A plouat cu amenzi la operatorul telecom Vodafone

Now Reading
A plouat cu amenzi la operatorul telecom Vodafone


Ultimele luni au insemnat pentru operatorul de servicii de telecomunicatii Vodafone o serie intreaga de amenzi venite din partea autoritatilor.

La inceputul acestei luni Protectia Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca a amendat Vodafone Romania cu 50.000 de lei de pentru mai multe practici comerciale incorecte. Astfel, in cazul unor oferte prepaid, in urma analizarii reclamatiilor consumatorilor, a rezultat ca, desi acestia se aflau in perioada de valabilitate a ofertelor, serviciile de apelare au fost restrictionate pentru ca erau conditionate de un numar suficient de apeluri primite.

O alta neregula constatata se refera la cartelele reincarcabile prin care se ofereau minute si SMS-uri nationale ‘nelimitat’, dar in care existau de fapt restrictionari.

Prin utilizarea cuvantului nelimitat se intelege faptul ca nu exista nicio restrictie; practic, profesionistul utiliza acest termen doar in scop de marketing, consumatorii luand o decizie de tranzactionare pe care in alta situatie nu ar fi luat-o.

PUBLICITATE

Pentru utilizarea unei practici comerciale inselatoare, profesionistul a fost sanctionat contraventional cu amenda contraventionala de 50.000 lei. Profesionistul s-a obligat sa elimine mecanismul de restrictionare automata a serviciilor ca urmare a raportului dintre numarul de minute sau SMS-uri efectuate si cele primite.

O practica comerciala este considerata inselatoare atunci cand un comerciant ascunde sau ofera intr-un mod neclar, neinteligibil, ambiguu ori in contratimp, o informatie esentiala sau nu indica intentia comerciala a practicii, in cazul in care aceasta nu rezulta deja din context, si cand, in oricare dintre cazuri, consumatorul mediu este determinat sau este susceptibil a fi determinat sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o. (Legea 363/2007)”

In vara acestui an Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor a amendat compania Vodafone cu suma de 10.000 de lei, pentru ca “nu a luat suficiente masuri tehnice si organizatorice adecvate in vederea protejarii datelor cu caracter personal ale unor abonati, impotriva accesarii ori divulgarii ilicite”.

La solicitarea jurnalistilor de la Hotnews, autoritatile au oferit mai multe detalii legate de motivul amenzii: “Operatorul de date Vodafone Romania SA a notificat, in perioada 26 mai – 31 mai 2016, trei incidente de incalcare a securitatii datelor cu caracter personal prin completarea formularului de notificare prevazut de Decizia ANSPDCP nr. 184/2014.

Din verificarile efectuate in baza de date a Vodafone Romania SA si din declaratiile reprezentantilor legali, a reiesit faptul ca factura detaliata a unui abonat a fost accesata in mod neautorizat in aplicatia interna. De asemenea, s-a constatat ca facturile detaliate ale altor doi abonati au fost eliberate si transmise pe adrese de email care nu apartineau titularilor.”

Ultima amenda primita de Vodafone a venit de data aceasta de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) care a sanctionat compania Vodafone Romania S.A. cu amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei pentru ca nu a aplicat plafonul financiar sau de volum maxim care sa limiteze consumul de date in roaming la costul implicit de 50 euro/luna (fara TVA) sau la un alt nivel ales de utilizatori dintre cele puse la dispozitie de propriul furnizor.

Stabilit prin Regulamentul (UE) nr. 531/2012, plafonul maxim trebuie aplicat de furnizorii care ofera servicii de date in roaming tuturor utilizatorilor acestor servicii, inclusiv celor care au optat pentru pachete/extraoptiuni care contin resurse de date in roaming. Plafonul maxim a fost stabilit pentru a-i proteja pe utilizatori de socul facturilor mari pe care le poate genera consumul de date in roaming.

In urma unor reclamatii primite din partea abonatilor companiei, ANCOM a facut mai multe controale si a constatat ca Vodafone nu a aplicat si nu a pus la dispozitie cel putin un plafon financiar sau de volum maxim pentru serviciile de comunicatii de date in roaming.

Asfel, pentru a evita socul facturilor mari rezultate din utilizarea serviciilor de date in strainatate, in cazul in care utilizatorii nu opteaza explicit pentru un alt plafon din oferta comerciala a operatorilor sau nu renunta in mod expres la plafonul implicit, operatorii au obligatia sa aplice automat plafonul financiar implicit, a carui valoare este de 50 euro/luna (fara TVA), sau un plafon exprimat in volum de date care corespunde unei sume de maximum 50 de euro/luna (fara TVA).

In plus, operatorii au obligatia sa avertizeze utilizatorii, prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, atunci cand valoarea consumului inregistrat atinge 80% din plafonul financiar sau de volum maxim, precum si atunci cand valoarea stabilita prin plafon este consumata. Mesajul care semnaleaza consumarea cantitatii de trafic incluse in plafon trebuie sa contina si informatii cu privire la procedura ce trebuie urmata pentru a beneficia in continuare de servicii de date in roaming, precum si costurile suplimentare per unitate de consum. Daca utilizatorul nu urmeaza aceasta procedura, serviciul de roaming de date trebuie sistat de operator.

Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat in cazul operatorului Vodafone, acesta trebuie sa restituie, la cerere, in conditiile legii, orice suma achitata de abonati peste nivelul de 50 de Euro/luna (fara TVA) pentru consumul de date in roaming efectuat incepand cu data de 1 iulie 2012 si pana in prezent.

Mai mult decat atat Vodafone este obligata sa afiseze pe site-ul companiei, timp de 3 ani, procedura prin care abonatii isi pot recupera sumele de bani platite peste plafonul de 50 de Euro.


Aboneaza-te la noutati:
 
   

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa fi la curent cu cele mai recente noutati din lumea IT seteaza sa primesti actualizarile noastre in newsfeed-ul tau de Facebook. Daca ai dat deja LIKE paginii noastre de Facebook, nu uita sa selectezi optiunea 'Vezi mai intai' din sectiunea 'Urmareste'.


Cum ti s-a parut ?
Il ador
0%
Imi place
0%
Il vreau
0%
L-am avut
0%
Il urasc
0%
Interesant
0%
About The Author
IT MANIA