Seria Mi a celor de la Xiaomi se află în partea de sus a ierarhiei producătorului de smartphone-uri, Mi 10T Pro 5G fiind lansat cu doar cateva luni inainte de modelul de top Mi 11. Am avut la dispozitie un timp generos pentru a testa telefonul iar acest review pentru Xiaomi Mi 10T Pro 5G il abordez ca si cum am folosit acest telefon pentru utilizare personala.
Modelul initial al seriei Mi 10 a fost lansat in luna februarie a anului trecut in timp ce Mi 10T Pro a aparut spre finalul anului. Ce diferențiază Mi 10T Pro de Mi 10 Pro? „T”-ul suplimentar din numele produsului sună de fapt ca și cum ar exista mai multe funcții. Cu toate acestea, înseamnă de fapt că Mi 10T Pro face unele compromisuri ici și colo. Un exemplu este afișajul, deoarece există doar un panou IPS în loc de unul AMOLED. Drept urmare, Mi 10T Pro nu este un smartphone de ultimă generație ca Mi 10 Pro în ceea ce privește caracteristicile, dar încă concurează în clasa superioară. Oferă performanțe de top cu un procesor Snapdragon 865 și adaugă alte funcții precum o rată de reîmprospătare de 144 Hz și o baterie de 5.000 mAh.
CONSTRUCTIE SI DISPLAY
Mi 10T Pro 5G are un ecran de 6,67 inci și cântărește 218 de grame, ceea ce este puțin mai mult decât multe alte smartphone-uri în acest factor de formă. Personal, l-am simtit destul de mare si compact, iar pentru cineva care are mainile mici, telefonul de fata nu ar fi o alegere la indemana. Problema cu greutatea se datorează amestecului de materiale din sticlă și metal, care, de asemenea, îl face să se simtă destul de premium. Ecranul și spatele sunt protejate de Gorilla Glass 5 și sunt închise de un cadru din aluminiu. Împreună, rezultă un șasiu robust.
Ce mi se pare incomod la telefon, pe partea de constructie, este ansamblul camerelor de pe spate care ies mult in relief, ceea ce face ca telefonul sa nu poata fi folosit tinut pe o suprafata plana.
Spre deosebire de Mi 10 Pro, afișajul lui Mi 10T Pro nu este curbat pe marginile laterale și s-ar putea să nu arate la fel de elegant, dar versiunea preferată este în cele din urmă o chestiune de gust. Spre deosebire de Mi 10 Pro, scanerul de amprentă nu este amplasat sub ecran, ci este integrat în butonul de alimentare. Acest lucru se datorează tehnologiei de afișare, deoarece Mi 10T Pro are doar un ecran IPS în loc de un panou AMOLED precum cel de pe Mi 10 Pro. La fel, telefonul Xiaomi nu are o certificare IP, iar dacă ar fi după mine asta ar fi un minus ce nu il face un telefon premium.
Afișajul IPS al MI 10T Pro are o rezoluție de 2400×1080 pixeli și câștigă puncte în teste, cu reproducerea vie a culorilor și distribuția omogenă a luminozității. Mi 10T Pro poate fi utilizat în aer liber fără probleme, atâta timp cât evitați lumina directă a soarelui pe ecran. Stabilitatea unghiului de vizualizare este foarte bună. Chiar și din unghiuri de vizualizare plate, conținutul este afișat perfect lizibil.
Xiaomi oferă Mi 10T Pro în trei culori: „Aurora Blue” , cel pe care l-am primit în teste, iar celelalte culori sunt „Cosmic Black” și „Lunar Silver”.
Review Xiaomi Mi 10T Pro 5G – HARDWARE SI PERFORMANTA TELEFON
Xiaomi Mi 10T Pro are 8 GB RAM LPDDR5 și 128 sau 256 GB stocare UFS 3.1. Sa testezi un telefon cu 256 de GB spatiu de stocare este cat se poate de interesant daca te gandesti ca exista pe piata laptopuri cu astfel de capacitate de stocare. Daca va intrebati la ce iti trebuie atata memorie, ei bine o sa va dati seama in timp cat e de la indemana, mai ales daca te gandesti ca ai ramas fara spatiul nelimitat de stocre de poze de pe Google Photos. Configurația de stocare este singura mare diferență în comparație cu Mi 10T în afară de cameră. Acesta din urmă oferă doar 6 GB de memorie RAM și maximum 128 GB de stocare internă. Stocarea nu poate fi extinsă din cauza lipsei unui slot microSD.
Adaptorul inclus (mufă USB-C la 3,5 mm) este necesar pentru conectarea căștilor sau difuzoarelor cu fir la telefonul Xiaomi.
Porturile fizice sunt, prin urmare, limitate la portul USB-C, care funcționează la viteze USB 2.0, și slotul dual-SIM chiar lângă acesta.
La fel ca Mi 10T, Mi 10T Pro are, de asemenea, un LED de notificare deasupra afișajului, precum și un blaster IR în partea superioară. Datorită suportului DRM Widevine L1, smartphone-ul Xiaomi poate transmite conținut la calitate HD.
Snapdragon 865 SoC high-end îi oferă lui Mi 10T Pro multă putere de calcul; în combinație cu 8 GB de memorie RAM LPDDR5 și stocarea rapidă UFS 3.1, SoC oferă o performanță de sistem de high class: nimic nu rămâne în urmă, aplicațiile se încarcă în cel mai scurt timp, iar smartphone-ul oferă în general impresia că nu este suprasolicitat de nimic. Această impresie este prezentă și atunci când navigați pe web: timpul de încărcare este minim, iar site-urile web sunt afișate foarte rapid.
Ba chiar am reusit sa instalez si diverse utilitare de testare a capabilitatilor hardware. Astfel in testele Geekbench single core si multi-core telefonul reuseste sa depaseasca modele precum Huawei P40 Pro, OnePlus 8 Pro, Samsung Galaxy S20 Fe 5G.
Snapdragon 865 cu cipul său grafic Adreno 650 high-end și afișajul de 144 Hz fac din Mi 10T o mașină de jocuri. De fapt, vă puteți aștepta întotdeauna ca jocurile să ruleze fără probleme chiar și în detalii mari. PUBG Mobile rulează la un framerate constant de 30 FPS în setarea HD și ar fi fost redat și mai ușor dacă jocul ar fi permis.
Mi 10T Pro are difuzoare stereo, dintre care unul este situat lângă portul USB-C din partea de jos și al doilea sub o deschidere îngustă pe partea superioară a afișajului. Cele două difuzoare produc un sunet acceptabil, dar este puțin subțire din cauza lipsei tonurilor de bas.
Puteți conecta căști cu fir sau căști la smartphone prin intermediul adaptorului USB-C inclus sau le puteți asocia fără fir cu acesta prin Bluetooth 5.1. Qualcomm True Wireless este acceptat la conectarea cu Bluetooth.
Review Xiaomi Mi 10T Pro 5G – SOFTWARE
Software-ul cu care vine telefonul este Android 10 cu interfata proprie MiUI 12… si spre deosbire de teleoanele de la Xiaomi testate pana acum pot spune ca am primit un telefon aproape gol…fara bloatware. Telefonul s-a actualizat pe parcursul testarii la versiunea stabila 12.5.1 iar actualizarile de securitate ale sistemului de operare Android erau cele de la 1 mai. Spuneam mai devreme ca modelul primit in teste este versiunea mare, cu 256 GB de stocare, din care sunt disponibili puțin sub 236 GB. Un anumit spațiu poate fi eliberat prin ștergerea celor câteva aplicații terțe preinstalate, cum ar fi Facebook sau WPS Office.
Daca ar fi sa ma intrebati pe mine, diferenta dintre un flasghip de top mai scump si cel de la Xiaomi este data de software. As zice ca la acest capitol Mi 10T Pro 5G sufera si poate ar fi nevoie de mai multa atentie si investii in dezvoltarea de aplicatii proprietare care sa profite de componentele performante. In schimb, Xiaomi te lasa sa iti gasesti tu in magazinul de aplicatii Google aplicatiile care te intereseaza.
Interfata MiUI are unele diferente fata de ultimul model testat, cum ar fi sertarele de aplicatii, existand doua zone diferite in partea de sus ce pot fi afisate printr-un swipe. Pe partea din stanga iti sunt afisate notificarile iar pe partea din dreapa scurtaturile spre functiile telefonului. Un gest care m-a debusolat a fost cel prin care daca dau swipe spre stanga pe o notificare pe care vreau sa o sterg sunt dus in panoul de scurtaturi. Daca sunteti in modul stand-by, telefonul se poate debloca printr-un swipe in sus din partea de jos.
Ce mi-a placut insa este existenta in software a unui al doilea spatiu, un loc separat, unde puteti sa mutati date personale importante sau private si care iti ofera posibilitatea de a rula si instala aplicatii. Va trebui sa va setati o parola pentru a accesa acest spatiu dar si pentru ecranul principal. Odata activat il veti putea accesa prin introducerea parolei sau modelului de ecran pe care doriti sa il folositi. In plus, pe langa aceasta functie mai aveti la dispozitie si posibilitatea de a bloca accesul la anumite aplicatii prin setarea unei parole.
Sa mai spun si ca Xiaomi are si un serviciu de Cloud ce permite sincronizarea datelor aplicatiilor, o copie de rezerva a aspectului ecranului, a setarilor de sistem si functia de gasire a unui dispozitiv, in caz ca va pierdeti telefonul.
Review Xiaomi Mi 10T Pro 5G – CONECTIVITATE
Mi 10T Pro vine cu conectivitate 5G și oferă suport pentru benzile 1/3/7/8/20/28/38/41/77 și 78. Cei care nu au încă nevoie de o rețea mobilă foarte rapidă sau care locuiesc într-un loc în care nu există 5G, sunt la fel de bine deserviți cu conectivitate 4G de la Xiaomi. Recepția rețelei 4G este bună și nu ar trebui să existe probleme de conexiune în alte țări europene datorită acoperirii cu frecvență largă (benzile 1/2/3/4/5/7/8/20/28/32/38 / 40/41).
Bluetooth 5.1, NFC și Wi-Fi 6, inclusiv 4×4 MIMO, sunt disponibile pentru conexiuni wireless cu rază scurtă de acțiune. Măsurătorile cu routerele din dotare arată că Mi 10T Pro este rapid atunci când se utilizează Wi-Fi, mai ales pe conexiunea 5G. In testele noastre am obtinut o viteza medie de 280 Mbps de download si 140 Mbps pentru upload, pe conexiunea WiFI 5G.
Mi 10T Pro acceptă apeluri Wi-Fi și VoLTE, cu condiția ca ambele să fie disponibile și cu operatorul de rețea respectiv. Dacă utilizați două cartele SIM, vă puteți conecta la rețelele 5G numai cu una dintre ele. Pe de altă parte, conexiunile 4G sunt posibile și cu două cartele SIM în același timp. Avand in vedere aceste aspecte calitatea pe Mi 10T Pro este destul de buna. Ambii participanții la apel s-au putut auzi în mod clar și distinct în timpul apelurilor de testare. Zgomotul de fundal este încă filtrat destul de fiabil chiar și atunci când funcția difuzor este utilizată, iar vocile sunt transmise bine.
Review Xiaomi Mi 10T Pro 5G – PERFORMANTELE CAMEREI FOTO
Xiaomi Mi 10T Pro 5G are o cameră cu rezoluția de 108 MP. Versiunea standard, MI 10T are o rezolutie de 64 de MP iar senzorul este, de asemenea, diferit. În loc de Sony IMX682, modelul de fata foloseste Samsung HMX, la fel ca modelul Mi 10 Pro. Senzorul de 1/1,33″ funcționează cu o deschidere de f / 1,7 și are, de asemenea, un stabilizator optic de imagine în plus față de focalizarea automată.
În modul automat, camera principală combină patru pixeli într-unul. Dacă treceți la modul 108 MP în setările camerei, puteți utiliza și rezoluția foto completă (12.032×9.024 pixeli). Samsung HMX poate înregistra videoclipuri în 8K la 30 de cadre pe secundă și în 4K la 60 de cadre pe secundă chiar.
Camera principală face fotografii foarte bune în lumină ambientală puternică, iar rezultatele conving cu o precizie ridicată a culorilor și un contrast puternic.
Diferite moduri de fotografiere vă încurajează să experimentați, inclusiv o expunere îndelungată și o funcție denumita clonă; acesta din urmă vă permite să faceți mai multe fotografii cu aceiasi persoana in diferite pozitii și apoi să le așezați într-o singură fotografie. Acest lucru funcționează similar în modul video.
Si tot in modul video exista modul dual, ce va permite sa inregistrati clipuri cu ambele camere, atat cea din spate cat si cea de selfie.
Camera selfie de 20 MP își face și ea treaba bine: filmează imagini clare care se caracterizează printr-o reproducere naturală a culorilor. Pe lângă diferite efecte de iluminare și filtre, gestionează și fotografiile de tip bokeh bune în modul portret.
Poza selfie pe mod automat Selfie facut pe modul portret cu efect bokeh automat
Utilizatorii care fac multe fotografii noaptea sau în condiții de lumină slabă vor fi, de asemenea, surprinși de Mi 10T Pro. Deși abilitățile sale de fotografie nu sunt chiar cele din liga superioară a smartphone-urilor, deoarece fotografiile cu lumină slabă sunt puțin prea zgomotoase și neclare, diferența este imensă în comparație cu Mi 10T cu senzorul său Sony. Mi 10T Pro face poze mult mai bune noaptea.
Camera principală este însoțită de o cameră ultra wide de 13 MP (f / 2.4, FOV până la 123 °) și o cameră macro de 5 MP cu focalizare automată (f / 2.4, FOV 82 °). Din păcate, Mi 10T Pro nu are un zoom optic, ceea ce reprezintă un adevărat un pas înapoi în comparație cu Mi 10 Pro, care are și un teleobiectiv de 12 MP. Cu toate acestea, capacitatea ridicată de pixeli a camerei principale face ca imaginile să arate destul de decente, atâta timp cât nu le faceți folosind prea mult zoom digital. De fapt cand incercati sa faceti zoom, nu abuzati de marirea prea mult a imaginii.
Cei doi senzori extra nu sunt mereu de ajutor atunci cand incercati sa le folositi. De exempul fotografiile făcute cu camera ultra widearată întotdeauna puțin prea colorate și sunt foarte neclare în partile de margine/ Când vine vorba de utilizarea camerei macro, fotografii mai bune și, de obicei, mai clare pot fi realizate adesea ținând smartphone-ul puțin mai departe de subiectul dorit și apoi mărind. Am sustinut mereu ca nu am inteles exact de ce se tot marseaza pe acest senzor macro.
Din punct de vedere practic, filmarea la rezolutie 8K este mai degraba recomandat sa nu o folositi pentru ca mai mult va va incurca. Da, clipurile arata bine dar in realitate nu veti ajunge sa le vizionati pe orice alt dispozitiv la rezolutia asta, ba chiar veti avea probleme daca veti incerca sa procesati clipurile cu diferite aplicatii de editare video. Personal am avut batai de cap incercand sa editez clipuri filmate 8K intr-unul din cele mai populare editoare din Google Play.
Un mod interesant este modul Vlog, care pe parcursul testarii a primit actualizari. Totusi, avand in vedere faptul ca acesta se bazeaza pe clipuri scurte ar fi fost interesant sa existe posibilitatea filmarii in modul portret, lucru care nu este posibil in momentul de fata.
In format RAW, un clip filmat cu 8K pe telefon poate fi urcat pe Youtube la o rezolutie maxima de 2160p (adica la 4K).
Am sesizat, ca stabilizarea imaginii are mult de suferit atunci cand incercati sa filmati la 8K si chiar 4K. Dar, in conditii de filmare HD lucrurile ar trebui sa arate bine. Zoom-ul camerei nu este chiar cel mai performant dar se descurca si ofera rezultate decente. Din pacate, intervine iar lipsa stabilizarii optice.
Review Mi 10T Pro 5G – Baterie si incarcare
MI 10T Pro 5G vine cu un acumulator de 5.000 mAh și ar trebui să reziste cu ușurință o zi întreagă, chiar și atunci când smartphone-ul este utilizat intens. Telefonul Xiaomi durează aproape 20 de ore în testul simulat de navigare pe web, cu o luminozitate a afișajului ajustată la 150 cd / m². În timpul redării video, durează chiar o zi întreagă până când bateria se epuizează.
Adaptorul pentru incarcare are 33 de wați și reîncarcă Mi 10T Pro într-un timp scurt. Durează doar aproximativ o jumătate de oră pentru a aduce bateria de 5.000 mAh de la 0 la 50%. Potrivit producătorului, ar trebui să ajungă la 100% după o oră. În practica, procesul de încărcare durează puțin mai mult, cam o ora si 15 minute, dar este încă foarte rapid. Smartphone-ul nu acceptă încărcarea fără fir, totuși.
Concluzie Review Mi 10T Pro 5G – Foarte aproape de un smartphone de top
Mi 10T Pro 5G oferă performanțe de top în aproape toate domeniile. Repere pentru acest model sunt procesorul Snapdragon 865 SoC și rata de reîmprospătare de 144 Hz, care oferă o utilizare netedă. Alte avantaje: bateria durabilă de 5.000 mAh și timpul de încărcare rapidă de o ora. Mi 10T Pro 5G moștenește senzorul camerei de 108 MP de la modelul Xiaomi Mi 10 Pro și face fotografii foarte bune cu acesta.
Faptul că este utilizat doar un panou IPS în locul unui ecran AMOLED ar putea reprezenta un dezavantaj atunci cand un cumparator pretentios ar fi pus sa faca o alegere. Cu toate acestea, afișajul luminos al lui Mi 10T Pro face o treabă bună, deoarece prezintă contraste clare și culori precise.
Unde au mai fost facute economii ? Spre deosebire de Mi 10 Pro, Mi 10T Pro nu are teleobiectiv și, prin urmare, nu are zoom optic. De asemenea, smartphone-ului îi lipsește o certificare IP și o încărcare wireless. Ne-ar fi plăcut și opțiunea de a extinde spațiul de stocare printr-un card microSD, dar chiar și seria Mi 10 nu oferă asta.
Fata de modelul de top lansat anul trecut, MI 10, MI 10T Pro 5G costa cu 1000 de lei mai putin iar fata de modelul MI 10 Pro diferenta este de 2000 de lei. Pentru un pret de 2700 de lei, afisat in magazinul oficial, telefonul de fata este aproape un flagship de top cu cateva compromisuri.
Daca vreti o comparatie, Mi 10T Pro 5G este incadrat de cei de la DxOmark in categoria midrange de top, obtinand un scor de 118 puncte pentru camerele foto, plasand-ul peste telefoane precum Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G sau modelul cu procesor Exynos Samsung Galaxy S21 (se pare ca modelul cu Snapdragon e mai perfomant) cu un scor de 116 puncte. Specialistii DxOmark spun ca senzorul de selfie are aceleasi perfomante cu Mi 10 Ultra, obtinand un scor de 88 de puncte dintr-un total maxim de 104.
La fel, cei de la Antutu, plaseaza modelul de fata pe un loc 29 in topul performantelor hardware (CPU, GPU, Memorie, UX), peste modele precum Galaxy S20 FE 5G, HUAWEI P40 Pro 5G.