Elevii si profesorii din mediul rural beneficiaza prin programul national „Scoala din valiza” de o platforma digitala si opt valize echipate cu tehnologie de ultima ora.
Programul, derulat de Fundatia Vodafone in parteneriat cu Fundatia World Vision Romania, se desfasoara in opt scoli din zona rurala pe perioada mai 2018 – august 2020 si beneficiaza de o finantare de peste 420.000 de euro din partea Fundatiei Vodafone Romania.
Platforma digitala www.scoaladinvaliza.ro cuprinde doua setiuni, una pentru publicul larg, cealalta accesibila doar pe baza de logare.
Sectiunea platformei accesibila publicului larg gazduieste peste 300 de resurse organizate in functie de disciplina sau nivel de studiu, fiind actualizata continuu cu materiale utile. Printre resursele incarcate in aceasta sectiune se afla Biblioteca digitala Vodafone, care include materiale din domeniul istoriei, prezentate sub forma de benzi desenate, precum si resurse de studiu – proza, poezie si filozofie, continut din manualele scolare preluat de pe website-ul Ministerului Educatiei Nationale, resurse curriculare si extracurriculare in format online si descarcabil, exercitii interactive, cursuri etc. Utilizatorii au de asemenea acces la teste si informatii dezvoltate de Fundatia pentru SMURD, cu aplicabilitate in diverse situatii de urgenta, resurse pentru educarea parintilor (din domenii precum sanatatea copilului, educatie etc.).
Platforma educationala poate fi utilizata in scoli atat online, cat si offline, folosind echipamentele disponibile in cele opt valize digitale. Fiecare valiza, creata dupa conceptul Vodafone “Instant Classroom”, este similara unui laborator digital mobil. Aceasta contine un server performant, un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, videoproiector si sistem audio, avand autonomie de peste 8 ore si fiind conectata permanent la reteaua Vodafone 4G. Valizele digitale asigura independenta profesorilor si acces la tehnologie pentru intreaga comunitate.
Cele opt valize Instant Classroom au fost distribuite in scolile in care se deruleaza programul, respectiv:
Scoala Gimnaziala din Gura Vaii, judetul Valcea, Scoala Gimnaziala din Cosereni si Scoala Gimnaziala din Sinesti, judetul Ialomita, Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Afumati, judetul Ilfov, Scoala Gimnaziala Mihai David din Negresti, Scoala Gimnaziala Nicolae Ciubotaru din Vulturesti si Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Parpanita, judetul Vaslui si Scoala Gimnaziala Liviu Dan din Mociu, judetul Cluj.
Fiecare dintre cele opt scoli participante in program are propriul spatiu online destinat lectiilor digitale, accesibil doar prin conturi special create. Profesorii care se conecteaza pot crea diverse resurse – lectii proprii, teste, chestionare si jocuri, sau pot adauga materiale externe pe care le considera utile. La randul lor, elevii utilizeaza platforma si tabletele la cursuri, beneficiind de acces securizat, prin autentificare pe baza de nume de utilizator si parola. Administrarea conturilor se face centralizat, la nivel de scoala. Pana la jumatatea lunii mai, profesorii au creat peste 3.500 de resurse direct in platforma, vizibile doar pentru elevii din clasele lor, acestea fiind accesate de peste 13.000 de ori.