În următorii cinci ani, trei noi rachete de transport greu vor pune mii de sateliți pe orbita terestră joasă, ca parte a Proiectului Kuiper al Amazon. Proiectul Kuiper își propune să ofere conexiuni în bandă largă folosind o constelație de 3.236 de sateliți.
Se spune că rivalul Starlink are deja peste 2.300 de sateliți pe orbită.
Rachetele vor fi produse de Arianespace, Blue Origin – care a fost fondată de proprietarul Amazon Jeff Bezos – și United Launch Alliance.
Amazon susține că Proiectul Kuiper își propune să ofere clienților o bandă largă de mare viteză, cu latență scăzută, inclusiv gospodării, întreprinderi, agenții guvernamentale, operațiuni de ajutor în caz de dezastre, operatori de telefonie mobilă și alte organizații „care lucrează în locuri fără conexiune fiabilă la internet”.
La fel ca Starlink de la Elon Musk, utilizatorii se vor conecta la internet printr-un terminal care comunică cu sateliții. Amazon spune că experiența sa în expedierea și realizarea de produse precum Echo și Kindle va fi utilă în producerea și distribuirea acestora.
„Proiectul Kuiper va oferi o bandă largă rapidă și accesibilă pentru zeci de milioane de clienți din comunități nedeservite și deservite din întreaga lume”,
a declarat Dave Limp, vicepreședinte senior pentru Amazon Devices & Services, într-un comunicat care anunță acordul.
Amazon plănuiește 83 de lansări în următorii cinci ani, spunând că reprezintă „cea mai mare achiziție comercială de vehicule de lansare din istorie”.
Firma plănuiește două misiuni „prototip” mai târziu în acest an – dar folosind o rachetă fabricată de ABL Space Systems, și nu cele trei care vor lansa cea mai mare parte a sateliților.
Spre deosebire de rachetele Falcon 9 ale lui Elon Musk, cele trei noi rachete folosite pentru lansările Proiectului Kuiper sunt încă în dezvoltare.
O altă firmă de internet prin satelit OneWeb, care este parțial deținută de guvernul britanic, a decis recent să folosească rachetele SpaceX Falcon 9, după ce a pierdut accesul la rachetele Soyuz, construite în Rusia, pe care le folosea, în urma invaziei Ucrainei.
În total, Musk speră să lanseze până la 30.000 de sateliți Starlink în spațiu.
Valoarea acestui tip de internet prin satelit cu orbită joasă a pământului a fost deja demonstrată în Ucraina, unde Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a declarat, împreună cu SpaceX, că a ajutat la livrarea unui total de 5.000 de terminale Starlink către guvernul țării.
Dar, pe măsură ce orbita terestră joasă devine din ce în ce mai congestionată, astronomii s-au plâns că lumina reflectată de acești sateliți pe măsură ce trec deasupra planetei perturbă din ce în ce mai mult vederea pe cerul nopții.
Astro-fotograful Mary McIntyre, a declarat pe Twitter: „Sateliții distrug literalmente cerul nostru frumos de noapte”.
Există, de asemenea, îngrijorarea că atât de mulți sateliți pe orbită cresc riscul de coliziune și problema deșeurilor spațiale.