Pirateria de conținut digital este în creștere și nu se așteaptă să încetinească în curând, potrivit unui raport al firmei de cercetare MUSO, axată pe piraterie.
În 2022, filmele piratate au crescut cu aproximativ 39%, comparativ cu 2021, în timp ce vizitele pe site-urile de piraterie pentru a viziona emisiuni TV au crescut cu aproximativ 9%, se arată în raport. De asemenea, se preconizează că pirateria va continua să crească pe tot parcursul anului 2023.
„Această tendință continuă să fie o problemă majoră pentru industrie, având un impact semnificativ asupra veniturilor și mijloacelor de trai ale tuturor celor implicați – în special creatorilor mai mici, independenți – și dăunând economiei în general”, se arată în raport.
În 2019, Centrul pentru Politici de Inovare Globală al Camerei de Comerț a SUA a raportat că pirateria costă industria cinematografică și TV din SUA între 29 de miliarde de dolari și 71 de miliarde de dolari, anual.
MUSO atribuie creșterea pirateriei unor factori, inclusiv presiunilor economice. În 2022, multe platforme de streaming, precum Netflix și Disney Plus, și-au crescut prețurile. Netflix a anunțat, de asemenea, că va începe să reprime partajarea parolelor după ce a raportat că a pierdut aproape 1 milion de abonați în al doilea trimestru.
MUSO a mai spus că se poate argumenta că persoanele care piratează conținut sunt cei mai dedicați fani ai anumitor conținuturi și că înțelegerea tendințelor pirateriei ar putea ajuta companiile de film și tv să ia decizii mai bune cu privire la strategia de conținut.
Institutul Copia a publicat un studiu în 2015 care a arătat că reglementarea conținutului nu este ceea ce oprește pirateria pe termen lung. „Dovezile sunt destul de puternice că o mai mare inovație… pare să conducă la reduceri notabile și de lungă durată ale încălcărilor”, se arată în studiu.
„În cazul în care industria este serioasă în ceea ce privește creșterea veniturilor digitale și reducerea pirateriei, eforturile sale ar trebui să treacă de la promovarea legilor împotriva pirateriei și la facilitarea și încurajarea unei mai mari inovații sub forma unor noi servicii.”