Despre brandul Poco s-ar putea sa nu fi auzit prea multe dacă nu ești pasionat foarte tare de tehnologie. Am postat totuși câteva articole pe acest site și chiar am avut ocazia să testez câteva produse de la ei. Dacă acest articol reprezintă prima ocazie cu care interacționezi cu brandul Poco, ei bine, să spunem că el e parte din marea familie Xiaomi. Modelul Poco F4 5G a fost lansat la nivel global în luna iunie, se laudă cu specificații de top pentru un model midrange și am avut ocazia să fac un review pentru el.
Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, Xiaomi are foarte multe modele midrange atractive și aș minți să vă spun că între a alege modelul acesta sau unul din gama Redmi Note 11 nu ar fi dificil de ales. În realitate chiar și eu sunt confuz în momentul ăsta dar pot totuși să vorbesc deschis despre un telefon care încearcă să împingă limitele unui telefon din gama medie.
În ultimii câțiva ani, majoritatea mărcilor au redefinit însăși definiția termenului din industrie „smartphone mid-range”, care nu cu mult timp în urmă era mai mult despre telefoane ieftine și, în esență, pentru care s-au făcut compromisuri. De ceva vreme se pare că nu mai este cazul. Mărci precum POCO și-au îmbunătățit oferta în acest segment de piață, care este, totuși, unul extrem de important pentru marii jucători din piață când vine vorba de livrări de telefoane și cote de piață. POCO F4 5G este cea mai recentă armă a mărcii dintr-un arsenal de dispozitive serioase care se luptă în acest segment. F4 5G se lauda cu un procesor destul de puternic și pe un afișaj care ar trebui să mulțumească deopotrivă jucătorii și cei care urmăresc filme pe telefon.
Review POCO F4 5G – Design
Trebuie să fiu sincer și să vă spun că extrem de multe telefoane seamănă foarte mult între ele iar la prima vedere aspectul pătrat de pe spate al lui Poco F4 5G ar putea să te ducă cu gândul spre alte modele… cel puțin din poze. În realitate, telefonul nu este chiar atât de familiar pe cât ați crede iar modulul de cameră va fi cel care va ieși în evidență.

F4 este o versiune rebranduită a lui Redmi K40s, un telefon disponibil doar în China. Are același limbaj de design, cu un modul de cameră care iese în evidență. Pe lângă finisajul mat care seamană a sticlă, greutatea telefonului este impresionantă. La 195 grame, telefonul se simte bine în mână. Este reconfortant să vezi că mai multe smartphone-uri rămân sub pragul de 200 de grame. Poco F4 5G are 7,7 mm grosime și cântărește puțin, deși are o baterie de 4500 mAh și un ecran mai mare.

Selectorul de volum, alături de butonul de pornire, care are un scaner de amprente integrat, este poziționat în colțul din dreapta. Slotul dual-SIM, microfonul principal, grila difuzoarelor și portul USB Type-C au fost toate plasate în partea de jos. Apoi, în partea de sus sunt prezente un microfon secundar, un senzor cu infraroșu și un nou pentru difuzor. Din păcate nu există mufă pentru căști și slot pentru card microSD.



În general, Poco F4 5G arată mai degrabă ca un dispozitiv premium construit cu un șasiu durabil, fără să țină cont de preț. Telefonul este clasificat IP53, ceea ce înseamnă că poate rezista doar stropilor de apă, dar nu se poate scufunda în apă. Sunt disponibile trei opțiuni de culoare și anume Moonlight Silver, Night Black și Nebula Green, versiunea pe negru fiind cea primită în teste.
Ecranul FHD+ AMOLED de 6,67 inchi (2400 x 1080 pixeli) are 394 pixeli per inch (PPI) și aș putea spune că este una dintre caracteristicile de apreciat la acest dispozitiv. Culorile sunt vibrante, iar rata de reîmprospătare de 120 Hz se adaugă pe lista de caracteristici de top. Telefonul este ideal pentru sesiunile de binge-watch (este, de asemenea, certificat cu Dolby Vision și HDR10+).

Testele au relevat că afișajul atinge vârfurile de 1300 nits, ceea ce este foarte impresionant pentru un telefon din această gamă. Vizibilitatea nu este o provocare chiar și sub lumina puternică a soarelui. De asemenea, beneficiați de o experiență netedă în timp ce vă jucați sau derulați pe ecran cu rata de eșantionare tactilă. Cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz, afișajul poate comuta între 30 Hz, 60 Hz și 120 Hz, în funcție de conținut.
Review POCO F4 5G – HARDWARE
POCO pariază foarte mult pe puterea de procesare a lui F4. În centrul său se află un cip Qualcomm Snapdragon 870. Acest tip de procesor este un procesor emblematic din 2021 și încă unul dintre cele mai bune până în prezent. Având un astfel de procesor în acest telefon, Poco s-a asigurat că modelul F4 5G nu va avea vreo formă de decalaj în timpul utilizării acestui telefon. GPU-ul Adreno 650 asigură rate de cadre stabile în timp ce jucați jocuri precum Asphalt, Call Of Duty, și chiar Apex Legends, care necesită grafică.
Pentru a face Snapdragon 870 mai stabil, POCO F4 adaugă și VC LiquidCool Technology 2.0. Performanța la nivel înalt este menținută de o cameră de vapori superioară de 3.112 mm² și până la șapte straturi de grafit răcit, LiquidCool 2.0 permit procesorului să ofere performanțe îmbunătățite chiar și atunci când joci jocuri 3D.
POCO F4 este, de asemenea, echipat cu 6/8GB LPDDR5 RAM și 128/256GB 3.1 UFS de stocare fără extensibilitate, astfel încât are performanțe rapide și stabile pentru multitasking, transfer de fișiere și încărcare de jocuri mari și utilizare zilnică. Am avut in teste varianta de 6GB + 128 GB, care mai are și o setare de software ce permite extinderea la 8GB RAM prin „împrumutarea” de memorie. Am testat pe telefon jocul Asphalt 9, care s-a mișcat destul de bine. Poco F4 se descurcă destul de bine și pe partea de multitasking, iar experiența de navigare prin sistem este destul de fluidă.

Pentru că nu mă pricep, am apelat la aplicații de testare a performanțelor hardware, iar acest model a înregistrat un scor de 3200 de puncte la testul de referință Geekbench (multi-core). De ce i-am spus impresionant ? Pentru că e mai mare decât Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Și rezultatele single core sunt la fel de impresionante, peste același model concurent de la Samsung.



De asemenea, telefonul nu se încălzește prea mult, deși se încălzește puțin în timpul orelor de joc normal.
Iată și câteva rezultate bazate pe benchmark-ul Antutu:



Review POCO F4 5G – BATERIE
Poco F4 5G are o baterie de 4500 mAh care poate dura o zi cu o utilizare moderată. Obțineți doar aproximativ 4 ore și jumătate de utilizare cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz, ceea ce este neimpresionant.Poate că Poco ar fi trebuit să opteze pentru o capacitate mai mare a bateriei, care poate alimenta chipset-ul Snapdragon 870, rata de reîmprospătare de 120 Hz și conectivitate la rețea 5G, fără a se epuiza prea repede. Din fericire, suportul de încărcare rapidă de 67 W este unul excelent.
Telefonul se încarcă de la 0 la 100% în 40 -45 de minute. Nu se compară cu experiența de încărcare de la Redmi Note 11 Pro+ 5G, dar tot este ceva ce nu am văzut pe modele de top de pe piață.
De altfel, încărcarea rapidă a dispozitivului se realizează folosind tehnologia Middle Middle Tab (MMT), o metodă de încărcare care împarte curenții electrici ai circuitelor în două direcții pentru a îmbunătăți stabilitatea încărcării și pentru a crește durabilitatea bateriei. Încarcă complet dispozitivul și afișează puterea în durată, cu până la 27 de ore de apeluri telefonice și 119 de ore de redare a muzicii. Fără a compromite dimensiunea bateriei sau viteza de încărcare, POCO F4 oferă totuși performanțe ridicate, demne de un flagship, la acest capitol.
Review POCO F4 5G – Camere foto
POCO F4 5G vine cu un selfie shooter de 20MP și o cameră triplă pe partea din spate. Modelul se laudă cu un obiectiv primar de 64MP cu OIS. Există, de asemenea, o cameră ultra-largă de 8MP și un obiectiv macro de 2MP.

Pentru că și alte modele de telefoane au folosit OIS pentru camerele smartphone-urilor lor pentru a se promova, Poco nu se dă la o parte. Revenind la camera de selfie de 20 MP, ea poate filma videoclipuri la 1080p@30fps, în timp ce camera principală filmează la 4k@30/60fps.
Acum, dacă modelele midrange Redmi Note 11 se laudă cu un senzor de 108 mpx, modelul actual are un senzor principal , la jumătate.
Nu sunt foarte multe de spus despre capabilitătile camerei foto. Fotografiile făcute în timpul zilei au ieșit bine cu suficiente detalii și o gamă dinamică bună. Cu tehnologia pixel binning, de fapt faceți fotografii de 16 MP în mod implicit, ceea ce face fotografiile să arate mai bine în condiții de lumină slabă sau dificile.
Între timp, puteți realiza și imagini complete de 64MP prin modul de fotografiere dedicat „64MP”. Obiectivul macro de 2 MP este bun când capturați în 2x, așa că fotografiile ar putea începe să piardă detalii odată ce vă apropiați prea mult.
Fotografiile cu unghi larg realizate cu camera ultra-wide de 8MP sunt decente atunci când există suficientă lumină, dar imaginile nu vor fi clare noaptea datorită senzorului său mic. Selfie shooter-ul de 20MP surprinde selfie-uri decente, mai ales în condiții bune de lumină, cu o ieșire completă de 20MP. Efectul de bokeh în modul portret se achită și el destul de bine de sarcini.
Rămân la părerea că zoom-ul pe această cameră foto nu ar trebui să meargă mai departe de 2X pentru că rezultatele sunt extrem de dezamăgitoare. Mi-au plăcut însă rezultatele obținute folosind modul Pro al camerei foto.
EXEMPLE POZE REALIZATE CU POCO F4
Selfie


Main





Macro


Rezultate Zoom camera






Videoclipurile înregistrate la 4K 60fps arătă destul de interesant. Nu există stabilizare, dar focalizarea automată a fost stabilă, detaliile sunt bune și culorile par puternice. Videoclipurile filmare la 4K 30fps au o oarecare stabilizare, dar filmările par puțin sacadate dacă sunt înregistrate în timpul mersului, chiar și încet. Există o comutare „Stable Video” care vă va limita la înregistrarea 1080p atunci când este activată, dar filmările realizate cu acest mod nu sunt chiar atractive deși par că oferă aceiași procesare software pe care o găsiți în programe de editare video avansate.. Videoclipurile filmate în condiții de lumină scăzută vă pot oferi rezultate cu un zgomot și o agitație vizibile din cauza stabilizării.
EXEMPLE FILMĂRI VIDEO
Review POCO F4 5G – Software
POCO este parte din marea familie Xiaomi deci vine cu MiUI 13 bazată pe Android 12. Pentru a avea ceva al lui, Poco Launcher este denumirea interfeței, care este puțin diferită de intefața clasică, cel puțin pe partea de iconițe. Dacă există un lucru de criticat, este mulțimea de aplicații preinstalate și recomandate dar în afară de asta, POCO F4 are scoruri bune la funcțiile care contează. Arată bine și se simte bine în mână și se descurcă fără probleme cu majoritatea sarcinilor de zi cu zi.
Review POCO F4 5G – Disponibilitate
Poco a lansat recent Poco F4 5G, pe 23 iunie 2022 la nivel global. Smartphone-ul este disponibil în prezent pentru achiziționare în România, prin diferiți furnizori, precum QuickMobile, în configurații de stocare de 6 GB / 128 GB, 8 GB / 128 GB și 12 GB / 256 GB.

În cutie mai găsiți și:
- cablu de încărcare
- acumulator de 67W
- folie de protecție ecran
- husă de plastic pentru spatele telefonului
- un cablu compatibil ce permite conectarea unor căști în portul USB-C de încărcare
- cheița pentru tăvița pentru cardul SIM.
Specificatii de reținut
- MIUI 13 bazat pe Android 12
- Procesor Snapdragon® 870 + Tehnologie LiquidCool 2.0
- 128/256 GB UFS3.1 + 6/8 GB LPDDR5
- Display Samsung E4 AMOLED + rata de reîmprospătare 120Hz
- Cameră triplă AI de 64 MP cu OIS
- Baterie de 4500 mAh cu încărcare turbo de 67 W
- Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS, Dolby Atmos, NFC

Versiunea testată de mine are un preț online la cei de la Quickmobile de 2100 lei.
Concluzie Review POCO F4 5G
Poco F4 5G este un smartphone bine conceput, care arată destul de interesant. Oferă performanțe de joc foarte bune, o durată de viață peste medie a bateriei, încărcare rapidă și un ecran foarte frumos care acceptă redarea Dolby Vision HDR. Certificarea IP53 este, de asemenea, un plus frumos.
Acum, prețul de 2100 de lei s-ar putea sa nu va atragă prea mult dacă vorbim de un telefon midrange. Fiind parte din familia Xiaomi, probabil vărul Redmi Note 11 Pro+ 5G, pentru care am făcut un review aici, s-ar putea sa vă atragă mai mult.
Poco F4 5G vine cu Snapdragon 870 care este printre cele mai rapide procesoare mobile, iar chipsetul poate rula majoritatea, dacă nu toate, jocurile la cele mai înalte setări de grafică și fps posibile. Nu este surprinzător că telefonul este mai mult decât abil în a gestiona sarcinile de zi cu zi și nu veți experimenta niciun caz de întârzieri în timp ce utilizați telefonul ca utilizator zilnic. Poate că acesta este și motivul pentru care telefonul are un preț mai ridicat.
Testele de benchmark au reprezentat o adevărată surpriză când vine vorba de performanță. Camera foto, chiar dacă nu vine cu senzor de 108 MP se descurcă destul de bine chiar dacă s-ar putea să fiți pretențios.