Poliția feroviară chineză folosește ochelari de soare ce au posibilitatea de scanare si de recunoașterea a feței pentru a prinde suspecți in gările din Zhengzhou, capitala provinciei Henan.
Ochelarii, care arată asemănător cu versiunile originale Google Glass, au fost dezvăluiți la începutul acestui an și au ajutat deja la identificarea a șapte presupuși criminali, potrivit ziarului oficial al Partidului Comuniștilor, People’s Daily.
Ochelarii sunt legați de o bază de date care poate identifica călătorii suspecți de activitati criminale. Nu este clar cât durează ca o potrivire să fie făcuta în lumea reală, dar Wu Fei, CEO al tehnologiei LLVision Technology, care a dezvoltat ochelarii, a declarat pentru The Wall Street Journal că în timpul testelor sistemul ar putea identifica fețe dintr-o bază de date 10.000 de persoane în 100 de milisecunde.
Până în prezent, ochelarii au identificat persoane suspectate de fapte incorecte, de la încălcări ale traficului la crime precum traficul de ființe umane.
Un alt număr de 26 de persoane care au folosit documente false de identitate au fost de asemenea împiedicate să călătorească.
În China, oamenii trebuie să utilizeze documente de identitate pentru călătoriile cu trenul. Această regulă are rolul de a împiedica persoanele cu datorii excesive să utilizeze trenuri de mare viteză și de a limita mișcarea minorităților religioase carora le-au fost confiscate documentele de identitate și care trebuie sa aștepte ani de zile pentru a obține un pașaport valabil.
În timp ce aceasta este prima dată când oficialii chinezi au folosit ochelari pentru a implementa recunoașterea feței, tehnologia este folosită pe scară largă de către poliție. În prezent, China construiește un sistem care va recunoaște oricare dintre cei 1,3 miliarde de cetățeni ai săi în trei secunde.
Aceste programe au fost condamnate de grupurile pentru drepturile omului care afirmă că această implementare a tehnologiei încalcă drepturile omului la viața privată.
„Autoritățile chineze par să creadă că pot obtine „stabilitatea socială ” prin plasarea oamenilor sub microscop, însă aceste programe abuzive au o probabilitate mai mare de a adânci ostilitatea față de guvern”, a declarat Sophie Richardson, directorul Human Rights Watch din China, tehnologia de recunoaștere fiind folosită pentru a monitoriza minoritățile religioase. „Beijingul ar trebui să oprească imediat aceste programe și să distrugă toate datele adunate fără consimțământul complet, informat”.
Ochelarii insa vor ramane insa in dotarea autoritatilor chineze, venind cu doar câteva săptămâni înainte de Anul Nou Chinezesc, când se așteaptă ca în perioada 1 februarie – 12 martie să fie efectuate 389 milioane de curse cu trenul.