Alphabet, compania mamă a Google, a fost atacată miercuri cu un proces de 2,1 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) de către 32 de grupuri media, inclusiv Axel Springer și Schibsted susținând că au suferit pierderi din cauza practicilor companiei în domeniul publicității digitale.
Acțiunile companiei cu sediul în Mountain View, California, au scăzut cu peste 2%.
Demersul grupului – care include editori din Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia și Ungaria – vine în contextul în care autoritățile de reglementare antitrust iau măsuri drastice și în ceea ce privește activitatea de tehnologie publicitară a Google.
„Companiile media implicate au suferit pierderi din cauza unei piețe mai puțin competitive, care este un rezultat direct al comportamentului necorespunzător al Google”, se arată într-o declarație emisă de avocații lor, Geradin Partners și Stek.
„Fără abuzul de poziție dominantă din partea Google, companiile media ar fi obținut venituri semnificativ mai mari din publicitate și ar fi plătit taxe mai mici pentru serviciile de tehnologie publicitară. În mod crucial, aceste fonduri ar fi putut fi reinvestite în consolidarea peisajului mediatic european”, au precizat avocații.
Aceștia au citat amenda de 220 de milioane de euro aplicată de autoritatea franceză pentru concurență împotriva Google pentru activitatea sa de tehnologie publicitară în 2021, precum și acuzațiile Comisiei Europene de anul trecut pentru a-și susține afirmația grupului.
„Dacă există o urmărire a controlului de reglementare, Google ar putea fi nevoită să își reducă practicile și să ofere prețuri mai consistente și mai previzibile clienților săi din domeniul publicității”, a declarat Gil Luria, analist la D.A. Davidson & Co.
Procesul vine într-un moment în care activitatea principală de publicitate a Google se confruntă cu o amenințare existențială din cauza trecerii la chat-ul generativ AI, a adăugat Luria.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Google a declarat că societatea se opune procesului, adăugând că acesta este „speculativ și oportunist”.
„Google lucrează în mod constructiv cu editorii din întreaga Europă. … (Instrumentele noastre publicitare) se adaptează și evoluează în parteneriat cu aceiași editori”.
Anul trecut, Google a declarat că nu este de acord cu acuzațiile antitrust formulate de UE împotriva activității sale în domeniul tehnologiei publicității, unde este implicată atât în partea de cumpărare, cât și în partea de vânzare a lanțului de aprovizionare.
Editorii din întreaga lume au deplâns în ultimii ani dominația tot mai mare a Big Tech în domeniul publicității, în timp ce cota lor de venituri scade. Potrivit analiștilor, Google este cea mai dominantă platformă de publicitate digitală din lume.
Grupul a declarat că a intentat procesul la o instanță olandeză din cauza reputației acestei țări ca jurisdicție cheie pentru cererile de despăgubiri antitrust în Europa și pentru a evita pretențiile multiple în diferite țări europene.
Din acest grup mai fac parte Krone din Austria, grupurile belgiene DPG Media și Mediahuis, TV2 Danmark A/S din Danemarca, Sanoma din Finlanda, Agora din Polonia, Prensa Iberica din Spania și Ringier din Elveția.