Recomandările YouTube îi conduc pe copii de vârstă fragedă la videoclipuri despre împușcături în școală și alt conținut legat de arme, potrivit unui nou raport.
Potrivit Tech Transparency Project (TTP), un grup nonprofit de supraveghere, algoritmul de recomandare al YouTube „împinge băieții interesați de jocuri video către scene de împușcături în școală, instrucțiuni despre cum să folosești și să modifici armele” și alt conținut centrat pe arme.
Cercetătorii din spatele raportului au înființat patru conturi noi de YouTube, care s-au prezintat drept doi băieți de 9 ani și doi băieți de 14 ani. Toate conturile au vizionat liste de redare cu conținut despre jocuri video populare, cum ar fi Roblox, Lego Star Wars, Halo și Grand Theft Auto. Cercetătorii au urmărit apoi recomandările conturilor pe parcursul unei perioade de 30 de zile în noiembrie anul trecut.
„Studiul a constatat că YouTube a transmis conținut despre împușcături și arme către toate conturile de jucători, dar la un volum mult mai mare pentru utilizatorii care au dat clic pe videoclipurile recomandate de YouTube”, scrie TTP. „Aceste videoclipuri au inclus scene care înfățișează împușcături în școli și alte evenimente de împușcături în masă; demonstrații grafice despre cât de multe daune pot provoca armele unui corp uman; și ghiduri pentru a transforma o armă într-o armă complet automată.”
După cum notează raportul, câteva dintre videoclipurile recomandate par să încalce propriile politici YouTube. Recomandările au inclus videoclipuri cu o tânără care trăgea cu o armă și tutoriale despre transformarea armelor de mână în arme „complet automate” și alte modificări. Unele dintre aceste videoclipuri au fost, de asemenea, generatoare de bani din reclame.
Într-o declarație, un purtător de cuvânt YouTube a indicat aplicația YouTube Kids și instrumentele sale de supraveghere în aplicație, care „creează o experiență mai sigură pentru adolescenți și cei mici” pe platforma sa.
„Salutăm cercetările cu privire la recomandările noastre și explorăm mai multe modalități de a aduce cercetători academicieni să ne studieze sistemele”, a spus purtătorul de cuvânt. „Dar revizuind metodologia acestui raport, ne este dificil să tragem concluzii puternice. De exemplu, studiul nu oferă contextul a câte videoclipuri generale au fost recomandate conturilor de testare și, de asemenea, nu oferă o perspectivă asupra modului în care au fost configurate conturile de testare, inclusiv dacă au fost aplicate instrumentele pentru experiențe supravegheate de la YouTube.”
Raportul TTP este departe de a fi prima dată când cercetătorii au ridicat întrebări despre algoritmul de recomandare YouTube. De asemenea, compania a petrecut ani de zile lucrând pentru a reduce așa-numitul conținut „de limită” – videoclipuri care nu încalcă regulile sale, dar care altfel ar putea fi nepotrivite pentru distribuția în masă – să nu apară în recomandări. Și anul trecut, compania a spus că are în vedere dezactivarea completă a partajării unui astfel de conținut.