Trebuie sa va recunosc ca am fost mult timp utilizatorul unui telefon Allview si chiar am avut ocazia sa butonez numeroase modele ale companiei brasovene de-alungul timpului si am fost incantat sa pot face un review pentru noul Soul X7 Pro.
Odata cu trecerea timpului Visual Fan, detinatorul brandului Allview, a trecut peste numeroase provocari si schimbari. In 2020, Allview a trecut de la un producator ce lansa telefoane pe banda rulanta la un portofoliu integrat de produse inteligente adaptat zilelor noastre. Probabil ai avut ocazia sa citesti despre televizoarele inteligente lansate de companie, tablete performante, laptopuri s.a.
Articolul de fata este insa despre un telefon, singurul model de telefon lansat de Allview in acest an, pe o piata locala insa din ce in ce mai competitiva. Probabil ca zicala „decat mult si prost, mai bine putin si bine” se aplica in cazul de fata.
Am asteptat cu interes lansarea telefonului de top de la Allview, care si-a facut in cele din urma debutul in luna mai a acestui an, in ciuda provocarii aduse de pandemia de coronavirus. Cand am citit detaliile legate de pret am ramas putin impresionat si mi-am dat seama repede ca vorbim despre un midrange cu capabilitati avansate menite sa ii satisfaca pe cei putin mai pretentiosi care nu sunt dispusi sa dea foarte multi bani pe un telefon.
Am butonat ceva zile telefonul Soul X7 Pro, pe care cei de la Allview mi l-au trimis pentru review, si va invit sa cititi mai jos impresia pe care mi-a lasat-o.
Dar sa trecem la partea care ne intereseaza… cum functioneaza telefonul ?
Desi este important si aspectul unui telefon, pe mine, la un telefon ma intereseaza partea de software, utilitatea lui pentru sarcini zilnice. Asa ca dupa ce l-am tot studiat prin toate partile, am trecut si la aprinderea telefonului.
Ramanem, pentru inceput tot la display, doar ca de data asta vreau sa va spun ca ecranul are 6,53″ si o rezolutie 1080x2340px FHD+, fiind de tip TFT. Raportul de afisare este 19:9, in caz ca te intereseaza si acest aspect. Ca sa fiu sincer este destul de luminos, ca sa nu mai spun ca raspunde bine la orice interactiune iar imaginile sunt vii.

Ce vreau sa spun este ca mie chiar mi-au placut culorile afisate de ecran. Nu este capabil sa redea clipuri 4K sau HDR dar se descurca totusi onorabil la 1080p la 60 fps, daca redai clipuri de pe Youtube.
Telefonul vine cu o interfata destul de simpla si nu are multe aplicatii de tip bloatware care nu te intereseaza mai deloc. Sistemul de operare instalat este Android 9 Pie, chiar daca ultima versiune lansata pe piata este Android 10 peste care Allview spune ca a pus interfata proprie Visual UI 3.0, despre care puteti afla mai multe de aici. De la un telefon nou, m-as astepta sa vina cu cel mai recent sistem de operare… saracul Google.
Interfata este una simpla: meniul de aplicatii este afisat printr-un swipe de jos in sus. Pentru ca avem o perforatie in ecran, iar acesta este unul fara margini, aceasta se integreaza perfect cu ecranul, fiind aliniată cu bara de stare (ceas, nume retea, nivel baterie). Aceeasi perforatie este parte si din clipurile pe care le redai pe Youtube, deci vei ajunge sa te obisnuiesti cu ea, eventual.
De fapt aplicatiile Google sunt cam singurele aplicatii preinstalate pe telefon (iar la capitolul asta poti sa rasufli usurat, nu trebuie sa cauti alternative sa te bucuri de ele). Mai sunt prin meniu niste aplicatii de setari, pentru teme personalizate, si asistentul AVI, care intelege limba romana si care poate fi util daca ti-e lene sa tastezi pe telefon. Desigur acesta ramane la stadiu de experiment in dezvoltare si eu unul nu l-am putut folosi sa schimb canalul de pe televizorul din camera sau dau volumul mai incet. Mai mult, el nu poate fi trezit din somn, doar vorbind cu el, si as zice ca e ca un copil de-ala mic pe care trebuie sa il tragi din pat ca sa se se trezeasca se duca la scoala. Cu alte cuvinte trebuie intotdeauna sa apesi pe butonul dedicat ca sa ii dictezi sa trimita un mesaj catre cineva. Cei de al Allview mi-au zis ca ar raspunde la Whats’up AVI, dar eu cred ca nu i-a placut deloc engleza mea si ca de multe ori acesta m-a ignorat total.
Despre experienta cu AVI pe Soul X7 Pro am mai vorbit insa si cand am facut review pentru tableta VIVA HOME, care are si ea suport pentru asistentul virtual de la Allview. Retinem insa ca AVI este un software AI in curs de dezvoltare si poate de aceea trebuie sa il lasam sa creasca usor.
Adevaratul potential al telefonului se regaseste in magazinul Play, iar Allview pare ca te lasa se iti customizezi tu cum vrei telefonul, incercand sa nu iti bage pe gat prea multe aplicatii sau setari. Dar poate ca eu nu eram pregatit ca un telefon midrange, sa nu aiba o aplicatie dedicata de Galerie Foto ci doar Google Photos, credeam ca acest lucru este facut doar pe telefoanele entry level care nu au suficient spatiu de stocare sa iti pastrezi pozele. In cazul de fata, nu cred ca era cazul… Allview P7 Pro vine totusi cu 64 de GB spatiu de stocare, ce pot fi extinsi pana la 256 de GB cu un card de memorie micro SD. Pe langa Google Photos, mai avem Files GO, o aplicatie care iti permite sa vezi ce fisiere ai in telefon.
O functie care mi-a placut este cea de inregistrare a ecranului, prezenta chiar in sertarul de aplicatii de sus, as zice chiar mai priceputa de cat la alti competitori. Si poate si acel buton de optimizare a performantelor telefonului capabil sa inchida din resursele RAM „mancate” de alte aplicatii.
Desi este un midrange, o functie ce l-ar fi facut excelent lipseste de pe telefon, si anume NFC. De ce ? Desi mult o ignora, NFC permite nu doar transferul rapid de date intre doua telefoane ci este o functie folosita mai nou de banci pentru plati contactless cu telefonul. Deci aplicatia mea de banking nu mi-ar permite sa mai creez un card virtual si sa ma duc sa platesc direct cu telefonul la orice POS.
La un moment dat era cat pe ce sa critic telefonul pentru al sau procesor Snapdragon 630 instalat. Configuratia este 4xCortex®-A53 tcatate la 1.843Ghz si 4xCortex®-A53 2.2Ghz. La acestea se mai adauga si un GPU Adreno508 @700 MHz si o memorie RAM de 4 GB.
De regula nu sunt atent la teste benchmark si ma multumesc sa instalez niste jocuri mai solicitante cu ceva spatiu de stocare solicitat. In cazul meu am descarcat Asphalt 9, CSR Racing … printre altele. Daca aveti o conexiune buna la internet, si nu mergeti pe date mobile de la cel mai slab operator de pe piata, experienta de gaming ar trebui sa fie destul de in regula, chiar si partea grafica este impresionanta.
Si totusi sa va spun ce scoruri a obtinut AnTuTu, efectuand un test pe Allview Sou X7 Pro.
Scorul general obtinut a fost 107745, adica a depasit 2% din alti competitori. Uitandu-ma peste topul general, telefonul este pe locul 106, aproape de finalul clasamentului. Topul este disponibil pe aceasta pagina si include doar cele mai populare telefoane la nivel mondial… deci se descurca bine.