rămas foarte fragmentată. Furnizorii din top au continuat să-și crească ponderea din cheltuielile totale, în special cei cu strategii de platformă, deoarece clienții au consolidat produse multi-punct pentru a reduce costurile. Creșterile de preț au contribuit, de asemenea, la creșterea în segmente cheie de piață, inclusiv securitatea rețelei (+9,0%).

„Rezultatele celor mai mari furnizori de securitate cibernetică au arătat că îmbunătățirea rezilienței cibernetice a rămas o prioritate pentru majoritatea organizațiilor, în ciuda provocărilor macroeconomice în curs și a unui control mai mare al bugetului IT”, a spus Ball. „Dar ei au arătat, de asemenea, că securitatea cibernetică nu va fi pe deplin imună la reducerile bugetare în 2023. Concurența dintre furnizori se va intensifica, deși majoritatea va crește prin vânzarea de abonamente suplimentare la conturile existente. Cheltuielile vor continua să fie atent analizate pe tot parcursul acestui an.”
Alte tendințe care afectează ecosistemul de securitate cibernetică sunt subliniate în recentul raport Canalys, „Acum și următorul pentru ecosistemul de securitate cibernetică în 2023”.
America de Nord a fost cea mai mare piață pentru securitate cibernetică în timpul trimestrului, în creștere cu 12,3%, până la 9,7 miliarde USD. Însă regiunea a avut cea mai puternică încetinire față de trimestrul precedent, cu colapsurile și incertitudinea din sectorul bancar al Statelor Unite un factor cheie. EMEA a crescut cu 13,4% la 5,8 miliarde USD, Asia Pacific a crescut cu 10,7% pentru a ajunge la 2,5 miliarde USD, iar LATAM a crescut cu 15,2% pentru a atinge 660 milioane USD.