• Acasa
  • Arhiva
  • Contact
  • Despre
  • Publicitate
  • Abonare newsletter
  • TV Online
  • Speedtest
sâmbătă, 2 iulie, 2022
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
  • Știri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
  • Articole
  • PROGRAME
  • Media
Fara rezultate
Toate rezultatele
IT MANIA
Fara rezultate
Toate rezultatele
Acasa Stiri

Raport Kaspersky: Oamenii se simt mai confortabil să lucreze de la distanță

Cătălin Stoica de Cătălin Stoica
18/11/2021
in Stiri
Timp de citire: 5 min de citit
146 6
A A
0
Kaspersky lucru de la distanță

Potrivit unui sondaj Kaspersky realizat recent, cu 4.303 de respondenți din domeniul IT, 54% dintre angajați au raportat o creștere a volumului de lucru de la începutul tranziției către munca la distanță, 18% descriind creșterea ca fiind semnificativă. 37% nu au observat o modificare a volumului, iar doar 9% au observat o scădere a sarcinilor în domeniul de activitate din cauza noilor condiții de muncă.

În 2020, digitalizarea interacțiunilor angajaților a fost una dintre cele mai accelerate schimbări. Cu toate acestea, la începutul lockdown-ului, 82% dintre manageri erau îngrijorați de faptul că trecerea rapidă la telemuncă ar duce la o scădere a productivității, iar 69% dintre angajați au susținut că munca la distanță le-a afectat negativ starea emoțională. Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul celui de-al doilea an al pandemiei, acesta este un moment bun pentru a reevalua implicațiile muncii la distanță pentru cei din sectorul IT.

Chiar dacă sondajul arată că mai mult de jumătate dintre angajați au experimentat o creștere a volumului de muncă, 64% dintre cei chestionați nu se simt mai epuizați la sfârșitul unei zile de lucru de la distanță. Într-adevăr, 36% au raportat că au mai multă energie lucrând de acasă, iar 28% nu au observat o diferență între cele două formate.

Când vine vorba de stabilitate emoțională, modalitatea de muncă de la distanță a fost bine primită de angajați: 67% au declarat că se simt mai confortabil lucrând de la distanță sau nu au observat o creștere a anxietății din cauza orelor suplimentare, în timp ce 41% dintre respondenți s-au simțit chiar mai confortabil lucrând de acasă, decât atunci când lucrau la birou.

Dar, în același timp, procentul angajaților care s-au simțit inconfortabil că au fost distanțați de colegii lor a fost unul destul de semnificativ, 36% dintre respondenți spunând că se simt mai obosiți și 33% raportând că se simt mai anxioși lucrând de acasă.

Articolul continua duparecomandari

Autoritățile din SUA au adăugat Kaspersky pe lista de pericole

Italia va interzice utilizarea Kaspersky în instituțiile publice

Germania avertizează împotriva utilizării antivirusului rusesc Kaspersky

Cum va fi afectată industria tech de sancțiunile anunțate pentru Rusia

O soluție care se dovedește populară în rândul angajaților este modelul de lucru hibrid. Acest format este foarte favorizat în rândul forței de muncă, aproape jumătate dintre angajați (45%) trecând la modelul hibrid până la jumătatea anului 2021.

O altă soluție binevenită este implementarea practicilor corporative de wellbeing. Vestea bună este că multe companii fac față provocării de a căuta modalități care să ajute la gestionarea potențialului burnout. Într-adevăr, 80% dintre firme investesc în cursuri de formare pentru a îmbunătăți competențele de bază, cum ar fi administrarea efficienta a timpului (31%).

Companiile oferă, de asemenea, avantaje, cum ar fi concediu suplimentar plătit sau concediu anual (30%) și oferă consultații și cursuri de wellbeing online (29%). Cu toate acestea, raportul indică că mai sunt încă lucruri de făcut pentru a atenua volumul crescut al muncii în rândul angajaților care lucrează la distanță. Doar 45% dintre firme au luat cel puțin o măsură practică, cum ar fi automatizarea operațiunilor de securitate sau angajarea de personal suplimentar pentru a combate epuizarea angajaților.

„Astăzi, starea de bine a angajaților este în centrul atenției multor organizații. Din păcate, nu există o «soluție unică pentru toate» atunci când vine vorba de dezvoltarea unui asemenea program, deoarece succesul acestuia depinde de nevoile tuturor angajaților. Astfel de programe pot include ajutor psihologic și practici de mindfulness, programe de fitness și servicii de consultanță juridică și financiară pentru a ajuta angajații să facă față situațiilor negative din viață. Este, totuși, esențial să se creeze o cultură care să le permită angajaților să vorbească despre starea lor emoțională sau problemele lor cu managerii sau cu partenerii de afaceri de resurse umane”

comentează Marina Alekseeva, Chief Human Resources Officer la Kaspersky

„La Kaspersky, suntem mândri că am construit o astfel de cultură. Anul trecut am introdus sondaje de tip puls pentru a evalua cum se simt angajații noștri și cum îi putem ajuta. De asemenea, am implementat diverse servicii de wellness, fitness și asistență psihologică și am creat o platformă dedicată pentru relaxare digitală: Cyber ​​Spa, care îi ajută atât pe angajații noștri, cât și publicul extern să se relaxeze și să ia pauze în timpul zilelor lor aglomerate.”

adaugă Marina Alekseeva

Pe măsură ce nevoile angajaților evoluează, la fel ar trebui să evolueze și strategiile de conducere. Kaspersky și  Global Centre for Healthy Workplaces împărtășesc următoarele sfaturi pentru organizații:

1. Angajatorii trebuie să abordeze problemele de bază ale epuizării într-un mod sistematic, nu doar ca volum de muncă, dar și echilibrul dintre control/cerere, practici de management, predictibilitate, sprijin social, redistribuire a muncii etc. Acești factori trebuie să fie evaluați și gestionați pe tot parcursul activităților.

2. Utilizați o combinație de sondaje și indicatori pentru a asigura o abordare consecventă și eficientă a stării de bine angajaților, de ex. ancheta de implicare, evaluarea riscurilor psihosociale, sondaj de bunăstare, utilizarea programelor de asistență pentru angajați (EAP), concediu medical, anchetă de stres, inventar de epuizare.

3. Dacă circumstanțele afacerii dumneavoastră o permit, fiți flexibil și deschis la diverse practici de lucru. Formatele hibride pot oferi flexibilitatea necesară forței de muncă din ziua de azi, asigurând în același timp accentul pe obținerea de rezultate.

4. Educați angajații să folosească practicile de securitate de bază atunci când lucrează de la distanță, cum ar fi informațiile despre cum să evite să devină victimă atacurilor prin intermediul e-mailului sau phishing-ului web sau cum să gestioneze conturile și parolele. Kaspersky și Area9 Lyceum au creat un curs gratuit pentru a ajuta personalul să lucreze în siguranță de acasă.

5. Ajutați-vă angajații să-și gestioneze starea de bine digitală. Astăzi, pe măsură ce folosim mai mult tehnologia, este important să păstrăm echilibrul potrivit. Kaspersky s-a asociat cu Neil Tranter, un profesor de mindfulness, pentru a dezvolta un curs de meditație dedicat: “Overcoming digital stress and smartphone addiction”. Cursul include și o lecție specială bonus dedicată provocărilor muncii la distanță, menită să ajute oamenii să dezvolte obiceiuri sănătoase de muncă și un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată.

Etichete: kasperskymunca de acasaraportsectorul itstudiu
Share188Tweet118

Intra in comunitate si aboneaza-te la noutati
 

Ne poti citi gratuit si pe Google News



Articole recomandate parteneri


  • Jocurile video au potențialul de a spori inteligența copiilor

  • Reteța de Salată Asiatică perfectă pentru un prânz sănătos

  • Privește cerul nu este doar un citat la modă, norii chiar te calmează !


  • UE nu are soluții rapide pentru criza semiconductorilor

  • HORIZON lansează noua gamă de televizoare Android TV 11

  • O nouă ediție a campaniei „România Reciclează” demarată la Hârșova


  • Calvin Harris vine în premieră în România

  • Flight Festival, primul festival de edutainment din Sud-Estul Europei

  • Beach Please, festival de muzică trap și hip-hop la Costinești de 1 mai


Articolul anterior

Smartphone-ul Realme 8i disponibil oficial și în România

Articolul urmator

OPPO Reno6 5G ocupă prima poziție în clasamentul DXOMARK al performanței bateriei

Cătălin Stoica

Cătălin Stoica

Din categoriePostari

technoblade
Stiri

Celebrul jucător de Minecraft, Technoblade a murit la 23 de ani

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Amazon introduce un mod rapid de dezabonare de la serviciul Prime

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Meta, proprietarul Facebook, a tăiat planurile de angajări din acest an

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

FIFA va folosi tehnologia de offside semi-automatizată (SAOT) la Cupa Mondială

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Tranzacțiile cu criptomonede ale românilor verificate de ANAF

de IT MANIA
01/07/2022
Stiri

Roam-like-at-home a fost extins oficial până în 2032 în UE

de IT MANIA
30/06/2022
Incarca mai mult
Articolul urmator
OPPO Reno6 5G DXOMARK

OPPO Reno6 5G ocupă prima poziție în clasamentul DXOMARK al performanței bateriei

Articole recente

Cu ce noutăți vine The Sims 4 High School Years

01/07/2022
technoblade

Celebrul jucător de Minecraft, Technoblade a murit la 23 de ani

01/07/2022

Amazon introduce un mod rapid de dezabonare de la serviciul Prime

01/07/2022
In curs de redare

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Unboxing si primele păreri despre Xiaomi Redmi Note 11 Pro

Reviews
tech buzz 16/12/2021

Tech Buzz – 16/12/2021

Tech Buzz
ameca

Ameca, „fața viitoare a roboticii”, este la fel de ciudat pe cât te-ai aștepta

Gadgets
tech buzz 8/12/2021

Tech Buzz – 8/12/2021

Tech Buzz
rech buzz 29/11/2021

Tech Buzz – 29/11/2021

Tech Buzz

Articole populare

  • Curățarea memoriei cache din Android oferă mai mult spațiu telefonului

    772 shares
    Share 309 Tweet 193
  • Cele mai bune site-uri de subtitrari pentru filme si seriale

    31870 shares
    Share 12748 Tweet 7967
  • Cum instalezi noul serviciu HBO Max și ce anume primești

    2066 shares
    Share 826 Tweet 517
  • Programare online pentru a schimba un permis auto

    2391 shares
    Share 957 Tweet 598
  • Cum poti urmari posturi tv online si care sunt cele mai bune site-uri de streaming

    8799 shares
    Share 3520 Tweet 2200

Abonare.Newsletter

PUBLICITATE

Despre noi

IT MANIA

Tehnologia la zi

IT MANIA este website-ul emisiunii cu acelasi nume ce a fost lansata in anul 2012. Misiunea sa este de a oferi pasionatilor cele mai importante noutati din lumea IT, de a prezenta cele mai interesante gadgeturi si aplicatii lansate pe piata, de a recomanda cele mai tari jocuri pentru PC si Console.

Va invitam sa urmariti cele mai recente clipuri video IT MANIA si TechBuzz.

Cititi mai multe aici.

Follow us

Categorii

  • Antivirus
  • Aplicații
  • Aplicatii Android
  • Aplicatii iOS
  • Aplicatii Windows Phone
  • Coltul incepatorilor
  • Dezvoltare web
  • Editorial
  • Featured
  • Gadgets
  • Galerii Foto
  • Games
  • Gaming Videos
  • How to
  • Internet
  • IT MANIA
  • IT Shopping
  • Jocuri mobil
  • Office
  • Perfomanta PC
  • Playere Audio/Video
  • Reviews
  • Stiri
  • Tech Buzz
  • Timp liber
  • Utilitare PC
  • Video
  • Websites

Etichete populare

5g allview android aplicatii android apple arhiva emisiune camere foto companii confidentialitate economie evenimente facebook featured gaming google hackeri huawei instagram INTERNET it mania jocuri jocuri pc jocuri playstation jocuri PlayStation 4 jocuri xbox jocuri xbox one laptop lg microsoft retele sociale samsung securitate smartphone smart tv smartwatch sony tablete tehnologie telecomunicatii video vodafone whatsapp windows 10 xiaomi youtube

Recomandari

- Bogdan Chirea
- MB MUSIC
- Voifibine
- IT Mania pe Google News
- Dropbox
- Onedrive
- Ziar.com
- Ziare.org
- Sustine proiectul nostru

Parteneriate

Cu cine am colaborat de-alungul timpului si cum putem colabora. Detalii aici >>>

Ai un pont ?

Propune un subiect sau o stire folosind datele de contact.

  • Despre
  • Contact
  • Colaborari
  • Publicitate si parteneriate
  • Confidentialitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Fara rezultate
Toate rezultatele
  • Home
  • Arhiva
  • Stiri
  • Gadgets
  • Aplicații
  • Games
    • Jocuri mobil
  • Media
  • Articole
    • Reviews
    • Editorial
    • How to
    • IT Shopping
    • Timp liber
    • Websites
    • Canale TV Online
    • Test viteză de internet
  • PROGRAME
  • Info
    • Despre proiectul IT MANIA
    • Contact
    • Abonare newsletter
    • Publicitate si parteneriate
    • Colaborari
    • Informatii cookie-uri si politica securitate

© 2012-2022 IT MANIA - Toate drepturile rezervate. Copierea continutului acestui site este interzisa. Este permisa preluarea de articole in limita a 500 de caractere cu mentionarea obligatorie a sursei [detalii]. Creat si dezvoltat de Bogdan Chirea.

Bun regasit !

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In